Jerry fullbordarde Tollbrings familjefest

IFK Kristianstads mäktiga segerrecept: hela anfallsbredden beredd från början och en avslutning där den största liraren av alla övertrumfade sig själv med snygga mål. Alingsås HK hade ingen geist före paus, och definitivt ingen Jerry Tollbring i den sprakande upplösningen.

Bara timmen före matchstart i herrfinalen skrällde H65 Höör mot IK Sävehof och Cassandra Tollbring tog emot familjens första medalj. En inspiration för Tollbring-sonen på Kristianstads vänsterkant?

– Sävehof var större favorit än vad vi var. Jag såg rätt mycket på slutet, varje gång jag gick ut och tittade spelade de bättre. När de vinner vill man också vinna, log han.

Det blev tre vänstersex-mål under de orangeas enorma urladdning i första halvlek. Jerry Tollbring och kantkollegan Tim Sørensen ville mer, bjöd på stor Tim och Jerry-show och höll motståndarna från livet.

Tre måls ledning och en man mer på banan är knappast ett läge som försätter den till synes så coole 21-åringen i nervdaller, Tollbring kom loss och satte 23–19 – en början på det slutgiltiga avgörandet.

Ett av sammanlagt tio flipp-, lobb- och vinklade avslut med känslig handled, Tollbring satte alla sina lägen och kunde inte annat än stråla efteråt.

– Jag har drömt om det, känt mig het på slutet och har haft övertag på målvakterna.

Cassandra Tollbring dök upp i arenans katakomber, imponerad av brorsans tio av tio bjöd hon på Coca Cola som en blygsam öppning på segerfesten.

Delad glädje och den största handbollssuccén i familjen?

– Nja, det kan ha varit när vi gick upp i elitserien (med Rimbo HK). Men det här är större, sade Jerry Tollbring.

Ute på planen fanns det inget som stoppade honom, eller vad sägs om följande urval:

Han lade in 27–20 efter 53 minuter, tillät sig att sakta på stegen och ta in hyllningarna samtidigt som Ola Lindgren vinkade frenetiskt för att få alle man tillbaka i försvarslinjen.

Efter 28–21 kunde också tränaren räkna in segern och delade glädjeyttringen med den hete målskytten.

Kristianstad vann bollen på egen planhalva, Tollbring hamnade i Nebojsa Simics svettiga famn och fick släppa ut lite av överskottsenergin under de sista fem minuterna.

Där han nätade igen, igen, och igen, 31–25 till slut.

– Sköna att sätta dit dem i andra halvlek och elda på publiken, sade han med en rätt så god portion lugn i rösten.

Inför finalbanketten i Malmös centrala delar behagade han till och med ta ner förväntningarna.

– Vi ska väl gå till hotellet, ta det lugnt och ladda för IFK-golfen på tisdag, fortsatte han med ett visst mått ironi.

FREDRIK HASSELGREN

Syskonen Jerry och Cassandra Tollbring blev båda svenska mästare i dag, lillebror Jerry med IFK Kristianstad och Cassandra med H65 Höör. Foto: Bildbyrån