Månadens spelare i april: Håvard Åsheim

Få målvakter i år har varit lika jämna i sina prestationer som IFK Skövdes Håvard Åsheim. Nu belönas norrmannen med priset som Månadens spelare i april.
– Det är stort att få en sån här utmärkelse, säger en finalladdad Åsheim.

#AVKAST SÄNDS PÅ SPORTKANALEN 18.30
PROGRAMMET SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE.SE

Efter att ha slagit ut både Alingsås HK och IFK Kristianstad har IFK Skövde mycket imponerande tagit sig till sin första SM-final på 14 år.

Henrik Signells gäng har vunnit med både små och stora marginaler. Försvarsspelet har stuckit ut mest tillsammans med målvaktsspelet där Håvard Åsheim och Fabian Norsten delar på ansvaret.

Den förstnämnda prisas nu som Månadens spelare i april. Mycket tack vare en av SM-slutspelets allra bästa individuella prestationer. I den fjärde kvartsfinalen mot Alingsås tog Åsheim 17 av 31 avslut i spel.

Hur nöjd är du med den gångna månaden?

– Jo, man får lov att vara nöjd. Det är kul att vara med och bidra i laget, säger Åsheim som aldrig tidigare har utsetts till Månadens spelare.

– Jag har varit med i Månadens lag någon gång. Men det är stort att få en sån här utmärkelse, fortsätter norrmannen som efter säsongen lämnar för proffsspel i Tyskland.

Vad har du lärt dig under dina tre år i Skövde?

– Massor. Jag har fått mer rutin. Jag spelade de första 20 matcherna den här säsongen när Fabian var skadad. Jag har haft en extremt bra tid i Skövde. Jag har fått många nya vänner för livet. Det blir speciellt att lämna nu.

Din nya klubb TUS Nettelstedt-Lübbecke slåss för uppflyttning till Bundesliga. Följer du streckstriden?

– Ja, jag följer varenda match. Det är spännande. Spel i Bundesliga är ju ett mål som man alltid har haft. Det hade varit stort att få chansen. Men mest av allt har jag fokus på finalen och avslutningen i Skövde.

Varför står ni i SM-final?

– Vi har jobbat på bra och byggt vidare i tre år med det som Jonas Wille startade. Kristian Svensson har betytt mycket i försvarsspelet och stört många lag. Vi har lagt grunden i vårt försvarsspel kan man säga, där även Rex Blom och Dan Beck Hansen tar stort ansvar. Alla bidrar och kan sina roller.

Vad ger du er för chanser att vinna mot seriesegrarna Sävehof?

– Sävehof var klart bäst i serien. Men vi har en god tro på vinst. Alla i vårt lag är redo att kämpa. Vi har sett fram emot det här i lång tid. Det märks i hela klubben och staden. Vi vet att vi måste vinna en match i Partille så vi ska försöka göra det redan på tisdag.

Hur mår Månadens spelare Håvard Åsheim just nu, med SM-final på schemat?

– Haha, han mår väldigt bra. Han är redo för match igen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HÅVARD ÅSHEIMS APRIL

1 april: Alingsås (b), 26–21
17/31=54%, 1/2 7m, 5,77 MEP-poäng
10 april: Kristianstad (h), 25–22
0/0=0%, 0/0 7m, 0 MEP-poäng
17 april: Kristianstad (b), 33–27
7/20=35%, 0/1 7m, 1,04 MEP-poäng
24 april: Kristianstad (h), 23–22
7/18=38%, 0/1 7m, 0,7 MEP-poäng
Totalt: 31/69=44%, 1/4 7m, 7,51 MEP-poäng

MÅNADENS SPELARE 2020/21

September: Daniel Bergqvist, HK Aranäs
Oktober: Adam Nyfjäll, IFK Kristianstad
November: Rasmus Torbjörnsson, HK Aranäs
December: Andreas Lang, Alingsås HK
Februari: Eric Johansson, Eskilstuna Guif
Mars: Jack Thurin, IFK Skövde
April: Håvard Åsheim, IFK Skövde

Foto: Bildbyrån