Kristian Svensson: ”Kommer ta tid”

Nyckelspelare har lämnat och flera nyförvärv har anslutit när IFK Skövde kliver in i en ny säsong. En grundpelare som är kvar är veteranen Kristian Svensson som valt att fortsätta spelarkarriären ett tag till. Vi tog ett snack med 41-åringen inför premiären mot Hammarby. 

IFK SKÖVDE–HAMMARBY IF
16 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & CMORE MIX

Handbollsligan är igång och under fredagen avslutas premiäromgången när IFK Skövde tar emot Hammarby.

– Det är alltid roligt med premiär. Man är glad att det drar igång eftersom man tränat länge, men det är också lite skräckblandad förtjusning. Till exempel om man har kommit tillräckligt långt? Man kanske ska inse att allt inte sitter direkt, men det ska bli jäkligt skönt att köra igång, säger Kristian Svensson.

IFK Skövdes veteran gjorde comeback förra hösten och har bestämt sig för att fortsätta spela handboll, i alla fall fram till jul.

– För det första känns kroppen helt okej. Det har varit en grundförutsättning, men jag tycker fortfarande att det är jäkligt kul också. Jag fick chansen att komma tillbaka när vi hade en del skador i laget och diskussionen fortsatte inför den här säsongen. Jag lade mig platt och sa att jag gärna spelar om de känner att jag kan bidra. Annars hade jag kunna gå tillbaka till rollen som assisterande tränare. Enligt Henrik Signell och Ulf Nyström tillför jag fortfarande, så då bestämde vi oss för att köra på det.

Skövde har förlorat två raka SM-finaler och har inför säsongen haft en stor spelaromsättning. Viktiga spelare som Mathias Helt Jepsen, Jack Thurin, Fabian Norsten och Dan Beck Hansen har lämnat, men å andra sidan har starka nyförvärv som Jonas Samuelsson, Daniel Ekman och Markus Sjöbrink tillkommit.

– Jag tycker att det ser spännande ut. Man får ha en viss tillförsikt eftersom flera nyckelspelare har lämnat och jag tror att det kommer ta tid. Men vi har värvat klokt och fått in bra personer i laget. Men det kommer ta tid och det får man ha respekt för i början av säsongen, säger Kristian och fortsätter:

– Dan Beck Hansen fick otroligt mycket speltid förra året. Sedan hade vi Jack Thurin och Mathias Helt Jepsen som styrde offensiven med full kraft. Nu har vi börjat om lite anfallsmässigt eftersom vi inte har samma spelartyper i laget. Bakåt har vi fått ihop det ganska bra på kort tid.

Hur ser din roll ut med tanke på att du valt att fortsätta som spelare?

– Jag svävar lite mitt emellan kan man säga. I första hand är jag spelare fram till jul, men som alla andra som hållit på länge hjälps vi åt så mycket som möjligt. ”Sigge” och ”Uffe” har fått större arbetsbördor, men vi klipper och klistrar efter bästa förmåga och får ihop det rätt bra ändå tycker jag.

IFK Skövde har tippats att sluta femma enligt tränarna. Vad har du för förväntningar på säsongen 2022/23?

– Att slåss i toppen är givetvis vår målsättning. Men hur lång tid det kommer att ta och hur långt vi hinner komma på kort tid vågar jag inte svara på. Mi vill vara med där uppe, sedan har vi skador och allt annat som kommer att spela roll. Men jag tror att det kommer att bli en häftig säsong på många sätt.

Som 41-åring har Kristian Svensson spelat många premiärer i sitt handbollsliv. Nu står Hammarby på andra sidan när Skövde vill inleda säsongen med en hemmaseger.

– Det är gött att få komma igång. Men det går alltid snabbt och inför premiärerna brukar man alltid tänka: ”Shit, nu drar det igång”. Kunde man gjort lite mer själv på försäsongen? Men nästan alltid är det bara att sätta sig i båten och åka med. Jag ska slå bort känslan om att det är skräckblandad förtjusning. Vi hade mycket bra stöd i slutspelet i våras och hoppas på en bra publik mot Hammarby.

Hur ser du på motståndet?

– Jag tror att det blir en tuff match. Hammarby har spelat bra och värvat bra. De känns stabila och var en frisk fläkt redan förra året. De kommer att kriga till sig många poäng och ta en bra placering. Vi hade tuffa bataljer i slutspelet senast, så det är två hungriga lag som vill vinna.

MARCUS HEED

Omgång 1

Tis 17 sep: IFK Kristianstad–Ystads IF 29–28
Ons 18 sep: Alingsås HK–OV Helsingborg 33–34
Tor 19 sep: Redbergslids IK–Lugi HF 29–39
Tor 19 sep: Önnereds HK–HK Aranäs 31–32
Tor 19 sep: Eskilstuna Guif–HK Malmö 35–30
Fre 20 sep: IF Hallby–IK Sävehof
Fre 20 sep: IFK Skövde–Hammarby IF

Foto: Bildbyrån