Borgstedt: ”Kul att vara en länk mellan unga och äldre”

Den tänkta comebacken i tisdags snöade inne.

Därför väntar nu fem matcher inom loppet av 13 dagar för Ystads IF och lagkaptenen Alexander Borgstedt.

– Det är alltid speciellt att spela mot sin förra klubb, medger han förväntansfullt inför hemmamötet mot Aranäs.

YSTADS IF–HK ARANÄS
FREDAG 2 MARS 19.00
YSTAD ARENA
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN OCH C MORE

Med ett framgångsrikt förflutet i inte enbart Aranäs utan också Alingsås och RIK har Alexander Borgstedt några sådana ”internmatcher” att se fram mot varje säsong.

31-åringen är inne på sitt tolfte år i högsta ligan och resan från moderklubben Västra Frölunda har fört med sig ett antal prydliga milstolpar i cv:t.

• 2005: JSM-guld med RIK.
• 2007: UVM-guld med Sverige.
• 2010: Sköt upp Aranäs till elitserien.
• 2014: SM-guld med Alingsås.

När ska du vinna någon titel med Ystads IF?

– Bra fråga. Vi har varit i semifinal tre säsonger i rad, så ambitionen och drömmen finns där om SM-final och guld, helt klart.

YIF-kaptenen såg fram mot en ”slutspelsfajt” mot RIK i tisdags – men matchen fick skjutas upp på grund av snöovädret över Skåne.

– Det går knappt att beskriva. I går (onsdag) kunde jag inte ta mig till jobbet i Malmö för att vägarna var avstängda. Hoppas att trycket lättar så att Aranäs-bussen kan köra hela vägen fram till Ystad. En till uppskjuten match får bara inte hända.

Fem matcher på 13 dagar för er låter tufft?

– Inte alls optimalt med dessutom tanke på hur mycket som står på spel innan tabellen ska summeras. Men vi i Ystad ska inte klaga. För RIK är det värre. De ska spela sina fem återstående matcher inom loppet av elva dagar (bland annat kommande söndag–måndag–onsdag), konstaterar ex-RIK-aren.

Alexander Borgstedt har en liten bit av hjärtat kvar i varje klubb han representerat. I synnerhet hos Aranäs som han spelade för 2008–2012.

– Avancemanget till elitserien var magiskt. Jag beundrar verkligen klubbens verksamhet. Utan jämförbara ekonomiska muskler tappar de sina bästa spelare varje säsong, men fostrar ständigt nya talanger och lyckas plocka in folk som för traditionen vidare med starka prestationer. Vi har exempelvis förlorat våra två senaste matcher mot Aranäs i Kungsbacka.

För egen del är han numera rotad i Ystad. I november förlängdes kontraktet med ytterligare två säsonger, fram till sommaren 2020. I klubbens pressutskick betonades lagkaptenens egenskaper med formuleringar som ”attityd, driv, och hjärta”

– Jo, det är nog så att jag spelar för laget, funderar ”Alex”. Och alltid kul att vara en länk mellan unga och äldre. Kan Kim Andersson och Anders Persson – båda 36 år – spela vidare, så kan väl jag. Åtminstone så länge kroppen och knoppen hänger med.

Av dina UVM-kompisar från 2007 (se truppen nedan) spelar endast två till i den svenska handbollsligan i dag?

– Är vi inte fler. Tråkigt. Fast flera är fortfarande utlandsproffs och lever på handbollen.

Nyligen råkade nästan hela YIF-truppen ut för magsjuka och hemmamatchen mot Guif fick skjutas upp. För egen del har ”Alex” besvärats av en bristning i vaden – men är alltså klar för spel igen.

– Det var värre 2016 när jag slet av hälsenan och inte kunde spela handboll på tio månader.

Hur ska då Ystad avancera i tabellen och skaffa en bättre position inför slutspelet?

– Vi måste bli jämnare och vinna matcherna där vi är starkare på pappret. Höja lägstanivån helt enkelt. När vi spelar som bäst är vi riktigt bra. Vi har exempelvis vunnit två gånger mot både Lugi och Malmö denna säsong.

Ni åkte till Kroatien på läger under EM-uppehållet?

– Ett kanonläger, få förunnat att vara med om. En moralhöjare på alla sätt. Vi kan bara hoppas att det ger effekt och vi får valuta under slutspelet.

Ystads IF ligger långt framme med truppen inför säsongen 2018/19. Klart redan nu är att Emil Hansson, Lukas Sandell och Carl Löfström lämnar. Nya in hittills är Jakob Nygren (Karlskrona) och Mario Lipovac (Kristianstad).

Tvåvägsspelaren, kapten Borgstedt, stämplar i höst samtidigt in för sin femte säsong på Österlen. Fast tiden som utpräglad storskytt är väl förbi?

– Ha, ha, för mig är lika viktigt att spela försvar och att växla upp, spela in på linjen eller ut på kanten. Till vänster om mig har vi Hampus Andersson som fullkomligt öser in mål.

”Alex” bombade och sköt han också, ”förr i tiden”. En gång 15-målskytt för Aranäs mot Lugi. Lika många fullträffar så sent som 2015 i Ystad-tröjan mot Drott.

Nu fattas bara ett fixa en till titel i prisskåpet – som inflyttad skåning.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

UVM-GULDLAGET 2007

Snart elva år efter finaltriumfen mot Tyskland (underläge med 13–20 vändes till seger med 31–29) gäller följande status för mästartruppen.
Spel i svenska handbollsligan: Alexander Borgstedt (Ystad), Anders Hallberg (Lugi), Johan Jakobsson (Sävehof).
Utlandsspel: Andreas Palicka (Tyskland), Johan Sjöstrand (Tyskland), Emil Berggren (Ungern), Charlie Sjöstrand (Tyskland), Tobias Warvne (Tyskland).
Varvat ner eller slutat helt: Richard Blank, Johan Elf, Joakim Bäckström, Marcus Tobiasson, Victor Fridén, Magnus Johansson, Björn Nordmark, Leonel Ojala.
Förbundskapten: Gunnar Blombäck (Norge).

Foto: Bildbyrån