Målsprutan Ehn: ”Mycket som har lossnat för mig”

Kvällens möte mellan IFK Skövde och HK Malmö är också ett möte mellan Handbollsligans två målfarligaste vänstersexor. Gästernas Fredrik Petersen leder hela skytteligan, men hemmalagets Alfred Ehn är den av dem som har gjort flest spelmål av vänstersexorna i ligan och fjärde flest totalt.

IFK SKÖVDE–HK MALMÖ
ARENA SKÖVDE, 19.00
SÄNDS PÅ TV4 SPORT & CMORE

Förra säsongen skadade Alfred Ehn fingret redan i säsongspremiären och missade ett helt gäng med matcher. I höst har han haft det desto roligare. När Skövde har ändrat om i sitt anfallsspel har 22-åringen från Lidköping fått chansen till fler avslut.

Är du nöjd med din säsong hittills?

– Ja, jag tycker att det har gått jättebra, det är mycket som har lossnat för mig. Vi har haft ett annat, snabbare kontringsspel och det är där de flesta av mina mål har kommit. Vi har haft ett bättre målvakts- och kontringsspel och då blir det också fler kontringar.

Du hade 55 i avslutningsprocent förra säsongen och ligger på 71 nu.

– Det var inte så bra förra året och jag har jobbat mycket på det och det är kul att se att det ger utdelning. Jag tror att en av anledningarna är att jag inte alltid har varit kantspelare, det var först när jag kom upp i A-laget i Skövde som jag blev vänstersexa permanent. Jag spelade mycket mittnia innan, så jag utvecklas hela tiden på kanten.

Lagets insats hittills, vad tycker du om den?

– Bortser vi från den senaste matchen så tycker jag att det har sett relativt bra ut. Vi har spelat bra under matcherna, men det är klart att vi hade önskat att vi hade tre poäng mer. Vi tappade två mot Ricoh och ett mot Eskilstuna Guif. Men vi har ett bra flow i laget.

Vad hände mot Aranäs senast?

– Det var ren skit. Ingen i laget var riktigt med: Sen ska vi erkänna att Aranäs var bra, men vi talade det viktigaste, vår attityd. Vi krigade inte och låg under med 1–7 i början.

Hur ska ni knäcka Malmö i kväll?

– Det är ett väldigt bra lag vi möter, så det kommer att bli tufft. Det är kanske inte många som räknar med att vi ska vinna, men jag hoppas att vi kan överraska. Vi behöver spela med stort hjärta och kriga för varje centimeter. Bra försvars- och målvaktsspel blir nyckeln.

Ni har slutspel som mål. Kan ni klara det?

– Ja, jag tycker att det är realistiskt, men det gäller att vi inte släpper i väg de andra lagen för mycket. Det är inget kul mål att bara undvika kval, det är i slutspel vi vill vara och det är där allt kan hända. Vi ska göra vad vi kan för att ta oss dit.

DANIEL VANDOR

Alfred Ehn–Fredrik Petersen

Ålder: 22–33
Längd: 187–188
Vikt: 77–85
Matcher: 6–7
Mål: 34–48
Spelmål: 34–30
Straffmål: 0–18
Procent (spel): 71–71
Assist: 2–2
MEP: 20,45–26,14
Tilldömde straffar: 0–1
Orsakade straffar: 1–2
Passmissar: 1–1
Tappade bollar: 0–0
Regelfel: 2–3
Utvisningar: 2–1

Skytteligan, vänstersexor

Fredrik Petersen, HK Malmö, 48 (18)
Alfred Ehn, IFK Skövde, 34 (0)
Nils Pettersson, Hammarby IF, 33 (14)
Viktor Ottosson, IK Sävehof, 31 (11)
Fredrik Gustavsson, Eskilstuna Guif 29 (22)

SPELMÅL I HANDBOLLSLIGAN

Kim Andersson, Ystads IF, 45
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 40
Ola Pewik, Ricoh HK, 35
Alfred Ehn, IFK Skövde, 34
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, 33
Jakob Nygren, HIF Karlskrona, 32
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 31
Simon Jeppsson, LUGI HF, 31
Fredrik Petersen, HK Malmö, 30
Magnus Persson, Alingsås HK, 30