Laddad för debuten i Champions League

Trots spel för klubbar i fyra olika länder hade han saker kvar att göra när han skrev på för IFK Kristianstad. Under söndagen bockar playmakern Gunnar Steinn Jónsson av sin Champions League-debut.

– Jag har spelat EHF-cupen och Cupvinnarcupen tidigare men det här är mycket större. Champions League var en av orsakerna till att jag ville spela med Kristianstad, säger han.

IFK KRISTIANSTAD–HC VARDAR
CHAMPIONS LEAGUE, KRISTIANSTAD ARENA
SÖNDAG 25 SEPTEMBER, 16.15
Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay

Tre seriematcher in på säsongen har Kristianstad mer att bevisa. Vad vill ni förbättra rent konkret?

– Det gäller att vi får upp lite stabilitet, hittills har det varit många enkla misstag både från mig och laget, säger Gunnar Steinn Jónsson som får mycket speltid i väntan på att samarbetet på nio meter ska lossna.

Kontringar med mycket fart och tryck i uppspelen var den främsta anledningen till att Kristianstad tog sju poäng och slog lag som KIF Kolding Köpenhamn och Rhein-Neckar Löwen i fjol. Hur ser Champions League-planen ut i höst?

– Jo, det blir vårt upplägg. Vi ser våra chanser med ett ungt lag som inte är lika starkt och går inte in för att vinna man-man-duellerna. Men det gäller att försvaret och målvakterna hittar rätt i matcherna.

Starten på Europascenen är så tuff den kan bli. Först HC Vardar med upprepade kvartsfinaler, följt av Final Four-vinnaren Vive Tauron Kielce nästa helg.

– Klart att det är risk för en smäll, men vi spelar inte för att vara med. Vi vill ta poäng i Champions League och på hemmaplan ska vi kunna sno några. De här lagen är inte lika bra borta och kan underskatta oss, vi måste tro på uppgiften och att man kan vinna över alla lag i en handbollsmatch.

I Vardar från Skopje i Makedonien står det världsnamn på alla tröjor. Arpad Sterbik är van att stänga igen i målet och kroatiske kantspringaren Ivan Cupic har förstärkt ett redan komplett lag. Vilka andra spelare vill du uppmärksamma?

– Högernian Maqueda (Jorge) känner jag sedan tiden i Frankrike. Han kan bli absolut galen, så vi får får försöka jävlas lite med honom för att få upp irritationen. Canellas (Joan, ny från THW Kiel) har jag mött tidigare när jag spelade i Tyskland.

Tiotusenkronorsfrågan: Hur stoppar ni sådant motstånd?

– Vi måste bara överjobba lite i försvaret, alla måste vara lika aktiva och rörliga när vi möter fysiskt starkare spelare. Vi måste hjälpas åt, sen är det upp till var och en att hitta en liten galning i sig själv. I Champions League tillåts mer än i svenska ligan.

FREDRIK HASSELGREN

MATCHERNA MOT  VARDAR 2015/16

IFK Kristianstad–HC Vardar 25–30
Vardar gick ut i 5–1, plockade bort storskytten Iman Jamali medan Arpad Sterbik på egen hand ordnade nerver och gummiarm på många andra i Kristianstad. Jerry Tollbring (sju mål) var tämligen ensam om att glänsa i en match där hemmalaget aldrig hade koll på händelseförloppet.
HC Vardar–IFK Kristianstad 38–36
Dramatiskt, trots att Kristianstad inte hade ledningen en enda minut. Fritt fram för både Kristian Bjørnsen och Iman Jamali (sju mål vardera), på egen planhalva var luckorna minst lika stora och Alex Dujsjebajev prickade rätt med de avgörande avsluten.

IFK Kristianstads skytteliga i Champions League 2015/16

Iman Jamali, 74 (nu i Meshkov Brest, Vitryssland)
Jerry Tollbring, 70
Kristian Björnsen, 68 (nu i HSG Wetzlar, Tyskland)
Andreas Cederholm, 34 (nu i Toulouse, Frankrike)
Fredric Pettersson, 33 (nu i Toulouse, Frankrike)

IFK Kristianstad i Champions League under hösten

25/9, 16.15: HC Vardar (h). Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay.
1/10, 15.30: KS Vive Tauron Kielce (b). Sänds i Viasat Sport/HD, Viaplay.
8/10, 18.15: HC Prvo Zagreb (h). Sänds i TV3 Sport HD, Viaplay.
12/10, 18.30: Rhein-Neckar Löwen (b). Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay.
22/10, 19.00: RK Celje Pivovarna Lasko (h). Sänds i TV3 Sport HD, Viaplay.
12/11, 19.30: HC Meshkov Brest (b). Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay.
19/11, 18.15: Pick Szeged (h). Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay.
26/11, 18.15: Pick Szeged (b). Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay.
30/11, 19.00: HC Meshkov Brest (h). Sänds i TV3 Sport HD & Viaplay.

Bilden: Gunnar Steinn Jónsson och IFK Kristianstad spelar under söndagen sin första Champions League-match för säsongen. Foto: Bildbyrån.