Lönn: ”Lärt oss av tidigare säsonger”

HK Malmö har mött Alingsås i tre av de senaste fyra slutspelen. Resultatet? 2–9 i matcher totalt och ur i kvartsfinalen varje gång. Men nu går Adam Lönns gäng in med helt andra förutsättningar.

HK MALMÖ-ALINGSÅS
TORSDAGEN 19 APRIL, 19.00
BALTISKA HALLEN
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN OCH C MORE

Efter imponerande 3–0 i matcher mot Sävehof i kvartsfinalen, skaffade sig HK Malmö vilodagar i väntan på motståndet i semifinalen.

– Det var ett bra tag sedan vi spelade nu, men alla friska och krya och taggade inför match. Man har gått och stampat lite så det är på tiden att det drar igång igen, säger Adam Lönn dagen innan den första semifinalen mot Alingsås.

När du ser tillbaka på kvartsfinalerna mot Sävehof, vad är det som gör att ni vinner i tre raka?

– För det första att vi håller oss till vår plan hela tiden och viker aldrig från den. Sedan får vi bra träff bakåt i både försvars- och målvaktsspel. Anfallsspelet är väl sådär över de tre matcherna även om man ska säga att Sävehof gör det bra mot oss. Det är såklart något vi tittat extra på sedan dess. Vi har också flera spelare som är individuellt skickliga och som blir avgörande i täta matcher.

Oavsett hur ni gått i ligan har slutspel sällan varit HK Malmös grej. Vad är den stora skillnaden den här säsongen?

– Framförallt att vi har fler spelare disponibla när det väl är dags. Det är rätt sjukt hur det varit under tidigare säsonger när man ser tillbaka på det. Efter en bra period har vi alltid fått tunga skador på nyckelspelare och det är klart sådant påverkar. Men nu har vi många spelare som varit med i de här lägena fler gånger, vi har lärt oss av tidigare säsonger och haft det där lilla flytet med oss som vi inte haft tidigare.

En befriande känsla, kan jag tänka mig?

– Ja men lite så faktiskt. Det känns kul att komma till träningarna och se så många igång, man tänker “vad är det här? Ska det vara såhär” (skratt).

Många togs på sängen när Kristianstad valde Lugi framför Alingsås, var det samma för er i Malmö?

– Nja, det kändes som 50/50 i gruppen vilka vi trodde vi skulle få. Några trodde på Lugi, andra på vinnaren mellan Alingsås och Ystad. Jag trodde själv på Lugi men vi är förberedda oavsett motstånd och det är inget man gått och grubblat så mycket på.

Ert facit mot Alingsås i slutspel är onekligen tungt, varför har just Alingsås varit en så svår motståndare?

– Dom har varit med om de här matcherna länge nu och spelat final fyra år i rad, sedan är Alingsås bra på att växla upp när det är slutspel. Men sedan om det just för att det är Alingsås som vi haft svårt vet jag inte. Dom har spelat bra mot oss, men jag vet inte hur vi hade stått oss om lotten fallit på ett annat lag.

MARCUS LÖFSTRÖM

MALMÖS SLUTSPELSFACIT

2016/17 Kvartsfinal
Alingsås, 1–3 i matcher
2015/16 Kvartsfinal
Ystad, 0–3 i matcher
2014/15 Kvartsfinal
Alingsås, 0–3 i matcher
2013/14 Kvartsfinal
Alingsås, 1–3 i matcher
2012/13
Ej till slutspel
2011/12 Kvartsfinal
Guif, 0–3 i matcher
2010/11 Slutspelsserie
6 poäng, trea i gruppen
2009/10 Slutspelsserie
3 poäng, fyra i gruppen

HK MALMÖ-ALINGSÅS

19/4 HK Malmö – Alingsås HK
23/4 Alingsås HK – HK Malmö
26/4 HK Malmö – Alingsås HK
Ev 29/4 Alingsås HK – HK Malmö
Ev 2/5 HK Malmö – Alingsås HK

Foto: Bildbyrån