Månadens spelare i februari: Jonathan Svensson

Ystads IF har levererat såväl i inhemskt seriespel som i europeiskt cupspel under februari månad. Vänsternian och skytten Jonathan Svensson är en av de bärande spelarna i YIF och prisas nu som Månadens spelare i Handbollsligan. 

– Jag har fått en stor roll den här säsongen, säger Svensson, som efter säsongen lämnar moderklubben för spel i tyska Erlangen. 

AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 21.50
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

De regerande svenska mästarna Ystads IF avslutade gruppspelet i EHF European League i tisdags. Trots förlust med två bollar hemma mot isländska Valur knep de den viktiga andraplatsen i gruppen. En förlust med tre bollar hade inneburit tredjeplats och möte med tyska Frisch Auf Göppingen i åttondelsfinal. Nu väntar istället schweiziska Kadetten Schaffhausen.

– Det var skönt att vi lyckades knipa den andraplatsen. Även om vi förlorade var det en skön känsla i laget, säger Jonathan Svensson, som säger såhär om Ystads prestationer under februari månad:

– Vi är inte nöjda med någon av våra insatser egentligen. Men vi har kommit upp i en tillräckligt bra nivå för att ta poäng. Vi är inne i ett bra matchtempo och trummar på. Det är väldigt skoj och lärorikt att blanda spel i serien med matcher i Europa.

Med 66 gjorda mål leder Svensson Ystads interna skytteliga i European League. Dessutom leder han den interna skytteligan och assistligan i Handbollsligan.

Hur bedömer du din egna säsong så här långt?

– Det har gått ganska bra. Speciellt i Europacupspelet. Men jag är långt i från nöjd.

Vilken är din roll i laget?

– Att ta mycket avslut och passa vidare när det inte finns läge för det. Jag har fått en stor roll den här säsongen, både framåt och bakåt. Men framför allt med skyttet.

Vad får du för instruktioner från din tränare Oscar Carlén?

– Att göra mål. Inte jättemycket mer specifikt än så. Sen har vi olika spel beroende på motstånd.

Svensson var en av Ystads nyckelspelare i fjol när de vann klubbens första SM-guld på 30 år. Vänsternians nationella genombrott ledde också till kontraktsanbud från utländska klubbar. Tidigare i vintras blev det klart att 25-åringen lämnar Ystad för spel i tyska Erlangen. Övergången sker i sommar.

– Det ska bli väldigt kul med en ny utmaning. Läget att flytta nu är fint. Jag har fått en väldigt bra bild av föreningen. Jag har pratat med mina lagkamrater som har spelat i Bundesliga samt Hampus Olsson som spelar i Erlangen nu. Vi har gemensamma vänner.

Nästa vecka samlas det svenska ligalandslaget, med bland annat Svensson i truppen.

– Jag är glad över att jag kom med i ligalandslaget.

Bär du på några A-landslagsdrömmar?

– Ja, det gör väl alla som håller på med handboll. Det har alltid legat i bakhuvudet, även om det finns rätt många bra spelare på min position, berättar Svensson med ett skratt.

Känner du att dina drömmar har blivit mer realistiska nu?

– Nja, kanske lite på senare år. Men det rätt långt kvar till A-landslaget. Jag hoppas på en fin utveckling i Erlangen. Då kanske det finns en liten möjlighet.

Är det det kommande SM-slutspelet eller slutspelet i EHF European League som kittlar mest?

– Vi vill komma så långt som möjligt i båda turneringarna såklart. Men det var väldigt kul att ta SM-guld förra året, så det gör jag gärna igen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

JONATHAN SVENSSONS FEBRUARI

4 februari: Önnereds HK (h), 40–25
7 mål, 3 assist, 6,32 MEP-poäng
18 februari: : IFK Skövde (h), 30–24
6 mål, 3 assist, 4,80 MEP-poäng
24 februari: : Alingsås HK (b), 33–28
4 mål, 4 assist, 3,10 MEP-poäng

Totalt: 17 mål, 12 assist, 14,22 MEP-poäng

MÅNADENS LAG I FEBRUARI

MV: Mika Mäkelä, Redbergslids IK, 3,0 snitt-MEP
V6: Andreas Berg, Önnereds HK, 3,6
M6: Alexander Morsten, Hammarby IF, 3,4
H6: Sebastian Karlsson, IK Sävehof, 4,6
V9: Jonathan Svensson, Ystads IF, 4,7
M9: Viktor Ahlstrand, Hammarby IF, 3,0
H9: Albin Broman, IF Hallby, 3,6
Till skillnad mot Månadens spelare, som utses av SHE och Handbollsligan-magasinet Avkast, är det spelarna med bäst MEP-snitt på respektive position som tar plats i Månadens lag. Krav finns på ett visst antal spelade matcher.

MÅNADENS SPELARE 2022/23

September: Fredrik Olsson, Lugi HF
Oktober: Andreas Cederholm, IFK Kristianstad
November: Mathias Pedersen, Alingsås HK
December:
Albin Broman, IF Hallby
Februari:
Jonathan Svensson, Ystads IF

Foto: Bildbyrån