Albana Arifi: ”Vinst som gäller”

Lugi HF mot VästeråsIrsta och ett sista test inför SM-slutspelet. Albana Arifi är laddad och redo att försvara fjärdeplatsen i tabellen. 
– Vi ska ta två poäng och få med oss en bra känsla in i slutspelet. Det är extremt viktigt, säger högersexan.

LUGI HF–VÄSTERÅSIRSTA HF • FREDAG 12 MARS 19.00 • SÄNDS PÅ CMORE

På fredagskvällen ska grundserien i SHE avslutas och tabellplaceringarna fastställas. LUGI har en respektive två poäng till godo på jagande Skara HF och VästeråsIrsta HF. Enligt Albana Arifi finns inget annat än seger mot de sistnämnda. 

– Det är vinst som gäller. Det handlar om att få en bra och skön känsla in i slutspelet. Det är extremt viktigt, menar Arifi som fortsätter:

– Självförtroendet är bra men det är mycket skönare att avsluta grundserien med seger än med en förlust. Det är mycket nerver i slutspel och då kan en seger på fredag vara nyttig. 

Ni kommer närmast från en uddamålsförlust borta mot Skara. Hur lyder din analys av er insats?

– Vi gjorde 30 mål framåt vilket är väldigt mycket men släppte in 31. Det är ganska tydligt vart vi förlorade matchen. Vi kan inte kräva att vi ska producera fler mål, det var bakåt det inte höll. Tyvärr var inte på topp över 60 minuter. 

Ni har en del skador och sjukdomar i truppen. Vart står ni formmässigt tycker du?

– Bra. Det är nu det börjar så det är bara att skippa alla småskavanker och köra på. Det är hela laget överens om. Varje slutspelslag har lite småskador men det är bara att bortse från det. 

Albana Arifi kom till LUGI 2018 och har allt eftersom etablerat sig på högerkanten. 

– Jag är ensam högersexa nu så jag har en helt annorlunda roll i år. Jag får spela väldigt mycket vilket skapar ett lugn. Men samtidigt sätter det en press på mig, att alltid leverera och spela bra. Men jag trivs i rollen. 

Utöver spel i SHE representerar även Arifi Kosovos landslag där hon har en nyckelroll. 

– Oavsett vad det är för land man representerar så är det stort. Båda mina föräldrar är från Kosovo. Jag hade kommunikation med förbundet under min korsbandsskada. De sökte spelare som har ett albanskt ursprung runt om i Europa. Till slut bestämde jag mig för att spela. Det är jättekul att möta stornationer som Tyskland och Slovenien. Det är verkligen erfarenhet man tar med sig.

Hur ser du på chanserna att kvalificera till ett mästerskap framöver?

– För varje ny samling är det en ny spelare från varje land. Vi är ett väldigt ungt landslag. Jag är bland de äldsta och då är jag 23 år. Intresset för handboll har ökat bland flickor i Kosovo, men det kan ta lite tid. Det är svårt att säga. Men jämfört med läget för tio år sedan har det växt något enormt. Det går framåt. 

Slutligen, vilka detaljer blir viktigast mot Västerås?

Frida Rosell har varit väldigt duktig men det gäller framförallt att lägga fokuset på oss själva. Vi ska köra vårt spel och hålla oss inom våra ramar. Vi ska göra det vi är bäst på, då tror jag det kommer gå bra. 

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån