Jesper Gustavsson: ”Vill visa att jag har kvar klippet”

När förra klubben kallade på hjälp tvekade Jesper Gustavsson inte för att ställa upp.

Därför gör 25-åringen tillfällig comeback i Aranäs under en intensiv julmånad.

– Jag hoppas kunna bidra och få mer speltid än i Ystad.

HK ARANÄS–ESKILSTUNA GUIF
SÖNDAG 26 NOVEMBER 15.00
ARANÄSHALLEN
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN, TV4 SPORT & C MORE

Jesper Gustavsson var Kungsbackalagets storskytt fram till sommaren 2016 då han värvades till Skåne.

Då började problemen?

– Jag kom tyvärr i otakt med en fotskada, fick dessutom besvär med ljumskarna och var i praktiken borta ett halvår, berättar han.

Storskytten kom tillbaka med besked under våren och slutspelet där Ystads IF fajtades fram till en semifinal mot IFK Kristianstad.

Men denna hösten har Jesper fått sparsamt med speltid – trots att han numera tränas av förre Aranäsikonen Jerry Hallbäck.

21 spelmål på 36 avslut hittills?

– Det har blivit mer bänken än planen och därför varit svårt att visa och bidra när jag fått göra mina inhopp.

Hos ungdomsklubben Aranäs följer man sina exporter noga. Speciellt alla som flyttar till ”Aranäs Södra” i Ystad. Där finns numera Jerry, Anton och Ludwig Hallbäck, Magnus Lindén, Alexander Borgstedt och Carl Löfström – utöver Gustavsson.

Så klubbchefen Pelle Linders slog en signal.

– Får vi hyra Jesper en dryg månad? Vi har fått nya skador i truppen. Se det som en win-win-situation för såväl er, som oss och Jesper.

Ystad sa ja. Jesper sa ja. Även om han tvingas gå ner i lön i månaden då julklapparna ska handlas.

– Jag hoppas kunna kompensera detta med något ströjobb i Kungsbacka och framför allt med mer speltid i ligan. Och visa att jag har kvar klippet i skottet, förklarar han.

I tisdags hyrde storskytten in sig hos syrran Petronella i centrala stan. Föräldrarna bor kvar i Frillesås där handbollskarriären tog fart och färden sedan gick vidare via Varberg till Aranäs.

– Jag har hunnit träna tre pass med laget inför söndagsmatchen mot Guif. Och snackat mycket med tränaren Toni Johansson och spelmotorn Pontus Mellegård hur vi ska spela framöver.

På skadelistan står bland annat Jonathan Wiklund som är borta åtta veckor. Även Tobias Johnsson har varit frånvarande.

Vad händer då med Jesper Gustavsson efter gästspelet i hemstan?

– Återvänder till Ystad direkt efter bortamatchen mot Kristianstad den 29:e. Min sambo, Klara, bor kvar där nere eftersom hon pluggar i Malmö. Och i januari är jag åter Ystads spelare. Vi ska bland annat till Kroatien på ett träningsläger under EM-uppehållet.

Ystad har i veckan förlängt med lagkaptenen Alexander Borgstedt till 2020 och i klubben finns också (användbara) vänsternior som Jonathan Svensson, Eric Forsell-Schefvert, Ludwig Hallbäck och Emil Hansson även om den senare försvinner till Kristianstad i sommar.

Kan därför Jesper Gustavsson vara på väg tillbaka till Aranäs ”på allvar” inför nästa säsong?

– Ingenting som finns i mina tankar i dag utan jag önskar etablera mig i Ystad som är ett topplag. Och helst som tvåvägsspelare.

Hur ser du på mötet med Guif som ligger närmast före Aranäs i tabellen där det i nuläget skiljer hela sex poäng mellan åttan och nian?

– Vi måste hålla nere våra tekniska fel och inte tillåta Guifs kvicka spelare att kontra. I uppställt spel bedömer jag att vi har en bra chans att störa dem.

Och återkomsten i Aranäshallen?

– Blir en häftig upplevelse. Jag var nyligen här med Ystad och förlorade (19–24). Nu spelar jag för hemmalaget igen. Med mamma, pappa, syrran, och ett gäng kompisar på läktaren.

KJELL-OVE ANDERSSON

ÅTTA MATCHER I ARANÄS

De åtta matcherna det är tänkt att Jesper Gustavsson ska spela för Aranäs under utlåningsperioden från Ystad:
26 november: Guif (h)
29 november: Alingsås (b)
7 december: RIK (h)
10 december: Malmö (b)
17 december: Kristianstad (h)
21 december: Skövde (b)
26 december: Skövde (h)
29 december: Kristianstad (b)

Bilden: Jesper Gustavsson lånas ut från Ystads IF till HK Aranäs. Foto: Bildbyrån.