Yasmin Domonji: ”Han betyder mycket för oss”

Stockholmslaget GT Söder är årets enda nykomling i SHE och lär gå en tuff säsong till mötes. Lagkaptenen Yasmin Domonji är spänd inför hemmapremiären i Eriksdalshallen men är fullt medveten vilket motstånd som väntar.
– Det är direkt in i hetluften. H65 är ett bra lag med många fina säsonger i ryggen, kommenterar Domonji inför ligastarten.

GT SÖDER-H65 HÖÖR • LÖRDAG 14 SEPTEMBER 14.00 • SÄNDS PÅ CMORE

GT Söder tog klivet till högstaserien i våras, när man vann damallsvenskan med 32 inspelade poäng på 22 matcher. Avancemanget stod klart efter hemmaseger 31–23 mot HK Drott.

– Vi fick ihop det jäkligt bra, trots att vi hade många nyförvärv. Vi hade dessutom många enskilt duktiga spelare som kunde avgöra matcher på egen hand. Det var en bra lagsammanhållning, med kul på och utanför planen. Vi hade en lättsam stämning, svarar Yasmin Domonji på frågan vad som låg bakom avancemanget till SHE.

Hur har försäsongen sett ut för er?

– Det har varit väldigt mycket Hammarbybacken. Det har satt sina spår. Sen hade vi en träningsturnering i Norge. Men det är fysträningen som sticker ut mest. Man kommer så sent in i hallarna i Stockholm, fortsätter Domonji.

GT Söder bildades 2009 efter att GT/76 IK slogs ihop med BK Söder. GT/76 gjorde totalt fyra säsonger i dåvarande elitserien innan sammanslagningen. Yasmin Domonji kom till klubben vintern 2014 och har varit med hela resan från division 1 till SHE.

– Det betyder mycket för mig att ha varit med på den resan. Föreningen har gått från att vara ett enkelt kompisgäng till att satsa fullt ut på damhandboll. Det är jättekul, berättar hon.

Ni är två lagkaptener i laget, dig själv och Emma Petersson. Hur kommer det sig?

– Vi känner att två är bättre än en. Vi kompletterar varandra bra. Båda vill väldigt mycket och är inte rädda för att ta plats. Det är skönt att ha en kaptenskollega att bolla med och luta sig mot.

På SHE:s upptaktsträff i Malmö blev GT Söder tippade på jumboplats av den samlade tränarkåren. Själv satte huvudtränaren Vaggo Schjölin laget på en fjärdeplats, vilket skapade en del rubriker.

– Vi var egentligen inte så förvånade. Han har sprungit runt och sagt det under försäsongen, så vi visste att den skulle komma. Bestämmer han sig för något går han in 110% för det.

Hur mycket betyder han för er?

Han betyder mycket. Han tror enormt mycket på oss som handbollsspelare och grupp. Om vi gör hälften av det han tror av oss kommer vi gå långt. Alla måste våga tro på det och gå in helhjärtat.

Är fjärdeplats en rimlig målsättning tycker du?

– Det är en enormt tuff målsättning. Men det finns ingen mening med att inte sikta högt, även om vi är fullt medvetna om att det är en nivåskillnad på allsvenskan och SHE.

Vad är en bra säsong enligt dig?

– Allra helst ska vi undvika kval. Skulle vi klara en åttondeplats tycker jag det är en jäkligt bra prestation. Om vi lyckas etablera oss i SHE tycker jag det är riktigt bra av oss. Alla har ju tippat oss på nedflyttning.

GT Söder ställs mot H65 Höör i hemmapremiären. En skillnad från i fjol är att klubben har lämnat Sköndalshallen i Farsta i förmån för Eriksdalshallen.

– Det känns bra att ha gjort den flytten. Även om den intima och familjära känslan från Sköndalshallen försvinner ska det bli jättekul att spela i Eriksdalshallen.

Sist, vad blir nyckeln till två poäng på lördag?

– Vi måste framförallt få stopp på deras kontringsspel. Vi ska spela våran handboll och inte luras in i något vi inte behärskar. Sedan ska vi hålla nere våra tekniska fel, avslutar Domonji.

OLOF THYRELIUS ERICSON

GT Söders inledande spelschema

14/9: GT Söder – H65 Höör
20/9: Kungälvs HK – GT Söder
7/10: GT Söder – Lugi HF
8/10: Skuru IK – GT Söder
19/10: GT Söder – BK Heid

Foto: Christoffer Borg Mattisson