David Florander: ”Det kommer att smälla”

Under rubriken ”nyförvärv som levererar” står David Florander, 23, högt i kurs.

Kom i somras till Helsingborg där han är nykomlingens främsta poängspelare.

Nu ställs vänsterskytten dessutom mot sin gamla klubb – och sin kanske bästa skolkamrat.

OV HELSINGBORG HK-IK SÄVEHOF
FREDAG 24 NOVEMBER 19.00
HELSINGBORG ARENA A
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN, TV4 SPORT & C MORE

Förvisso tog David Florander vägen via Stockholm och Ricoh under två säsonger, men det var hos Sävehof utvecklingen och framgångarna sköt fart.

SM-guld med juniorerna 2012 och Challange Cup-mästare 2014 med A-laget.

– Vi måste samtidigt komma ihåg att det var i Backa HK jag fick intresset för handbollen och fostrades, tycker 23-åringen.

Med pappa Lars som tränare under många ungdomsår?

– Så ser det ofta ut i mindre klubbar. Föräldrarna får ta ett stort ansvar som instruktörer medan eldsjälar ser till så att den dagliga verksamheten snurrar. Det finns många hjältar där ute i föreningslivet.

I Backa spelade du tillsammans med klasskompisen Viktor Rhodin – numera mittsexa i Sävehof med förnämliga 86 i avslutningsprocent (19/22)?

– Vi följde varandra. Från Backa till Sävehof, som värvade oss parallellt. Därefter till J- och U-landslagen och till A-lagsspel i Partille.

Nu ställs ni mot varandra?

– Det kommer att smälla. Ingen av oss är den typen som kliver undan. Vi spelar dessutom centralt i planen så det blir säkert ett antal dueller med många kilon bakom.

Du spelade inte senast mot RIK utan satt på bänken – uppsatt i laguppställningen som sjukvårdare?

– Jag drog på mig en liten låsning i ryggen i gymmet några dagar tidigare. Det knäppte till när jag körde med skivstången. Men undersökning har inte visat på någon muskulär skada utan det rör sig om en inflammation som jag fått behandling för. Och de senaste dagarna har jag kunnat träna handboll.

Med 49 spelmål (54 %) och 24 av 27 straffar i mål (88 %) ligger du högt i skytteligan med din vänsterslägga?

– Det var väl därför Helsingborg värvade mig, hoppas jag.

Du nådde över hundra fullträffar (103+105) även under dina säsonger i Ricoh?

– Utan samma straffskytte. Jo, jag är nöjd med vad jag presterade hos Ricoh.

Varför lämnade du?

– Det blev ändrade förutsättningar runt kontraktet. Klubben/företaget kunde inte längre garantera en halvtidstjänst utanför handbollen. Och för att leva i Stockholm krävs att ekonomin går runt.

Vad gör du i Helsingborg mer än spelar handboll?

– Jobbar halvtid på en bank

Er lagkapten och spelmotor, Oskar Hansson, är skadad (båtbensfraktur) sedan en tid tillbaka – men i veckan har ni fått in Emil Schuster, 20, från Kristianstad?

– En bra skolad och tränad ung kille som redan visat framfötterna på träning hos oss. Det blir ett bra tillskott i nuläget.

Hur ser du på att möta Sävehof?

– Laget är på uppgång. Starkt att vända mot Ystad senast. Och extra kul att 17-årige Simon Möller hoppade in i målet och blev matchvinnare. Jag minns Simon som liten. Han var vår maskot i juniorlandslaget eftersom hans pappa Peter var en av våra ledare.

Du – och Viktor Rhodin – vann en del även i blågul mundering?

– Vi tog silver vid både JEM och UEM med 94-gänget. Oj, så många bra spelare vi hade. Flera är redan etablerade; som Jerry Tollbring, Jesper Konradsson, Henrik Olsson, Emil Frend Öfors, Pontus Zetterman och Tobias Thulin för att nämna några.

Du har ett speciellt minne från ett JVM-kval i Bulgarien?

– Jag råkade ut för ett båtbensbrott precis som Oskar Hansson. Läkarna ville operera direkt på plats, men det kändes sådär. I stället fick jag ett gips som var ungefär lika stabilt som om vi tillverkat det i slöjden. Men frakturen läkte och handen känns okej.

Din egen handbollsframtid?

– Denna säsongen ska jag göra allt för att spela kvar Helsingborg i ligan. Jag tänker inte längre än så i nuläget, men jag har min särbo (handbollsspelaren Rebecka Karlsson) i Kungälv. Att bara kunna träffas i bästa fall varje tredje helg känns inte helt optimalt.

KJELL-OVE ANDERSSON

David Florander vs Viktor Rhodin

Klubb: OV Helsingborg–IK Sävehof
Född: 8 januari 1994–31 januari 1994
Matcher: 12–12
MEP: 39,28–14,00
Mål: 39–19
Straffmål: 24
Assist: 19–3
Tilldömda straffar: 10–2
Orsakade straffar: 2–1
Passmissar: 10–0
Regelfel: 10–6
Utvisningar: 4–3

Bilden: David Florander är Helsingborgs bäste målskytt den här säsongen. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån.