Joseph Helgesson: ”En trygg punkt i vardagen”

Tabellelvan Önnered avslutade höstsäsongen i Handbollsligan svagt. Nu hoppas göteborgarna rivstarta våren med en triumf hemma mot serieledarna IFK Kristianstad.

– Jag tror att vi vinner. Det vore gött att knäppa Kristianstad på näsan, säger ÖHK:s Joseph Helgesson. 

ÖNNEREDS HK–IFK KRISTIANSTAD
1 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Efter ett månadslångt VM-uppehåll är Handbollsligan äntligen tillbaka. Omgång 19, som tjuvstartades redan i lördags med mötet IFK Skövde–Eskilstuna Guif  (32–34), avslutas under onsdag kväll med fyra matcher.

Bland annat ställs Önnereds HK mot IFK Kristianstad. 19 poäng skiljer lagen åt i tabellen, där de ligger på elfte- respektive förstaplats. Poängdifferensen till trots kan åskådarna i ÖHK-hallen förvänta sig en jämn drabbning på onsdag, menar hemmalagets Joseph Helgesson.

– Sist vi mötte Kristianstad var det jämnt. Tyvärr tappade vi det på slutet den gången (Önnered förlorade med 28-31 reds. anm.). Vi vet att Kristianstad är ett av Sveriges två bästa handbollslag, men vi har chans att slå alla lag i den här serien, berättar Helgesson som spelar som vänstersex i Önnereds HK.

Göteborgarna vann blott två av sina elva matcher i november och december. I och med de många förlusterna gick man in i VM-uppehållet med ett något stukat självförtroende.

– Vi var nära i många matcher men storknade ofta ihop lite på slutet. Nu har vi tränat på ordentligt under uppehållet. Pontus (Ward Wiklund, huvudtränare Önnered reds. anm.) har lagt ner ett jäkla jobb för oss under januari. Jag tror att vi kommer att ta lite fler poäng nu i vår, berättar Helgesson som även bekräftar att samtliga av hans lagkamrater är i speldugligt skick inför onsdagen.

Till vardags jobbar Helgesson på Bräckeskolan. 27-åringen, som är född och uppfostrad på Hisingen, är utbildad träslöjdslärare. Idag jobbar han med en SU-grupp på skolan.

– Min mamma jobbar som lärare på skolan, så det är inte så konstigt att jag är här också, säger Helgesson.

Många spelare i Handbollsligan har fått sin uppväxt i Göteborg. Frågan är dock om någon spelare i serien kan slå Helgesson på fingrarna vad gäller antalet Göteborgsklubbar på sitt cv.

Från början representerade Helgesson Bjurslätts IF, en moderklubb han bland annat delar med Viktor Rhodin i HK Aranäs. Sedan blev det i tur och ordning Backa HK, Kärra HF, BK Heid, HP Warta, Torslanda IK och till sist Önnereds HK, där han varit sedan övergången från Torslanda sommarn 2021.

– Jag vet faktiskt inte varför det har blivit så många klubbyten. Det är olika omständigheter bakom varje byte egentligen. Exempelvis slogs Backa och Kärras 95:or ihop. Och när jag var i Heid gick klubben i konkurs, vilket fick mig att byta till Warta. Sen var det Tommy Atterhäll som tog mig från Torslanda från Önnered.

Hur trivs du i Önnered?

– Jättebra. Det är en seriös förening som vill uppåt och vill bli bättre. Jag älskar att vara i ÖHK-hallen. Det är en trygg punkt i vardagen. Jag hänger gärna efter träningarna och snackar handboll i omklädningsrummet. Det är gött att vara där, fortsätter Helgesson som bor tillsammans med Hanna Eriksson, målvakt i Önnereds HK:s damlag.

– Vi träffades faktiskt i ÖHK-hallen.

På handbollsplan är Helgesson en skicklig avslutare. I seriespelet har han gjort 31 mål på 42 avslut. Av alla kantspelare i Önnered har Helgesson bäst skottprocent (73%).

– Jag tycker att det har gått bra. De gångerna som jag har fått komma in på plan har det gått bra. Jag är nöjd med mina prestationer. Speciellt bakåt, där Pontus har gett mig mycket tips, säger Helgesson som delar på vänstersex-positionen tillsammans med Andreas Berg, en annan Hisingsgrabb.

Hur skiljer ni er som kantspelare?

– Andreas är ju lite längre än mig och bättre på att sno bollar i försvar. Jag å andra sidan försöker inte göra så många chansningar som etta. Ibland lönar sig det också.

Vilken är din roll i laget utanför plan?

– Jag känner mig som en glädjespridare. Jag tänker ofta på vad som är bäst för laget. Det är viktigt att alla mår bra och har fokus på rätt grejer. Man måste trivas i hallen om man ska ha en bra lagsammanhållning, svarar Helgesson.

Har du haft någon lagkamrat eller ledare som inspirerat dig till att bli en glädjespridare?

– Jag har haft många bra handbollsspelare runtomkring mig. Men Fredrik Teern var väldigt viktig för mig förra året, vilket var mitt första i Handbollsligan. Han pratade mycket och delade med sig av mycket tips. Han var fin på det området.

Hur går det i matchen på onsdag?

– Jag tror att vi vinner. Vi är extremt laddade. Det vore gött att knäppa Kristianstad på näsan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Omgång 19

Lör 28 jan, IFK Skövde–Eskilstuna Guif 32–34
Mån 30 jan, Hammarby IF–Lugi HF 30–28
Tis 31 jan, OV Helsingborg–Ystads IF 26–27
Ons 1 feb, Önnereds HK–IFK Kristianstad
Ons 1 feb, Alingsås HK–Redbergslids IK
Ons 1 feb, IK Sävehof–HK Malmö
Ons 1 feb, IF Hallby–HK Aranäs

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån