Jesper Linnéll: ”Man börjar kunna motståndarna”

För AIK något speciellt eftersom det är första hemmamatchen i högsta handbollsligan sedan 1980.

För lagkaptenen Jesper Linnéll, 32, också något extra med tanke på att pappa Ingemar var tränare hos motståndaren Eskilstuna Guif under fem år på 90-talet.

AIK–ESKILSTUNA GUIF
SÖNDAG 23 SEPTEMBER 18.30
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

– Vi bodde i Tyresö, men jag minns att jag åkte med farsan till Eskilstuna i samband med många träningar som sju- till tolvåring. Erik Hajas grabb och jag ”lekte straffkast” i kulisserna och även på planen på den tiden.

Från lek till allvar. Nu är det två av fyra nollpoängare i Ligans haltande tabell som möts.

Nya AIK, som övertagit Ricohs plats, har inlett med två förluster?

– Därför extra viktigt att studsa tillbaka direkt i hemmapremiären. Vi har ju hittills bara spelat på bortaplan mot Alingsås (22–25) och mot Hammarby (21–27) i Eriksdalshallen, påpekar Jesper Linnéll.

Om du tittar i backspegeln mot onsdagens prestigefyllda derby mot Bajen?

– Vi nådde offensivt aldrig upp till den nivå som krävs för att vinna matchen. Sex mål i första halvlek och 21 totalt är för lite. Vi gjorde bara 22 mot Alingsås och det räcker heller inte till några poäng. Men vi ska spela in många nyförvärv och det tar sin tid. Positivt i alla fall att vi kämpade hela vägen. Det tar vi med oss för framtiden.

Hur ser du på projektet AIK som varit borta från elithandbollen i 38 år och nu gör en nystart?

– Spännande, sporrande och kittlande. Det finns starka visioner och muskler. Föreningen AIK har alltid en strategi att nå så högt som möjligt när det görs en elitsatsning. Oavsett idrott.

Lika högt med handbollen som till SM-guldet 1951?

– Absolut. Men det kommer att krävas tid och tålamod. Vi vinner nog inte titeln denna säsongen. Även om serien känns jämnare och öppnare än på länge.

Erövrar ni mästarbältet under din ”livstid” som mittsexa och lagkapten?

– Ha, ha. Jag har kontrakt också över nästa säsong. Därefter får vi utvärdera hur min handbollsframtid ska eventuellt utvecklas vidare. I nuläget nöjer jag mig med att ta en match i taget…

Hur ser du på att vara sprungen ur en extrem handbollsfamilj där mamma Eja (Magnusson som ogift) är mest framgångsrik med 63 A-landskamper?

– Härligt. Handboll är en angelägenhet för oss alla. Pappa (Ingemar) har också spelat på hög nivå, till och med en landskamp. Och mina (tvilling-)systrar är i högsta grad aktiva.

Lillasyster Jennie, 30, är numera tv-expert för herrligan?

– Kul för henne. Hon gör det bra parallellt med spel i Skuru. Såg deras segermatch borta mot Sävehof i onsdags, en riktigt bra insats och match som helhet.

För egen del handlar det om spel i högsta serien för nionde säsongen efter två år i Tumba, två i Drott, och fyra i Ricoh?

– Man börjar kunna motståndarna även om det är stor omsättning i lagen från säsong till säsong. Allting går upp och ner. Personligen är jag väl mest nöjd med säsongen 2012/13 i Drott då vi blev svenska mästare.

Efter fjolårssäsongen med Ricoh, som då tvingades kvala sig kvar för att kunna förvandlas till ligastatus med AIK, har ni tappat assistkungen Henrik Olsson till Frankrike. Staffans pojk bokfördes för hela 158 målgivande passningar, överlägset flest i serien?

– ”Henke” och jag har spelat tillsammans i Tumba, Drott, och Ricoh. Klart att man saknar en sådan kille. Och i mitt fall radarkompis. Men vi kan inte blicka bakåt utan enbart framåt.

Några timmar innan ert viktiga möte med Guif spelar AIK Fotboll och Hammarby seriefinal på Friends inför en publik som väntas nå upp till nästan 50 000 åskådare. Hur många AIK-are hänger efteråt med över till Solnahallen för att heja fram er?

– Förhoppningsvis många. Det går att promenera eller ta bussen mellan Friends och Solnahallen. Vi behöver publikstödet.

I fjol öppnade Ricoh med tio raka förluster. Martin Boquist hoppade av som tränare, din pappa klev in på bänken. Hur ser Ingemars roll ut i det nya projektet?

– Vet inte exakt hans titel, men han sitter med i sportrådet som är underställt styrelsen. Farsan släpper inte greppet om handbollen. Och det är 20 år sedan han lämnade Guif för Kolding och sedan för andra uppdrag, bland annat som svensk förbundskapten. I dag är han AIK-are, som alla vi andra, som vill försöka att föra klubbens arv vidare.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

STOCKHOLMSKLUBBAR SOM BLIVIT SVENSKA MÄSTARE PÅ HERRSIDAN

7 SM-guld: SoIK Hellas
3 SM-guld: Hammarby IF
1 SM-guld: AIK och IFK Lidingö

SPELARNA SOM FÖLJDE MED FRÅN RICOH HK TILL AIK

Jørgen Landgraff Vegsund, Patrik Lindblad, Pavle Karacic, Mattias Windahl, Ola Pewik, Jesper Linnéll, Troels Vejby Jørgensen, Zlatko Pavicevic, Andreas Windahl

Foto: Bildbyrån