Månadens spelare i februari: Hampus Jildenbäck

42 mål på 53 skott under sex matcher.

Det är inte så konstigt att Lugis kantvirtuos Hampus Jildenbäck vunnit utmärkelsen Månadens spelare för februari.

Att hitta några lediga minuter för att prata i telefon är inte lätt just nu om man är spelare i Lugi HF.  Är det inte förberedelser för match i Handbollsligan kan man ge sig sjutton på att det väntar uppladdning inför en hård kamp i EHF-cupen istället.

Just EHF-cupen är det som gäller när Hampus Jildenbäck svarar i telefon från ett hotellrum i Frankrike där han och lagkamraterna laddar för returmöte med St Raphael.

Men innan dess ska det hinnas med lite Handbollsliga-snack också. Han är trots allt månadens spelare för februari, 30-åringen.

– Trevligt att höra faktiskt. Jag har ingen järnkoll på statistiken så men brorsan brukar veta lite så därifrån får man uppdateringar ibland, säger Jildenbäck om utnämningen han förärats med.

Högersexan har varit rent ut sagt glödhet den här säsongen och parkerar i skrivande stund på en andraplats i skytteligan bakom Hammarbys Patrik Fahlgren. Förklaringen? Bra ”flow” och en större roll i spelet.

– Egentligen har det känts bra hela tiden, trots att det varit jäkligt mycket matcher har vi i laget haft en bra månad. Jag tror vi dragits med av tempot som Europamatcherna gett oss och fått ett ”flow” av det. Sedan har vi ändrat lite i spelet jämfört med tidigare säsonger, vi har ett högre tempo och kontrar på ett annat sätt.

Det låter skräddarsytt för en Hampus Jildenbäck?

– Haha, ja det kanske man kan säga. Jag har fått en lite större roll i spelet och blivit mer involverad.

• • •

Spelet i Handbollsligan har som sagt kombinerats med hårda fajter i EHF-cupens grupp B och Hampus Jildenbäck menar att de många matcherna gett mer än vad de tagit av Lugi och honom själv.

– Jag vet att vi första året efter att jag återvände till Lugi också spelade i EHF-cupen och att vi fick en positiv känsla av det. Personligen tror jag det bidrog till att vi tog oss till final den säsongen och vi hoppas på samma utveckling här under våren. Vad exakt det är man tar med sig är svårt att sätta fingret på, det liksom bara händer något i laget (skratt).

En fysisk och mental hårdhet, exempelvis?

– Absolut, man måste höja sig på flera sätt för att spela ute i Europa, det blir naturligt på något vis. När vi mötte Anaitasuna i första matchen var vi inte riktigt där och hade inte det som krävdes, men det har blivit bättre och bättre hela tiden.

• • •

Att Hampus Jildenbäck är med högt uppe i skytteligan är inte förvånande för någon. Snarare undrar nog många om det inte är dags för 30-åringen att sparka igång det där utlandsäventyret och ta klivet till en starkare liga. Kanske är det dags nu, då kontraktet med Lugi går ut efter säsongen?

– Jag undrar också när det är dags (skratt). Man är väl absolut sugen på att testa någonting, så är det. Jag har en agent som jobbar för att det ska bli så, men samtidigt är jag 30 numera och ska jag flytta så ska det vara för något bra.

Du vet vad man säger om fina viner som blir bättre med åren, eller hur?

– Haha, ja jag får börja se mig som ett sådant helt enkelt.

MARCUS LÖFSTRÖM

HAMPUS JILDENBÄCKS FEBRUARI

27 februari: Alingsås HK (b), 25-29
8 mål, 0 assist, 5,4 MEP
21 februari: Hammarby IF (b), 29-20
7 mål, 1 assist, 3,22 MEP
18 februari: HK Aranäs (b), 30-26
6 mål, 5 assist, 5,77 MEP
7 februari: HK Malmö (h), 23-24
4 mål, 1 assist, 1,79 MEP
5 februari: IFK Skövde (b), 32-30
9 mål, 3 assist, 5,61 MEP
2 februari: Ystads IF (h), 30-27
8 mål, 6 assist, 4,45 MEP

SKYTTELIGAN I HANDBOLLSLIGAN

Patrik Fahlgren, Hammarby IF, 170
Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 167
Fredrik Petersen, HK Malmö, 157
Linus Nilsson, OV Helsingborg, 154
Hampus Andersson, Ystads IF, 153
Alfred Jönsson, Lugi HF, 153
Emil Hansson, Eskilstuna Guif, 149
Tobias Johansson, Redbergslids IK, 149
Jonathan Carlsbogård, Redbergslids IK, 138
Alfred Ehn, IFK Skövde, 136

Månadens lag Handbollsligan

Målvakt: Rickard Frisk, Alingsås HK, 2,3 MEP
Vänstersex: Viktor Ottosson, IK Sävehof, 3,7 MEP
Mittsex: Jesper Linnéll, Ricoh HK, 3 MEP
Högersex: Hampus Jildenbäck, Lugi HF, 4,4 MEP
Vänsternio: Alfred Jönsson, Lugi HF, 3,9 MEP
Mittnio: Jonathan Carlsbogård, Redbergslids IK, 4,8 MEP
Högernio: Stig Tore Moen Nilsen, IFK Kristianstad, 4,6 MEP