Jim Andersson: ”Jag är inte oroad”

Tabellfemman Ystads IF letar för fullt efter slutspelsformen. Efter två raka förluster mot Önnered och Varberg siktar Ystad på upprättelse hemma mot IFK Skövde. Handbollsligan tog ett snack med Jim Andersson som analyserar de senaste förlusterna. 
– Det känns som att vi inte är tillräckligt desperata under slutskedet av matcherna, berättar 26-åringen. 

YSTADS IF–IFK SKÖVDE
TORSDAG 12 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det är tätt mellan givarna i Handbollsligan just nu. På torsdagskvällen möts slutspelsklara Ystads IF och IFK Skövde. Båda spelade match så sent som i tisdags och har endast haft en dags vila.  

Medan IFK Skövde besegrade Önnereds HK komfortabelt på hemmaplan föll Ystads IF skrällartat borta mot tabelljumbon HK Varberg. Slutresultatet skrevs 25–24 till hallänningarna, men YIF:s Jim Andersson menar att förlustmarginalerna var större. 

– Resultatet speglade inte matchen tyvärr. Vi var inte nära en seger på något vis. Vi är absolut inte nöjda med vår insats. Vi spelade en fruktansvärt tråkig och dålig handboll. Det vore en lögn att säga något annat. 

Varför lyckades ni inte komma upp i nivå?

– Ja, säg det. Det är svårt att svara på. Men på sistone har det känts som att vi inte är tillräckligt desperata under slutskedet av matcherna. Varberg hade inget att förlora i matchen så de släppte på handbromsen direkt. Sedan fick vi tyvärr ingen träff framåt. Det var framförallt där det brast. 

Är du oroad över slutspelsformen?

– Självklart vill man gå in i slutspelet med många vinster i ryggen. Men vi vet att vi är ett riktigt bra lag. Vi behöver bara studsa tillbaka. Därför ska det bli väldigt skönt med match igen på torsdag. Vi har en god chans att ta revansch på oss själva och spela betydligt bättre än senast. Så jag är inte oroad. 

Tabellfyran IFK Skövde blir dock en tuff nöt att knäcka för Ystad. Skaraborgarna är i god form och har fortfarande chans att vinna serien. Senast de möttes gick Ystads IF segrandes med uddamålet. 

– Skövde är ett lag med uppåtgående trend, till skillnad från oss. Men det ska bli en kul match. Som sagt har vi en god chans att revanschera oss. Vi vill gärna gå in i slutspelet med en bättre känsla än den som finns just nu. Sedan brukar det även bli mycket publik mot Skövde. 

Har ni någon konkret målsättning i tabellen?

– Nu när vi inte kan sluta topp fyra är det femteplatsen som gäller. Det är vår målsättning just nu, det finns inget annat. 

Du gör din debutsäsong i Ystad. Hur vill du sammanfatta säsongen hittills?

– Jag tycker vi har blandat och gett en del. Vi hade en exempelvis en period i höstas då vi vann åtta matcher i rad. Men sedan hade vi en tuff december månad. Överlag har vi ett riktigt bra högstanivå men vi behöver spela lite jämnare. 

Hur bedömer du era chanser att gå långt i SM-slutspelet?

– Goda. Vi är ett bra lag och har visat det flera gånger. Det gäller bara att hitta tillbaka in i vinnarspåret så kan det gå. 

Din tidigare klubb HK Malmö är på väg mot sin första serieseger någonsin. Hur ser du på deras framgång i år?

– Det är jättekul. Dels för föreningen, men även för alla spelare och ledare. Jag hade gärna sett att vi låg där uppe men nu blev det inte så. Stian Tönnesen har gjort ett bra jobb och tagit klubben från ett slutspelslag till ett topplag. Det ska han ha en eloge för. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna skytteligan i Ystads IF

1. Ludvig Hallbäck, 136
2. Jim Andersson, 134
3. Hampus Andersson, 105
4. Jonathan Svensson, 89
5. Kim Andersson, 87