Josip Cavar: ”Vi kan aldrig slappna av”

Med fyra segrar i formraden håller Lugi ställningarna bland medaljlagen i Handbollsligan. Det starka försvaret är en del av segerreceptet, Josip Cavar står därtill för allt fler matchvinnande insatser. 

– Jag har tränat mycket på den explosiva biten, säger han.

– Det ger en trygghet och man räddar mer. Sen kommer det fortfarande dåliga matcher, så jag behöver ännu mer stabilitet, fortsätter Lugikeepern.

LUGI HF–REDBERGSLIDS IK
MÅNDAG 18 DECEMBER 19.00
SPARBANKEN SKÅNE ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT, SPORTKANALEN & C MORE

De senaste veckorna har visserligen varit upp och ner med målvaktsmått mätt för Josip Cavar.

Efter hög räddningsprocent mot Karlskrona och starka insatser mot Pfadi Winterthur som tog laget vidare i EHF-cupen kom skadefrånvaro och Ystadmatchen där varken försvar eller burväktare nådde upp i nivå.

Senast var Cavar återigen i gott slag, bidrog till Sävehofs anfall hackade för ytterligare två vinröda poäng.

Hur tar du dig ur en ojämn period?

– Man ska nog inte lägga energi på en eller två dåliga matcher. Men jag har Joachim Ek i Helsingborg som hjälper mig med den fysiska biten. Han är min gamla tränare från Smålandslaget och vi har känt varandra länge, vi går igenom och han kollar mina matcher. Sen kan vi resonera om det jag gjort bra eller dåligt.

Var hämtar du annars inspiration?

– Jag kollar mycket på andra målvakter som Niklas Landin, Sterbik (Arpad) eller Wolff (Andreas) i Kiel, man försöker hitta sin egen stil i deras rörelser.

Josip Cavar gör sin andra säsong i Lugi, kom från IFK Ystad där han fick mycket ansvar och en vändpunkt i karriären. I Lund använder han handbollen till fler perspektiv än de sportsliga.

Du är involverad i ett arbetsmarknadsprojekt genom bland annat klubbens försorg?

– Ja, det startade förra året när jag precis kommit till klubben. Vi hjälper ungdomar som har lite svårt att ta egna initiativ, knuffar dem mot arbetsmarknaden. Jag är mest med i idrottsbiten – äta, sova och träna är nyttigt och de som är där kan hjälpa sig själva. Sen blir det mycket träningar men de som är med har inte så bra koll på handbollen så det blir lite annat än handbollssnack, skönt att bryta av på det sättet, säger han.

Det tuffa matchschemat lär trots allt underlätta för att placera det som varit i där och då-lådan. Lugi har mött upp två gånger i veckan – efter Redbergslid väntar sju dagars dubbelbottnad ledighet.

– Man vill ju spela matcher men lite vila för att hantera småskavanker är också bra. Som tabellen ser ut kan vi aldrig slappna av heller, det skiljer inte många poäng mellan tvåan och åttan och det gäller att ha fokus i varje match.

Ni som trea tar emot femman, har du förberett något speciellt inför säsongens första möte med RIK?

– Nej, de har duktiga spelare i Tobias Johansson och Carlsbogård (Jonathan) men vi kan inte bara fokusera på dem. Det är ett bra lag som trycker mycket och får de till sitt försvar kommer deras kontringsspel bli svårt att möta. Vi måste i alla fall göra det bättre framåt än senast.

FREDRIK HASSELGREN

Målvaktsstatistik inför måndagsmatchen

Josip Cavar, Lugi HF 36,7 procent (147/401)
Oscar Jensen, Lugi HF 36,4 procent (83/228)
Hayder Al-Khafadji, Redbergslids IK 38.4 procent (9/49)
Tobias Thulin, Redbergslids IK 38,8 procent (236/608)
Underlag: minst 20 skott.

Tidigare möten & målvaktsmatchen

170205 Lugi–Redbergslid 32–27
Johan Larsson 42 procent–Tobias Thulin 32 procent
161226 Redbergslid–Lugi 29–18
Tobias Thulin 40 procent–Oscar Jensen 33 procent
160313 Redbergslid–Lugi 17–26
Tobias Thulin 24 procent–Torbjørn Sittrup Bergerud 57 procent
151118 Lugi–Redbergslid 19–24
Torbjørn Sittrup Bergerud 40 procent–Tony Heeringson 42 procent
150302 Lugi–Redbergslid 27–26
Oscar Jensen 51 procent–Tony Heeringson 33 procent
141119 Redbergslid–Lugi 27–22
Tony Heeringson 63 procent–Espen Christensen 27 procent

Foto: Bildbyrån