Maja Hansson: ”Åtminstone komma till slutspel”

Som säsongens enda nykomling är det ingen lätt uppgift som Kristianstad HK ställs inför. Men lagkaptenen och tvåbarnsmamman Maja Hansson nöjer sig inte bara med nytt kontrakt. 
– Vi ska åtminstone komma till slutspel. Topp åtta är inget snack om saken, berättar mittsexan. 

Det var den 6 mars i år som Kristianstad HK säkrade uppflyttningen till SHE. Sejouren i damallsvenskan blev kortvarig, endast en säsong. Totalt skrapade laget ihop 38 poäng på 22 matcher och slutade säsongen med en pluskvot på 162. 

– Det var väldigt skönt att vi direkt lyckades ta steget upp igen. Vi är väldigt taggade på att visa att det är i SHE vi ska vara, berättar lagkaptenen Maja Hansson till SHE.

Du missade er senaste säsong i SHE till följd av din andra graviditet. Hur upplevde du det året? 

– När jag fick veta att jag var gravid var det inte hundra procent planerat. Men man kan inte sätta livet på vänt för att spela handboll. Vi ville ha ett andra barn ganska tätt så det fick bli så. Jag tränade ganska länge och spelade faktiskt en match mot Köpenhamn med lillebror i magen. Jag hade svårt att gå av och sitta på läktaren. Speciellt när tjejerna inte fick ihop det och till slut åkte ur serien. Det var verkligen jobbigt. 

Hur lycklig känner du dig över att kombinera livet som tvåbarnsmamma och elithandbollsspelare? 

– Det känns fantastiskt! Nu ska jag bara få ihop allting. Jag har precis börjat jobba igen och vi har köpt hus. Så det är lite på kalendern (skratt). Men det är bara roligt. Barnen får växa upp i A-hallen. 

Du fick ditt första barn 2016 och ditt andra 2019. Hur skiljde sig din andra comeback från den första? 

– Första gången tog jag en paus från handbollen på tre år. Då var det en lång väg tillbaka. Men senast höll jag igång fram till vecka 28. Nu är den stora skillnaden situationen hemma. Förr utmanades jag fysiskt, men nu är det viktigast att orka psykiskt. Att vara en bra mamma, en bra arbetskollega och en bra lagkamrat.

Vad såg du som den största faktorn till att ni åkte ur våren 2019? 

– Det blev nog lite oroligt i laget. Det var inte bara jag som missade den säsongen utan Martina Chrova också. Ibland kan press vara bra men det året slog det lite fel. Det var andra spelare som var tvungna att steppa upp vilket inte är det enklaste. Men vi har samma tränare (Ulf Schefvert) då som nu och vi fick ihop det riktigt bra i vintras. Det ska nog gå bättre nu. 

Vilka blir utmaningarna för er i höst? 

– Vi har en bra startsjua. Med den tror jag vi kan knäcka många lag. Men utmaningen är att få med de yngre förmågorna på tåget. De ska klara sig också. Vi måste vinna båda halvlekarna, inte bara spela bra i 30 minuter. 

Ni besegrade fjolårets ligafyra Lugi med 26–24 nyligen. Vad fällde avgörandet i den matchen tycker du? 

– Vi släppte bara in nio bollar i andra halvlek. Då ska man kunna vinna en match. Vi tryckte på bra och fick några enkla mål. Dessutom hade vi ett väldigt bra försvarsspel. 

Ni är ensamma nykomlingar i år. Hur ser förhoppningarna ut? 

– Målsättningen är att vi åtminstone ska komma till slutspel. Topp åtta är inget snack om saken. Dit måste vi. 

OLOF THYRELIUS ERICSON