”Kan man vara annat än glad och stolt?”

I samband med sitt tolfte (!) SM-slutspel står Anders Hallberg kanske starkare än någonsin.

Från och med senaste seriematchen är han numera dessutom meste Lugi-spelaren genom tiderna med 434 tävlingsmatcher.

LUGI HF–IFK SKÖVDE
FREDAG 29 MARS 19.00
SÄNDS ÄVEN i C MORE

Den 435:e spelar lagkaptenen och veteranen mot IFK Skövde på fredagskvällen.

– Vi måste vinna för att inte hamna i brygga och i svår uppförsbacke med 0–2 i matcher, påpekar Anders Hallberg.

Hur bedömer du möjligheterna till seger?

– Vi får inte göra Skövdes målvakt Marcus Holmén lika framgångsrik som i första halvlek i måndags. Då sköt vi för ärligt och missade också två straffkast. Det har vi inte råd med.

Anders Hallberg är således numera ”Mr Lugi” – om det finns en sådan!? Hur stolt är du att vara så kallad klubbikon?

– Fantastiskt roligt, givetvis. Jag var 17 år när jag kom från Kävlinge och skrev på för Lugi och gick rakt in i A-laget i elitserien. Då hade man hört talas om Sten Sjögren, som jag nu passerat, som en legend. Som bland annat var VM-guldmedaljör 1990 i Prag och spelat hela sin karriär i föreningen. Nu är jag förbi  honom med fler matcher (se statistik nedan), trots 1,5 års utflykt till Bjerringbro-Silkeborg i Danmark. Kan man då vara annat än glad och stolt?

Minns du din egen A-lagsdebut för 15 år sedan?

– Tror att vi mötte IFK Ystad. Med bland andra Carl-Johan Andersson, som gav mig en rejäl snyting, och Dalibor Doder, som i vår fyller 40 år och i höst ska tillbaka till handbollsligan och spela för Ystads IF.

Då möts du och ”Dado” igen – 15 år senare?

– Vi får se eftersom jag passar på frågan var jag ska spela handboll i framtiden. Ingenting är klart ännu. Jag trivs bra i Lugi, men har inget kontrakt för kommande säsonger. Diskussioner pågår.

Anders Hallberg hoppas hur som helst att det nuvarande slutspelsskägget får växa länge – gärna ytterligare två månader.

Men pånyttfödda IFK Skövde är ingen lätt motståndare?

– Långt ifrån. Deras hemmastatistik är imponerande och deras publik var fantastisk i måndags. Vilken härlig inramning med nästan fullsatt på läktarna. Jag hoppas verkligen att vi får uppleva något liknande, till Lugis fördel, när vi nu spelar i Lund. Det blir tufft att återvända kanske till och med två gånger till Arenan i Skövde för att ta oss till semifinal.

Hur ser du på ”matchen-i-matchen” mot IFK:s motsvarighet, Matias Helt Jepsen, som hade åtta mål och sju assist som facit senast?

– En jättebra spelare med liknande ansvar och roll som jag har i Lugi. Honom får vi inte ge samma utrymme.

Er skyttekung Alfred Jönsson nollade senast i målprotokollet – medan du (sju fullträffar, plus fem assist och fyra orsakade straffkast) och Lucas Pallas (tio) öste in mål?

– Alfred drog på sig stor uppvaktning från Skövde-försvaret, men går aldrig mållös ytterligare en gång. Aldrig. Det är jag helt säker på.

Hur bedömer du jättetalangen Jönsson, på väg till Bundesliga, jämfört med exempelvis Kim Ekdahl Du Rietz och Simon Jeppsson, tre skyttekungar som du samtliga backat upp och serverat med hundratals framspelningar genom åren?

– Svårt att värdera med en mening. Men Alfred känns mest komplett. Hans framtid blir intressant att följa.

Ni är ett starkt hemmalag – med sex segrar i följd. Senaste förlusten kom tre dagar före julafton mot Kristianstad?

– Vi har gjort en jäkla bra vårsäsong efter en riktigt tuff december. Vi varvade bra mellan lugna taktiskt träningar och tuffa gympass under VM-uppehållet i januari och lyfte i ligan från åttonde till femte plats.

I januari hände något mer?

– Jag blev pappa för första gången. Min fru, Sarah, födde vårt första barn. En dotter som heter Lykke. Så nu är jag pappaledig och kan vara mycket hemma hos Lykke parallellt med handbollen

Hur reagerar hon på det växande slutspelsskägget?

– Ha, ha. Hon har inte sagt något ännu.

Anders gör sitt tolfte slutspel – men är sannerligen ingen dussinlirare. Han fyller 33 år på måndag 1 april – men är absolut inget aprilskämt.
Snarare högt uppskattad och värderad, både internt och externt, med 29 juniorlandskamper, 29 U-landskamper och tre A-landskamper (debut som 27-åring) på meritlistan.

Du var med och vann UVM-guld i Makedonien för tolv år sedan?

– En fantastisk upplevelse, såklart. Fast jag missade finalen på grund av en spricka i armbågen. Både jag och min bäste kompis, klubbkamrat, och vår lagkapten i VM-laget, Björn Nordmark, skadades i semifinalen. Björn drog korsbandet till och med.

Ni vände 13–20 till 31–29 i finalen mot Tyskland?

– Helt otroligt, när du påminner jag. Men vi hade två målvakter (Andreas Palicka och Johan Sjöstrand) som håller världsklass fortfarande.

Tio av 16 spelare i VM-truppen har slutat spela (se sammanställningen nedan)?

– Tråkigt, men det finns olika orsaker. Jag hoppas kunna hålla på så länge kroppen funkar.

Apropå vändningar/upphämtningar. Ni låg under med fyra bollar, 27-23, med endast 67 sekunder kvar senast i Skövde. Ändå var ni på vippen att fixa en förlängning?

– Det är detta som är tjusningen med handbollen. Och kanske framförallt med ett slutspel. Allt kan hända.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

FLEST TÄVLINGSMATCHER FÖR LUGI

434: Anders Hallberg (2004–)
432: Sten Sjögren (1975–1994)
358: Oscar Jensen (2000–2018)
336: Kristian Meijer (1999–2014)
324: Mommi Flemister (1989–2006)

Flest tävlingsmål

1 790: Sten Sjögren
1 265: Anders Hallberg
1 221: Mommi Flemister
1 171: Nicklas Gudmundsson (2006–2016)
1 159: Jonas Persson (1986–1998)

UVM-GULDLAGET 2007

Målvakter: Andreas Palicka (i dag i Rhein-Neckar Löwen), Johan Sjöstrand (MT Melsungen).
Nio meter: Alexander Borgstedt (Ystads IF), Tobias Warvne (Cobus, tyska andraligan), Emil Berggren (IFK Ystad), ANDERS HALLBERG (Lugi), Johan Elf (slutat), Marcus Tobiasson (slutat), Johan Jakobsson (slutat).
Sex meter: Charlie Sjöstrand (slutat), Joakim Bäckström (slutat), Rickard Blank (slutat), Björn Nordmark (slutat), Leonel Ojala (slutat), Victor Fridén (slutat), Magnus Johansson (slutat).
Förbundskapten: Gunnar Blombäck (GF Kroppskultur).

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån