Magnus Persson: ”Siktat på det här datumet”

På lördag inleder HK Malmö kvalspelet till Europa League. Bortamöte med danska ligafemman Skjern står på programmet.
– Det ska bli väldigt spännande. Det är de här matcherna man vill spela, säger högernian Magnus Persson till Handbollsligan.

Efter en rekordlångt uppehåll kastar HK Malmö äntligen igång tävlingssäsongen på lördag 15.00. Fjolårets ligatvåa i Handbollsligan ställs mot Skjern i Europa League-kvalspelet.

Med anledning av dubbelmötet tog Handbollsligan ett snack med högernian Magnus Persson som delar med sig av sina tankar om försäsongen och vikten av ett Europaavancemang.

Bortamatch mot Skjern på lördag. Hur går dina tankar?

– Jo, det ska bli väldigt spännande. Det är de här matcherna man vill spela. Ett bra motstånd. Vi är samspelta men självklart vet vi om vikten av att göra två väldigt bra matcher med start på lördag i Danmark, berättar Persson.

Hur viktig är matchen och ett eventuellt avancemang för er?

– Det hade betytt jättemycket. Klubben har aldrig kvalat in till Europa innan så det hade varit historiskt. Men mycket beror på lottning. Vi vet att det är en kvalomgång till efter den här. Det är en lång väg dit.

På tal om lottning. Vad var din reaktion när det stod klart att ni skulle möta Skjern?

– Att vi möter ett väldigt bra lag med duktiga spelare. Men det fattade jag redan när de delade upp lagen i regioner. Men det räcker ju att kolla på vilka spelare de har.

Svenskarna Jesper Konradsson och Jonathan Stenbäcken spelar som bekant i klubben. Den förstnämnda var din lagkamrat i Alingsås. Hur kul ska det bli för dig att ställas mot Jesper?

– Roligt såklart. Jag känner de ganska väl. Speciellt Jesper som jag spelade med i AHK. Men det var längesedan.

Hur bra koll har du på Skjern i övrigt?

– Det är lite svårt nu i början av säsongen. I och med att alla lag spelar träningsmatcher har vi inte fått så mycket videos på motståndarna. Men det är likadant för Skjern. Det är svårt att få en helhetsbild, även om vi har koll på spelare som Anders Eggert.

Ni kommer närmast från två matcher mot IFK Skövde och Eskilstuna Guif. Det blev förlust respektive vinst. Kommentar om era insatser?

– I första matchen mot Skövde låg vi under med åtta i paus. Det var vi inte alls nöjda med även om vi gjorde en bättre andra halvlek. Förhoppningsvis lärde vi oss något från det. Mot Guif gjorde vi en bättre match och vann komfortabelt.

Sammanfattningsvis, hur lyder ditt omdöme av er försäsong?

– Jag tycker vi har tränat på bra. Vi har haft lite små skavanker men annars är alla friska. Vi har en bred trupp som har sett bra ut på träning. Men riktigt säkra på vart vi står vet jag inte riktigt. Vi känner varandra väl och är trygga i vårt sätt att spela.

Känner du dig hundraprocentigt påkopplad inför helgen?

– Ja, det tycker jag. Det har jag varit sedan lottningen egentligen. Vi i laget har försökt att inte tänka för mycket på matchen men det här datumet har vi siktat på sedan vi började träna igen. Vi är i full matchform skulle jag säga. Det ska bli roligt.

Avslutningsvis, vad ger du er för chans att besegra Skjern över två matcher?

– Det är lite klyschigt men försvar- och målvaktsspelet måste stämma. Det är en nyckel. Vi måste komma upp i en väldigt hög nivå. Har vi två bra dagar har vi en bra chans, avslutar Magnus Persson.

OLOF THYRELIUS ERICSON