Karl Wallinius: ”Redo att ta en större roll”

Slutspelsrutinerade Lugi HF har ömsat skinn under sommaren och tappat flera nyckelspelare, vilket lämnar ett utrymme för nya talangfulla lundapågar att fylla. Handbollsligan tog ett snack med den egna produkten Karl Wallinius som bland annat berättar hur nyttigt det är att spela ungdomsmästerskap, samt betonar hur sammansvetsat årets Lugi är. 
– Vi är ett kollektiv utan någon utpekad målskytt. Jag vill påstå att vi är en hungrigare upplaga än fjolårets, menar unge Wallinius inför hemmapremiären mot OV Helsingborg.

LUGI HF–OV HELSINGBORG
FREDAG 13 SEPTEMBER 19.30
SÄNDS PÅ C MORE

Lugi HF har genomgått en rad förändringar på spelarsidan sedan förra ligastarten. Bland annat har fjolårets skyttekung i grundserien Alfred Jönsson har lämnat för spel i tyska Hannover-Burgdorf medan meste Lugi-spelaren Anders Hallberg lämnade för Runar Sandefjord. Slutspelet i våras slutade abrupt för vinrött, som åkte ut i kvartsfinal mot IFK Skövde efter 0–3 i matcher.

Inför årets säsong pekas U-landslagsmannen och vänsternian Karl Wallinius ut som en av de som ska bära Lugi vidare till nya framgångar. Ett ansvar han själv inte duckar för.

– Jag känner att jag är redo att ta en större roll än innan. Det klart att man vill vara en tongivande spelare och bidra till drivet i laget, berättar 20-årige Wallinius.

Hur nöjd var du med fjolårssäsongen?
– Vi borde ha knipit vår hemmamatch mot Skövde. Vi slängde i princip bort den matchen. Men vi tappade ”Affe” (Alfred Jönsson) i slutspelet, som var vår bästa målskytt i laget. Det var tungt. Men det var ändå surt att slutspelet tog slut så snabbt. Det är de matcherna man går och längtar efter hela säsongen.

Ni har tappat en del tongivande spelare under sommaren. Hur skulle du vilja jämföra årets upplaga av Lugi med fjolåret?
– Jag vill påstå att vi är en hungrigare upplaga. Mycket på grund av att vi är yngre och vill bevisa mer. Det finns ett go i laget. Alla vill ta ansvar. Vi är ett sammansvetsat lag och ett kollektiv som inte har någon utpekad målskytt.

Ni har vunnit en match och förlorat en. Vad säger du om er säsongsinledning i Handbollsligan?
– Den första matchen mot IFK Kristianstad var mer tänkt som en match där vi skulle se vart vi stod. De är väldigt duktiga medan vi är nästan ett helt nytt lag, så den förlusten grämer vi oss inte över så mycket. Men vi är väldigt nöjda över de två poängen borta mot Varberg. Alla poäng mot bottenlag blir viktiga i år.

Varför blir just matcherna mot bottenlag viktiga?
– Vi är ett ungt lag och har tappat många bärande spelare. Därför har vi inga riktiga förväntningar på oss. Men vi är tvungna att vinna matcherna mot bottenlag om vi ska ta oss till slutspel. Sen hoppas jag att vi ska kunna skrälla mot några av topplagen i serien också.

Ni har seriens klart yngsta trupp med ett snitt på ungefär 20 år. Hur stor roll spelar åldern in tycker du?
– Trots att vi är väldigt unga är det många av oss som har rutin. Så det spelar mindre roll för oss än för andra lag kanske. Debutanter i vårt lag gynnas av att vi är så unga och hungriga. Vi vet att det inte finns något utrymme att släppa på energinivån. Det gäller att ligga på topp hela tiden, fortsätter han.

Karl Wallinius var del av U21-landslaget som spelade VM i Spanien i somras. Trots andraplats i gruppen och lovande segrar mot bland annat Frankrike blev det uttåg redan i åttondelsfinalen mot Tunisien. Totalt blev det en elfteplats för Blågult i U21-VM.

– Det var en besvikelse att vi åkte ut såpass tidigt och mot ett lag som Tunisien. Vi hade kapacitet att göra ett bättre mästerskap men fick inte ut det, berättar Wallinius.

Du har spelat en rad ungdomslandskamper (30 st). Hur nyttigt är det att spela ungdomsmästerskap tycker du?
–  Det är nyttigt på ett handbollsplan. Man lär sig mycket, exempelvis hur man ska agera mot utgrupperade försvar eftersom man ofta stöter på det. Men jag hade velat ha mer tid innan ett mästerskap för att bygga upp sin kropp och träffa laget lite mer. Det är nackdelen med mästerskap på sommaren. Men det klart att det är utvecklande.

På fredagskvällen ställs Lugi mot nykomlingen OV Helsingborg i hemmapremiären. Ett motstånd som Wallinius gärna lyfter ett varningsfinger för.

– De är antagligen bättre än förra gången de tog klivet upp till Handbollsligan. De har fått några rutinerade spelare från Eskilstuna Guif och Bundesliga. Men det kommer nog koka inne i arenan. Det är ändå hemmapremiär och Skånederby.

Sist, hur ska ni knipa de två poängen?
– Det är definitivt genom vårt försvarsspel. Vi vet att vi står jäkligt bra bakåt om vi vill. Sen ska vi försöka få upp trycket och sätta de enkla andra fas målen, avslutar Wallinius.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Lugis trupp i ålder

Hampus Henningsson, 24
Philip Jonsson, 24
Lucas Pellas, 24
Fredrik Olsson, 23
Niclas Paradis, 23
Simon Sejr, 23
Marcus Sjöbrink, 23
Anton Hagvall, 22
Carl Möllerström, 21
Karl Wallinius, 20
Albin Carlsson, 20
Linus Eriksson-Lilja, 19
Nikola Stefanovic, 19
Adrian Hesslekrans, 19
Hugo Forsberg, 19
Casper Käll, 18
Isak Persson, 18
Victor Hedberg, 18
Theo Übelacker, 18
Axel Andersson, 18