Larholm: ”En makalös vändning”

0–2 i matcher och sju måls underläge med tolv minuter kvar att spela. IK Sävehof var verkligen nere för räkning, men reste sig på nio och står nu redo för den fjärde ronden i den tuffa bataljen mot Redbergslids IK.  

– Jag har varit med om en del sjuka vändningar, men den här står högt upp på listan, säger 34-årige Jonas Larholm.

KVARTSFINAL 4: IK SÄVEHOF–REDBERGSLIDS IK
PARTILLE ARENA, TISDAG 25 APRIL, 19.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE
2–1 I MATCHER TILL REDBERGSLIDS IK

34-åringe Jonas Larholm har hunnit uppleva en del sedan han tog klivet upp i A-laget i IK Sävehof. Det blev dubbla SM-guld innan proffsäventyret tog vid i storklubben FC Barcelona och sedan vidare spel i Ålborg, Pick Szeged och Tvis Holstebro innan han återvände till Sävehof och svensk handboll inför den här säsongen. Lägg därtill en bit över 200 landskamper för Sverige så inser ni att han varit med om många matcher och olika matchbilder.

Söndagens mot Redbergslid, där säsongen alltså kunde ha tagit slut, lär han få svårt att glömma.

– Det var en makalös vändning, riktigt skoj. Det visar på en fin moral, en stark inre tro. Vi höll fokus på rätt saker, riktade energin åt rätt håll, det har varit lite si och så med det tidigare under säsongen, säger Larholm.

Inte mycket talade för Redbergslid när Tobias Johansson, med just IK Sävehof som moderklubb, gjorde 29–22 till RIK efter drygt 47 minuters spel.

– Det kanske låter osannolikt, men för egen del tittade jag inte upp mycket på resultattavlan. Jag tänkte mer på att vi skulle göra det som fungerade och hålla fast vid vårt koncept. Det är jämna matcher och små detaljer som avgör. Första 45 minuterna kanske de hade 15 räddningar och vi tre, fyra. Sista tio minuterna fick vi fler räddningar och då blev det också lättare för oss. Vi lyckades också hålla nere våra tekniska fel och var mer aggressiva i försvaret.

Det var tio år sedan Redbergslid senast spelade SM-final och ingen av dagens spelare var med då. Ser man till Sävehoflägret är det flera av spelarna som har rutin från såväl SM-finaler som Champions League-spel.

Var RIK-spelarna nervösa och tagna av stundens allvar? 

– Jag vet inte, men det är möjligt att de somnade lite vid ratten. Det blev en svår situation när vi kröp närmare och de hade kanske svårt att bestämma sig för om de skulle fortsätta att köra eller ta det lugnt. Det kan svänga snabbt och man blottar sig om man blir för passiv.

Är det så att ni nästan kan känna att ni har övertaget i matchserien trots att ni ligger under med 1–2 i matcher?

– Ja, det är märkligt det med psykologin. Vi känner att vi har momentum och har nya möjligheter. Man brukar säga att man tar med sig de sista fem, tio minuterna i en match in i nästa och det är det vi hopppas kunna göra.

Ni har spelat ett offensivt 5–1 med dig som spets, ni har testat spel med fyra niometrare. Har ni fler ess att spela ut? 

– Det är kul att skoja till det lite. Det här är saker som jag inte spelat så mycket de senaste tio åren, men tro det eller ej så hittar man nya saker man kan utveckla trots att man är gammal. Jag tycker att vi har mer att ta fram. Vi har minskat våra tekniska fel, men vi kan bli bättre bakåt. På slutet i söndags spelade vi 6–0, men jag tror inte att försvarsformationen i sig är jätteviktig, det är aggressiviteten som är avgörande. Vi behöver stå tätt tillsammans och stressa skyttarna.

Vad tror du att det blir för matchbild i kväll? 

– Jag tror att det kommer att bli ett ställningskrig, en tuff match. Men jag känner att vi behärskar dem bättre och bättre och jag hoppas att vi kan hitta rätt spänningsnivå. Jag trodde nog inte att det skulle bli så många mål som det blivit i matcherna, men å andra sidan har inget av lagen lyckats få till försvars- och målvaktsspelet under en längre period. Det kanske växlar nu.

Följer du de andra matcherna i slutspelet? 

– Jag är så fokuserad på vår serie och hinner inte följa de andra, men jag såg i alla fall när Malmö vann senast. Jag ser nog mer basket, NBA-slutspelet.

Något speciellt favoritlag? 

– Nej, det är nog 50/50 med lag som jag gillar och inte gillar.

Du har väl en kropp som borde vara bra lämpad för basket? 

– Kanske. Jag tycker i alla fall att det är kul att titta på och spela. Jag brukar gå ner till Heden ibland och skjuta lite och när jag var i Los Angeles i somras spelade jag en del på Venice Beach. Vi kollade lite, sköt lite när det var ledigt och ibland fick jag hoppa in när det saknades någon. Amerikaner är lite mer framåt på det sättet.

Sista frågan, kan du dunka? 

– När jag är i form kan jag nog göra det. Jag hade nog kunnat vara hyfsad på att ta returer om jag spelat.

DANIEL VANDOR

AVSLUTNINGEN I KVARTSFINAL 3

47.09 29–22 Tobias Johansson
48.14 29–23 Niclas Fingren
50.32 29–24 Gzim Salihi
51.01 30–24 Emil Mellegård
51.33 30–25 Viktor Rhodin
52.50 30–26 Jonas Larholm
53.45 30–27 Olle Forsell Schefvert
55.08 30–28 Jonas Larholm
56.27 30–29  Viktor Ottosson (straff)
57.31 30–30 Viktor Ottosson
58.36 30–31 Sebastian Karlsson
58.57 31–31 Jonathan Carlsbogård
59.27 31–32 Jonas Larholm

SLUTSPELETS SKYTTELIGA

Simon Jeppsson (4 matcher), LUGI HF, 22 (6)
Kim Andersson (4), Ystads IF, 21 (0)
Jonas Larholm (3), IK Sävehof, 21 (3)
Stig-Tore Moen (3), IFK Kristianstad, 18 (0)
Eric Forsell Schefvert (4), Ystads IF, 18 (0)
Jonathan Carlsbogård (3), Redbergslids IK, 18 (0)
Lucas Pellas (1), LUGI HF, 17 (1)
Tobias Johansson (3), Redbergslids IK, 17 (4)
Fredrik Petersen (3), HK Malmö, 17 (7)
Olle Forsell Schefvert (3), IK Sävehof, 14 (0)
Hampus Jildenbäck (4), LUGI HF, 14 (0)
Emil Hansson (4), Ystads IF, 14 (0)
Tim Sørensen (3), IFK Kristianstad, 14 (7)

Bilden: Jonas Laholm gjorde det avgörande målet när hans Sävehof vände och vann mot Redbergslid i söndags. 34-åringen har bäst målsnitt av alla i slutspelet. Foto: Bildbyrån.