Henningsson inför kusinmötet: ”Släktbanden läggs åt sidan”

Gnistan för handboll tändes hos IK Lågan. Sett till utvecklingen kan man snacka om rena rama explosionen.

Nu möts ”kusinerna från landet” på nytt i ett av många prestigefyllda Skåne-derbyn.

LUGI HF–IFK KRISTIANSTAD
ONSDAG 26 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Lugis Hampus Henningsson, 23, är den minst namnkunnige kusinen jämfört med Philip Henningsson, 23, hos IFK Kristianstad.

Hur som helst födda samma år (1995), lekkamrater, klasskompisar, och lagkompisar fram till 16 års ålder.

Och nu alltså bittra rivaler…!?

– Inte bittra. Men konkurrenter som båda strävar efter två poäng. När man möter Kristianstad läggs släktbanden åt sidan för en kväll. Jag tror inte ens att våra respektive familjer sitter på samma sektion i arenan när domarna blåser till spel, säger hemmalagets (Hampus) Henningsson.

Ni växte upp på landet utanför Hörby och spelade handboll i IK Lågan?

– Fram till och med nian då Philip flyttade till Ystad för att börja på handbollsgymnasiet. Han visste tidigt vad han ville med handbollen och därför extra kul att det gått så bra för honom.

Philip Henningsson vann EM-silver med det svenska landslaget i Kroatien i januari. Ett halvår äldre Hampus debuterade i somras i ligalandslaget i samband med tre landskamper (sju mål) mot Norge, Polen och Ungern.

Är ni många kusiner i släkten?

– Elva stycken.

Vann Philip och du mycket tillsammans med IK Lågan?

– Egentligen ingenting. Mer än bra kamratskap och stabil utveckling. Vi var för få i laget, bara tio spelare i årskullen 1995–96, för att lyckas som lag. Hörby (icke att förväxla med Höör 15 kilometer bort) var för litet i det hänseendet.

Medan Philip valde IFK Ystad hamnade Hampus i just Höör hos H65. Det var där Lugi-tränaren Tomas Axnér upptäckte honom.

– Tomas ringde och ville att jag skulle träna med Lugi tre gånger i veckan. Det gjorde jag med H65:s goda minne samtidigt som jag spelade med Höör. Under ett jul- och nyårsuppehåll lånades jag dessutom ut till Lugi och spelade fyra matcher.

Numera är Hampus Henningsson Lundapojk på heltid. Jobbar lite som snickare när han inte tränar och spelar handboll. Skrev i våras ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till sommaren 2020.

Målsättningen med handbollen?

– Vinna något med Lugi, förstås. Och givetvis lockar spel i utlandet någon gång. Fast där tror jag att Philip hinner före mig…

”Kusinerna från landet” är två välväxta pojkar på 200 centimeter/106 kilo (Hampus) respektive 196/104 (Philip).

Har ni alltid varit stora?

– Åtminstone Philip, Han kom in i puberteten tidigare, var sju, åtta centimeter längre än jag när vi skiljdes åt inför gymnasiet. Men därefter växte jag ikapp. Och förbi, ha, ha.

Medan Lugi vilat, och tränat, efter El Clasico mot Ystads IF (23–23) är IFK Kristianstad inne i en tuff Champions League-period. Storförlust i lördags mot världslaget Vardar Skopje (25–33) efter en mardrömsöppning med 0–6 och på lördag väntar storlaget Barcelona.

Finns en risk/chans att svenska mästarna går på halvfart mot Lugi?

– Knappast. De är alldeles för professionella för att tänka så. Nu såg jag inte matchen mot Vardar eftersom jag var på brorsbarnets ettårskalas, men det finns garanterat ett revanschbegär hos IFK-spelarna. Annat vore märkligt.

Ska du och Philip snackas vid innan matchen?

– Det tror jag inte. Vi väntar till efteråt. Eller om vi säger något kort vid ett speluppehåll. Vi ställs ju mot varandra eftersom Philip kommer som vänsternia medan jag spelar högernia och tvåa i försvaret. Men jag påminner honom gärna, via den här intervjun, att vi vann en av SM-semifinalerna i våras här i Lund mot Kristianstad.

Just det…du är ju vänsterhänt till skillnad mot Philip?

– En bra egenskap. Inte lika stor konkurrens där som bland högerhänta. Det är väl så man får se det om jag ska ta mig vidare in i A-landslaget någon gång

Din tränare Tomas Axnér är också vänsterhänt – påverkar det er relation och ditt spel?

– Inte vad jag kan peka på här och nu. Axnér är en skarp kille med kreativ hjärna. Jag är nog mer stöpt i samma form och enkelspårig i mitt sätt att spela handboll. Men förhoppningsvis har Tomas förståelse för hur jag spelar och rör mig som vänsterhänt.

Avslutningsvis – hur ser du på alla dessa Skåne-derbyn?

– Efter Malmö och Ystads IF väntar nu Kristianstad och sedan IFK Ystad. Det är givetvis skönt med korta resor, men samtidigt längtar man till att ”vanliga serien” utanför poolspelet kommer igång. Denna hösten kommer vi inte utanför Skåne förrän i sjätte omgången då vi ska till Karlskrona i Blekinge.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

Kusinerna Henningssons facit i Handbollsligan i höst

Hampus i Lugi:
• 3 matcher
• Sex mål på 16 skott (37 %)
• Sex målpass
• Åtta tekniska fel
• Två utvisningar
• MEP-poäng: 1,19
Philip i Kristianstad:
• 4 matcher
• Fem mål på 15 skott (33 %)
• Nio målpass
• Fyra tekniska fel
• En utvisning
• MEP-poäng: 3,09

Foto: Bildbyrån