Magnus Persson: ”Toppmöte på alla sätt”

På torsdagskvällen drabbas HK Malmö och Ystads IF samman i ett hett Skånederby. Handbollsligan tog ett snack med Magnus Persson i Malmö som delar med sig av sina tankar inför toppmötet.
– Det ska bli kul. Det är två lag som har gått bra i serien, ett toppmöte på alla sätt, säger en förväntansfull Persson.

Efter 14 omgångar har tre lag brutit sig loss i Handbollsligans tabelltopp. Det handlar om serieledande Alingsås HK och Skåneduon HK Malmö och Ystads IF som gjort ett litet ryck i poängkolumnen.

– Det stämmer ganska bra överens över hur hösten har varit hittills. Alingsås tappar väldigt få poäng och Ystads IF har rest sig sedan en lite trevande inledning. Men även Kristianstad har vaknat nu och börjat spela bättre. De vann imponerande borta mot Kadetten till exempel. Det är många lag som är med men det är de jag räknar med främst, berättar HK Malmös högernia Magnus Persson angående konkurrenssituationen i toppen.

Hur viktigt är det för er att sluta topp två i serien?

– Det är viktigt. Dels för slutspels-fördelarna, men även med tanke på Europaplatserna. Det är en fördel att gå in i slutspelet som etta, även om vi såg förra året att det inte ger några garantier.

Ni åkte i helgen ut mot Füchse Berlin i EHF-cupen. Vad säger du först om insatsen i Tyskland?

– Den var klart bättre än vår match hemma. Vi gjorde en bra match men det var en sur lottning från start att få Berlin i ett kval och inte i ett eventuellt gruppspel. Men det är häftigt att få spela sådana här matcher mot bra spelare inför mycket publik. Jag hoppas vi har lärt oss mycket på de här två omgångarna i EHF-cupen.

Hur lärorikt är det att spela stora Europamatcher?

– Det är svårt att säga. Det är en liten annan handboll, där de går lite snabbare och det smälls på mer. Spelar man mot det hela tiden blir man van vid det. Förhoppningsvis kan vi ta med oss tempot som vi hade mot Berlin in i Handbollsligan. Ibland tror man att det ska slita när man åker iväg och det gör det säkert när man har flera matcher. Men vi har haft ett par dagars vila nu och har blivit inspirerade av Europamatcherna, fortsätter Persson.

För HK Malmö väntar nu en tuff uppgift på torsdagskvällen. Ystads IF gästar Baltiska Hallen och gör så med åtta raka segrar i ryggen. Malmö har dock varit ännu vassare och har inte förlorat sedan den 20 september i serien.

– Det är derby och allt det där. En stormatch. Det ska bli kul med två lag som har gått bra i serien. Jag hoppas och tror på en bra handbollsmatch.

Ni mötte YIF i seriepremiären, då föll ni på hemmaplan. Vad minns du av den matchen?

– Jag har för mig att vi gjorde en ganska bra första halvlek. Men i andra gick vårt anfallsspel lite i stå, vilket gjorde att vi halkade efter. Men det var ganska länge sedan, det är varken samma Malmö eller Ystad som kommer till spel på torsdag. Handbollsmässigt var den inte så bra, vilket kan förväntas i en premiärmatch.

En titt på er interna skytteliga säger en hel del på er bredd i laget. Hur skönt är det som spelare att ha lagkamrater att lita på?

– Det är en stor styrka vi har. Vi har inte tappat så mycket kvalitet även om vi har spelat i Europa. I de senaste ligamatcherna har vi gått runt hel del och det har knappast varit någon skillnad i helheten. Vi håller en hög standard, vilket är en nyckel vi ska fortsätta jobba med. Det är bara Hampus (Olsson) som har stuckit iväg med sina mål.

Ja, vad säger du om hans höst?

– Han har varit jätteduktig. Han har fått spela mycket i och med Johannes Larssons skada och gjort det jättebra. Det är skönt att kunna kasta ut bollen till honom om man behöver ett mål.

Slutligen, vilka detaljer blir viktigast mot Ystads IF?

– Bra försvar- och målvaktsspel. De har ett bra lag med Kim Andersson, Dalibor Doder och Ludvig Hallbäck, samt bra kanter och försvarsspel. Vi liknar varandra ganska mycket och spelar hyfsat lika med ett aggressivt 6-0 försvar och kontringsvilja. Jag tror att det blir små detaljer som avgör.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HK Malmös interna skytteliga

1. Hampus Olsson, 76
2. Magnus Persson, 43
3. Anton Blickhammar, 35
4. Simon Nyberg, 33
5. Kassem Awad, 32
6. Filip Berentsen, 31
7. Fredrik Lindahl, 30
8. Viktor Östlund, 29
9. Daniel Ekman, 28
10. Otto Lagerquist, 24