Karl Wallinius: ”Lär sig något nytt hela tiden”

I somras tog han sig i sista stund till U19-VM. Nästa blågula uppdrag är med ligalandslaget inom kort. Däremellan pågår seriesäsongen där Karl Wallinius verkligen är med i i leken för Lugi HF.

– Det har gått bra. När man väl får chansen gäller det att vara där och ta den, säger han.

LUGI HF–RICOH HK
LÖRDAG 14 OKTOBER 19.00
SPARBANKEN SKÅNE ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Vänsternian Karl Wallinius har bidat sin tid, tränade med A-laget och stod på tillväxt i några år. I fjol blev det några insatser, en handfull matcher och tre mål.

Nu har den vinröda talangen annat att fundera på än om han blir uttagen.

– Det har varit ett mål och en plan länge, sen är det så klart kul att vara här, säger 18-åringen målmedvetet.

–  Det har gått bra. När man väl får chansen gäller det att vara där och ta den, fortsätter han.

I Wallinius fall betyder det att skippa tveksamma tendenser och låta skottarmen tala. I matchen mot Karlskrona för en månad sedan fick den full utväxling till sju mål.

– Det kändes nästan som att man bara släppte loss, var inte så nervöst. Efter målet i första anfallet blir det som att man rider på vågen, det var bara att köra.

Vad har du annars plockat upp, det har ju blivit en hel del speltid för dig?

– I varje match känns det som man hittar något nytt läge att avsluta eller sätta någon annan i läge. Man lär sig något nytt hela tiden.

Och i försvaret?

– Det är kanske den största skillnaden mellan att vara junior och spela i Handbollsligan. Man möter många kilon och mycket erfarenhet, det gäller att skära ner på läropengarna så mycket det går.

Wallinius är inte ensam om att vilja slå sig fram i Lugi. Alfred Jönsson som redan gjort en del av resan finns på nära håll, Carl Möllerström och Axel Morand är också i vardagen förutom att de spelade mästerskapet i somras.

– I och med att alla är i samma sits har vi lättare att förstå varann och hur man känner sig. Det blir mycket snack, spontant på träningar och utanför, vi lever ju handboll.

Till U19-VM kom Wallinius först efter ett återbud, hastigt och lustigt befann han sig i Georgien.

Förutsättningarna med kort varsel spelade dock mindre roll när skytten hoppade och laddade på, förändrade matchbilden när han kom in på planen.

– Skottet är så klart en trygghet att förlita sig på men för mig som spelare gäller det nog att inte tänka så mycket. Det är lite min grej, börjar jag tänka blir det bara ”klyddigt”.

Nästa samling blir med ligalandslaget i Malmö om en dryg vecka, Wallinius är med som en av två 99:or.

– Det kom som en överraskning, men det kommer att bli kul. Man får fler synpunkter, individuellt och i gruppen, extra ögon som kan säga vad man behöver utveckla.

Först hamnar fokus på Ricoh som befinner sig långt ner i tabellen och har noll poäng med sig till lördagen i Lund.

– Vi har varit stabila i de senaste matcherna så jag är inte speciellt orolig. Men alla matcher är lika viktiga, vi är ett ungt lag och har inte råd att tappa poäng. Visst, de är väl tvungna att kriga hela matcherna men det är vi också egentligen.

FREDRIK HASSELGREN

Skytteliga U19-spelare i Handbollsligan

Alfred Jönsson, Lugi, 39 mål
Gzim Salihi, Sävehof, 19
Simon Örtelind, Redbergslid, 17
Tobias Sandberg, Alingsås, 14
Karl Wallinius, Lugi, 13
Erik Persson, Eskilstuna Guif, 11

Foto: Bildbyrån