Blev mittsexa – tack vare Björn Jilsén

Han är en av ligans pålitligaste spelare under hösten.

Dessutom uttagen i den svenska bruttotruppen inför EM och högaktuell för utlandsspel nästa säsong.

Mittsexan Oscar Bergendahl, 22, fick chansen – och tog den.

ALINGSÅS HK–YSTADS IF
ONSDAG 20 DECEMBER 19.00
ESTRAD ALINGSÅS
SÄNDS ÄVEN I C MORE

Alingsåsbjässen Oscar Bergendahl har senaste tiden fått många rubriker och mycket beröm. Men handbollskarriären har inte alltid gått på räls.

– Det var först när jag kom in på gymnasiet jag bestämde mig för handboll i stället för fotboll.

Oscar sökte till båda inriktningarna. Placerades som reserv till fotbollslinjen, men antogs till handbollen hemma i Kungsbacka.

Fotbollen lockade dig annars mest?

– Där spelade jag forward i Lerkil och uppmärksammades av IFK Göteborg som samlade upp talanger från närområdet och lät oss träna på Kamratgården.

Hur funkade handbollen i Aranäs?

– Där var jag målvakt fram till 15-årsåldern.

Det som sedan hände är en riktigt rolig solskenshistoria i Oscar Bergendahls unga liv.

– Vi hade Björn Jilsén som tränare i A-pojkarna. Under en träning följde jag på skoj med upp i anfallet och placerade mig på linjen och spärrade åt en kompis.

Jilsén, ikon i svensk handboll och lagkapten vid historiska VM-guldet 1990, blåste av träningen och frågade Oscar:

”Vad sysslar du med!?”

Bergendahl lommade tillbaka till målet – men efteråt kom Björn Jilsén fram, förklarade sig nöjd med vad han sett, och tyckte att Oscar skulle prova fullt ut som utespelare.

– Sedan den dagen är jag mittsexa för hela slanten…

Utbildningen i HK Aranäs kryddades med starka instruktörer som Magnus Lindén och Jerry Hallbäck – båda för övrigt på motståndarnas tränarbänk när Bergendahls Alingsås nu tar emot Ystads IF.

– Det blir ett kärt återseende, förutspår Oscar.

Du värvades till Alingsås sommaren 2014 – av en annan stor Aranäs-profil, Mikael Franzén, som därefter varit och är din tränare?

– När AHK just blivit svenska mästare. Därefter har vi spelat tre till finaler i följd, men tyvärr bara fått silver varje gång. Förhoppningsvis får vi en ny fjärde chans i maj.

Den kraftfulle tvåvägsspelaren har även ett JEM-silver hemma i prisskåpet.

– En bra årgång. Vi är sex stycken 21–22-åringar från den kullen som är med bruttotruppen inför EM, vet Oscar (reds anm: Simon Jeppsson, Lukas Nilsson, Jerry Tollbring, Philip Henningsson, Tobias Thulin och Bergendahl).

Inför årets säsong försvann ett halv dussin spelare från AHK-truppen. Bland annat lagkaptenen Max Darj som delade på jobbet som central tvåvägsspelare. Dessutom har försvarsklippan Fredrik Teern gått långtidsskadad.

– Även om Niclas Barud flyttade hem från Tyskland har jag fått ett jättestort förtroende som jag tycker att jag förvaltat bra. Jag gör fler mål (56 hittills) och har färre utvisningar (tio så här långt) i försvarsspelet.

Plötsligt öppnades också dörren till A-landslaget, något som Oscar inte ens vågade drömma om så sent som sommaren 2015 då han tvingades tacka nej till UVM i Brasilien.

– Läkarna upptäckte ett hjärtfel och vågade inte ens låta mig träna.

Efter många tester och utredningar kom så småningom ett positivt besked trots att han lider av ett förstorat hjärta, så kallat ”idrottshjärta”, som kräver årliga kontroller

I somras råkade Oscar dessutom ut för ett ”hopparknä” och tvingades till åtta veckors rehabträning helt utan handbollsspel.

– Jag slapp i alla fall operation och kunde bygga upp mig i lugn och ro.

Matchmåtten lyder idag på 192 centimeter och 107 kilo. Han har pendlat mellan 103 och 112 de senaste åren.

– Det gäller att hitta en bra balans mellan muskelmassa och smidighet.

Framfarten i handbollsligan har självklart lockat intresse från utländska klubbar. Där har Oscar flera före detta lagkompisar i både Danmark och Tyskland (Max Darj, Jesper Konradsson, Emil Frend Öfors, Mikael Aggefors).

Vart går din resa?

– Vi får se. Jag avvaktar och lyssnar. Men det är rätt att mitt kontrakt med Alingsås löper ut i sommar.

Notabelt beträffande den blågula EM-truppen är att elva av 16 spelare har sin hemvist i Tyskland (se sammanställning nedan). Totalt i bruttotruppen på 28 spelare hämtas sex man från den svenska ligan, varav Kristianstad bidrar med tre.

Men först ska spelet här hemma avslutas och Alingsås mot Ystad är på papperet en så kallad toppmatch. Med många gemensamma nämnare och relationer.

– Framför allt två bra lag med offensivt tänk. Det blir intressant att mötas två gånger inom loppet av mindre än en vecka. Vi ska ju till Skåne på annandag jul för returen, konstaterar Oscar Bergendahl.

Minimalt med julfirande med andra ord?

– Nja, vi får ledigt fredag–söndag och tränar igen på juldagen. Fast vi har förstås ny match redan nästa torsdag mot Karlskrona, 48 timmar efter Ystad-matchen. Men några köttbullar, lite skinka och ett par bitar sill ska jag nog kunna stoppa i mig.

KJELL-OVE ANDERSSON

HEMVIST FÖR DE 16 SVENSKA EM-SPELARNA

Tyskland: 11 – Mikael Appelgren, Andrea Palicka, Simon Jeppsson, Lukas Nilsson, Jim Gottfridsson, Linus Arnesson, Jerry Tollbring, Hampus Wanne, Max Darj, Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson.
Sverige: 3 – Philip Hennigsson, Johan Jakobsson, Albin Lagergren.
Frankrike: 2 – Jesper Nielsen, Fredric Pettersson.

HEMVIST FÖR ÖVRIGA TOLV I BRUTTOTRUPPEN

Danmark: 5 – Mikael Aggefors, Markus Olsson, Philip Stenmalm, Viktor Östlund, Jesper Konradsson.
Tyskland: 4 – Mattias Andersson, Andreas Cederholm, Emil Frend Öfors, Daniel Pettersson.
Sverige: 3 – Tobias Thulin, Helge Freiman, Oscar Bergendahl.

TOTALT

Tyskland: 15
Sverige: 6
Danmark: 5
Frankrike: 2

Fotnot: Oscars pappa, Hasse, var målvakt och spelar för Redbergslid (elva matcher i högsta ligan som tonåring), Kungsladugård och IFK Skövde. 

Foto: Bildbyrån.