Månadens spelare i november: Hampus Jildenbäck

Snabb som blixten, allsidig och stryktålig som få, oerhört pålitlig och stabil som målmaskin.

Inte oväntat är Lugis Hampus Jildenbäck, 31, månadens spelare för november.

#AVKAST
Fredag 30 november 20.45
Sänds på Sportkanalen och C More

Därmed inte sagt att juryns val var helt glasklart. Många har visat framfötterna under månaden; exempelvis Kim Andersson, Felix Claar, Oskar Sunnefeldt och Tobias ”Rumän” Johansson.

Som ni ser. En go mix av ungt och äldre.

Hampus Jildenbäck tillhör den senare kategorin. En så kallad late bloomer även om han debuterade i högsta serien för IFK Tumba redan som 17-åring våren 2005.

– Vi åkte tyvärr ur elitserien den säsongen. Men Ulf Nyström släppte fram mig, jag lärde mig massor, och så småningom tog Erik Hajas över som tränare.

Sommaren därpå flyttade Hampus till Lund och Lugi – för första gången. Ett kombinerat beslut baserat på idrott och studier.

Nådde du din efterlängtade examen?

– Jodå, inkluderat diverse brejk och pluggande på halvfart längs resan. Sedan ett drygt år tillbaka är jag utbildad civilekonom.

Efter två inledande år hos Lugi, med Magnus ”Bagarn” Johansson som tränare, flyttade Hampus tillbaka till Stockholm och moderklubben IFK Tumba. Lånades ut några matcher till HK Malmö. Skrev på för Bodø långt upp i Norge där han spelade tre säsonger och flyttade därefter till Haslum, också i Norge.

Vad hände därefter?

– 2013 kände jag att jag var färdig med Norge. Jag tog kontakt med Lugi igen, lite med svansen mellan benen efter mitt tidigare uppbrott, och frågade om jag fick vara med på en ny resa.

Svaret?

– Varsegod. Men ställ in dig i ledet:

Den då 26-årige vänsterhänte bollteknikern gav sig själv en ny chans. Han hade spelat mycket på nio meter, trots sin förhållandevis ”lilla storlek” (183 cm/81 kg), under fyraåriga vistelsen i vårt västra grannland.

– Jag fick ett kontrakt, inte det bästa, men jag fick vara med. Mest som kantspelare. Men gavs också möjligheten att slutföra mina studier vid universitetet. Det är fördelen med att bo i en studentstad.

Första säsongen tillbaka i Lund slutade med SM-final mot Alingsås, våren 2014?

– Vi var så jäkla nära att vinna guldet!

Därefter har karriären egentligen bara gått spikrakt uppåt för den utvandrande stockholmaren

Utsedd till handbollsligan bästa högersexa tre år i rad.

Ständigt i skytteligatopp.

A-landslagsdebutant som 29-åring.

Nuvarande Lugitränaren Tomas Axnér är inte förvånad att Hampus nu hyllas:

– Grabben har visat helt galen form de senaste månaderna. Även som högernia där Hampus behövs emellanåt både som avlastare och för att förändra vårt spel. Han har mognat också utanför planen.

– För mig är han ligans bäste i sin roll och position.

70 spelmål (70 procentig utdelning) hittills och 15 straffmål på 18 försök ger Hampus en topplats i skytteligan. Och förbundskapten Kristján Andrésson, som sitter med i juryn för månadens spelare tillsammans med representanter från Handbollsligan och magasinet #Avkast, är inne på samma linje som Axnér:

– En mycket värdig utmärkelse. Jildenbäck är allsidig, alltid aktiv, kreativ, och numera också vass när han kliver in i banan. Hans repertoar är bred och växter hela tiden.

Rent av en potentiell spelare för VM-truppen?

– Tyvärr passar jag på den frågan. Vänta till 4 december då vi presenterar de spelare som vi vill ha med till Danmark i januari, svarar förbundskaptenen diplomatiskt.

Just vänsterhänta högersexspelare är kanske svensk handbolls största tillgång i nuläget. Eller vad sägs om en kader bestående av Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson, Daniel Pettersson, Jonas Samuelsson, Oliver Wigmark, Christopher Hedberg, nya stjärnskottet Valter Chrintz … och Hampus Jildenbäck?

– Jag rankar mig inte själv i det gänget, men visst drömmer jag om att en gång få spela ett mästerskap, klargör Hampus.

Vad kan du förbättra?

– Allt. Det är så man måste se sig själv i spegeln. Axnér har haft många samtal med mig under åren. Han spelade själv i samma position som jag och har massor att lära ut.

Hur är det då med tanken kring spel i utlandet, i en proffsliga?

– Den cirkulerar också i skallen. Det vore kul att pröva något större och att få spela handboll på heltid.

Som Master i Nationalekonomi, och med titeln som Business Analyst på visitkortet, förstår vi att Hampus Jildenbäck också satsar på en civil karriär bortom handbollen.

Men logistiken är inte enkel.

Du bor i Malmö, jobbar i Trelleborg, och tränar och spelar handboll i Lund?

– Det blir många mil i bil, ha, ha. Cirka tio om dan. Men jag åker mot värsta trafikrusningen och klarar mig ganska bra från köerna…

Dessutom har Hampus, på ålderns höst, fått ett eget träningsschema av chefen Tomas Axnér:

– Han behöver inte åka till Lund sex dagar i veckan för att skjuta kantskott på träning. Därför låter vi honom köra på gym och träna enskilt hemmavid några pass i veckan. I det fallet är han exemplarisk, jag litar på honom till hundra procent.

Hampus egen version av ”dispensen”?

– Jag upplever som att jag blivit bättre av att kunna disponera min träning. Kanske för att jag passerat 30-årsstrecket och känner min kropp.

November månads spelare 2018 har varit förskonad från skador under karriären. Däremot kanske inte många känner till att Hampus är astmatiker sedan treårsåldern.

– Jag inhalerar min medicin varje dag. Detta är ingenting som stör mitt idrottande.

Hur ser du på Lugis framfart hittills i ligan?

– Vi började knackigt poängmässigt. Kom igång rejält i oktober och har fortsatt med vägvinnande spel, undantaget hemmaförlusten mot Karlskorna. Den var onödig.

Din egen prestation?

– Är relativt nöjd. Kanske borde jag minimera mina tekniska fel (25 hittills) med lite mindre risktagande. Jag spelar lite för svår handboll emellanåt. Det är åtminstone något vad Tomas (Axnér) önskar. Det finns alltid saker att förbättra.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

HAMPUS JILDENBÄCKS OKTOBER

26 november: Önnereds HK (b), 36–27
9 mål, 5 assist, 6,01 MEP-poäng
16 november: IFK Ystad (h), 28–19
10 mål, 0 assist, 4,22 MEP-poäng
7 november: HIF Karlskrona (h), 20–23
8 mål, 0 assist, 5,82 MEP-poäng
2 november: Alingsås HK (b), 22–22
5 mål, 1 assist, 2,42 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE I HANDBOLLSLIGAN

September: Adam Lönn, HK Malmö
Oktober: Daniel Blomgren, Önnereds HK
November: Hampus Jildenbäck, Lugi HF