Isabelle Andersson: ”Svårt att komma tillbaka”

Sedan SM-guldet 2017 har H65 Höör varit en dominant i SHE, tillsammans med Skuru och Sävehof. Men i år har laget haft det något tuffare samtidigt som andra lag i serien spelat upp sig. Isabelle Andersson ser på utvecklingen ur olika perspektiv:

– Det är roligt för ligan att fler lag utmanar, men inte lika kul ur vår synvinkel. Vi behöver höja oss, säger Höör-stjärnan. 

H65 HÖÖR–KRISTIANSTAD HK
LÖRDAG 28 JANUARI 14.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

H65 Höör har efter 15 omgångar i SHE tagit 19 poäng och i stort sett säkrat en ny slutspelsplats. Men formen, med fem förluster på de senaste åtta i alla tävlingar, gör att läget i laget inte är helt harmoniskt.

– Det blir en negativ spiral, en osäkerhet. Vi har spelat många matcher, haft mycket skador, och det är naturligt att vi förlorat lite när truppen matchats tufft, säger Isabelle Andersson

Samtidigt tror hon att lösningarna finns inom laget.

– Om vi får återhämta oss och få upp glädjen lite. Vi har material för att prestera bättre, det är trist att inte få ut det på planen just nu. Vi har en hög högsta nivå. 

Medan Höör tappat lite i form har lag som VästeråsIrsta, Önnered, Skara och framför allt Skövde blandat sig i tabelltoppen ordentligt. För Höör, som efter SM-guldet för snart sex år sedan slutat topp tre i serien varje år, är konkurrensen nu tuffare.

– Redan förra säsongen var vi mer ojämna, samtidigt som lagen underifrån blivit bättre. Det är bra för ligan, men vi behöver höja oss, säger Andersson.

Hon tillägger att laget står fast vid sitt mål för säsongen:

–  Vi har haft som mål att spela SM-final, och det har vi fortfarande. Men vi kanske får en svårare väg nu, när vi förlorat mer än förväntat.

En anledning till förlusterna på senare tid kan ju också vara att just Isabelle Andersson saknats. Efter att ha ådragit sig en fraktur i handen i början av december missade hon sex matcher i SHE, en period då Höör snittade 26,3 mål och 0,83 poäng per match. Under de nio matcher Andersson spelat har laget snittat 29,2 mål med ett markant högre poängsnitt på 1,55. Andersson själv har stått för 47 mål och 19 assister hittills. 

Ändå tycker hon sig inte riktigt hittat rätt efter den korsbandsskada hon drabbades av i juli 2021 och som stoppade henne från spel i både OS i Tokyo och hela SHE 2021/22. 

– Det var såklart en jävla utmaning, jag hade inte varit skadad innan. Men man vänjer sig fort och rehaben gick bra, så det var smidigt så sett. 

Andersson menar också om att en comeback inte behöver betyda att man är tillbaka på samma nivå som innan.

– Det är svårt att komma tillbaka och prestera när man varit borta länge. Det blir en mental utmaning. Men jag känner att jag kan gå för fullt, vilket är väldigt skönt. Jag trodde jag skulle känna mig mer begränsad. 

Hon tillägger även att frakturen i handen stört henne.

– En skitskada. Man får ingen kontinuitet, det stoppar också från att hitta formen. 

Trots vissa bekymmer blir det en spännande vår för H65 Höör, som förutom jakten på SM-titeln också spelar för seger i ATG Svenska Cupen. Efter segern med 32–24 borta mot VästeråsIrsta kunde man säkra finalplatsen trots hemmaförlust i returen. 

– Vi hade det under kontroll. Matchen var väl som förväntat efter segern med åtta mål borta, säger Andersson, som ser fram emot finalerna om ungefär en månad.

– Det blir skitroligt. Två matcher mot bra motstånd som också blir viktiga inför slutspelet. Så klart vill vi ta en titel, avslutar Isabelle Andersson.

Nästa match för Höör spelas hemma mot Kristianstad på lördag, 28 januari, med avkast 14.00. 

Då avgörs också vilka av Skuru och Sävehof som väntar i cupfinalen.

JONATHAN TEDEBORG

Omgång 16

Lör 28 jan, 14.00: H65 Höör–Kristianstad HK
Lör 28 jan, 15.00: Kungälvs HK–IF Hallby
Tis 31 jan, 19.00: Önnereds HK–VästeråsIrsta HF
Tis 31 jan, 19.00: Skövde HF–IK Sävehof
Ons 1 feb, 19.00: BK Heid–Lugi HF
Ons 1 feb, 19.00: Skuru IK–Skara HF

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån