Johan Palm: ”Han är som en galen alkemist”

Under söndagskvällen fortsätter Eskilstuna Guif sin jakt på slutspel. Handbollsligan tog ett kort snack med Guifs Johan Palm inför hemmamatchen mot IFK Kristianstad. 

– En stor utmaning helt klart. Men ett roligt lag att möta, säger mittsexan. 

ESKILSTUNA GUIF–IFK KRISTIANSTAD
SÖNDAG 13 FEBRUARI 18.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Tabelltian Eskilstuna Guif kommer närmast från en stark vändning borta mot Lugi HF. 28–29 skrevs slutresultatet i Lund vilket var en nyckelmatch för Zoran Roganovics mannar.

– Väldigt skönt att vi lyckades vinna. Första halvlek började vi klappkasst men vi kommer tillbaka genom vårt offensiva försvar. Det funkade rätt så bra tack vare att vi trodde på det, berättar Johan Palm som spelar mittsexa och försvarstrea i Guif.

Lagets taktik kan variera ganska så mycket beroende på laguppställning och motstånd. Något Palm har fått erfara under sin första säsong i Eskilstuna.

Hur är det att spela under Zoran Roganovic?

– Han är som en galen alkemist ibland. Han kan pilla ihop något märkligt och intala dig något som är helt nytt. Men det funkar. Det är roligt att ha en tränare som kan dra lite kaniner ur hatten då och då.

Hur är det att vara försvarschef med en sådan filosofi?

– Det är kul. Sen styr jag inte så mycket. Jag gör mer det jag blir tillsagd. Ibland kan vi springa upp i 4-2 och ändra vårt spel radikalt. Mot Lugi funkade det fantastiskt.

Med siktet inställt på topp åtta och slutspel har Guif en svår uppgift framför sig denna vår. I sin nuvarande position i tabellen behöver de gå förbi både Lugi och Hallby.

– Det är ett getingbo, helt klart. Det var riktigt skönt att ta två poäng mot Lugi. Sen tycker jag vi har matcher som vi ska hämta poäng i. Mötena med Hammarby, Hallby, Önnered och Alingsås bland annat, fortsätter Palm som tidigare har representerat Lugi och OV Helsingborg i högsta serien, men som har HK Ankaret som moderklubb.

Hur nöjd är du med första tiden i Guif?

– Jag är inte nöjd alls. Det är mycket som jag känner att jag hade kunnat göra bättre. I början kunde jag knappt träffa mål. Men det är skönt att vara i ett lag där man kan ställa många frågor och där alla är villiga att bli bättre. På andra halvan av säsongen har det blivit mycket bättre. Zoran har varit till stor hjälp.

Hur ser du på söndagens uppgift mot IFK Kristianstad? 

–Försvaret blir viktigt. Vi behöver få stopp på Ludvig Jurmala Åström på linjen och deras dyngskyttar på nio meter. De slungar iväg kanonkulor i ofattbara hastigheter. Vi kommer få mycket att göra. Största uppgiften är att få till vårt uppställda försvar.

Borta mot Redbergslid och Lugi hamnade Guif i tidigt underläge. Men efter vändningen senast i Lund är självförtroendet stort.

– Om vi hamnar i tidigt underläge ska vi inte ändra något. Vi ska bara fortsätta tro på vår idé. Det tror jag definitivt.

Går Guif till slutspel?

– Jag hoppas det. Men det är åtta matcher som kommer kräva allt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Eskilstuna Guifs interna skytteliga

1. Fredrik Gustavsson, 78 mål
2. Marcus Ekman, 66
3. Erik Persson, 63
4. Pavle Karacic, 58
5. Kasper Larsson, 55
6. Johan Palm, 39
7. Melker Norrman, 36
8. Elias Hall, 26
9. Olle Österhall, 20
10. Carl Gabrielsson, 19

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån