I dag kan Arnesson bli störst i RIK:s historia

Senast mot Malmö blev det sju mål och han passerade Stefan Lövgren i listan över mesta målskyttar i Redbergslids IK:s tröja. Lika många mål i kväll och Linus Arnesson har gjort fler mål i högsta ligan än någon annan spelare i RIK:s 100-åriga historia. 

REDBERGSLIDS IK–IFK YSTAD
LISEBERGSHALLEN 19.16
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Gösta Carlsson på 50- och 60-talet, Stig Santá, Björn Jilsén och Magnus Wislander på 80-talet, Stefan Lövgren och Ljubomir Vranjes på 90-talet, Martin Boquist runt millennieskiftet och Fredrik Pettersson på den här sidan av det – det är bara några av de största målskyttarna under det Redbergslids IK:s första sekel.

Än så länge är det den senast nämnde av dem, Fredrik ”Fiskar’n” Pettersson, som gjort flest mål i högsta ligan i klubbens historia, men det är bara en tidsfråga innan han också har passerat.

Förrförra säsongen klättrade Linus Arnesson, som kom till RIK från IFK Hedemora i Dalarna som 16-åring, förbi Magnus Wislander och Martin Frändesjö, i fjol passerades Anders Bäckegren, Martin Boquist och Stig Santá och den här säsongen har både Gösta Carlsson och Stefan Lövgren fått kliva ner ett pinnhål på listan.

Om Arnesson skulle göra sex mål i kväll mot jumbon IFK Ystad så kliver han upp på samma notering som ”Fiskar’n”, 1 181 mål. I händelse av sju mål eller fler blir han ensam som RIK:s mesta målskytt genom tiderna.

– Jag får väl gå in sno straffarna om det börjar närma sig, säger Arnesson och skrattar.

Hur ofta tänker du på det rekordet? 

– Jag blir påmind en hel del, men har försökt att inte tänka på det så mycket. Det är ändå en del matcher kvar, så om jag är ärlig så vet jag att jag kommer att slå det och då känner jag att det får komma när det kommer. Sen hade det förstår varit extra roligt om det skulle komma på hemmaplan.

Vad skulle det betyda för dig att bli klubbens meste målskytt genom tiderna i högsta ligan? 

– Det skulle vara en bonus för mig att få vara högst där uppe, att få vara en del av den här klubbens häftiga historia. Det är stora namn som har spelat i klubben, spelare som jag har sett upp till som liten, så jag skulle nog känna en enorm stolthet.

Jumbon IFK Ystad kommer på besök till Lisebergshallen i kväll, ett lag som ligger 32 poäng bakom RIK i tabellen. Men Arnesson försäkrar att det inte finns någon underskattning från RIK:s sida.

– Vi har snackat mycket om att vi har topp fyra-platsen i egna händer och för oss spelar det ingen roll om vi möter jumbon eller serieledaren. Vi går in i matcherna med samma inställning oavsett motstånd. Vi har ett bra läge och kommer att göra allt vi kan för att sluta topp fyra och skaffa oss bra förutsättningar inför slutspelet.

Förra veckan blev det klart att Arnesson flyttar till Tyskland i sommar. Ett tvåårskontrakt är påskrivet med tyska Bergischer.

– Det ska bli oerhört spännande. Jag tror på mig själv. Klubben gör en rejäl satsning till nästa säsong och har höga ambitioner. Det kan bli så att de åker ur nu, men det är i så fall bara ett litet gupp på vägen, det är kul att få vara med i den satsning de gör för att etablera sig i Bundesliga.

Hur är din tyska? 

– Helt åt skogen faktiskt. Jag har laddat ner en app och tränar lite, men det är svårt.

Hur ser drömavslutet för den här tiden i RIK ut? 

– Det tror jag att alla vet, vi går för guldet. Vi är med på allvar i toppen och förutom Guif så har vi slagit alla lag den här säsongen, det är en skön känsla att ha med oss in i slutspelet. Det är mer öppet än på många år. Hammarby och Sävehof hade sina år, sen har Kristianstad haft sina år, nu känns det som det är fler lag som kan vara med och slåss om det och vi hoppas vara ett av dem.

DANIEL VANDOR

MESTA MÅLSKYTTAR I REDBERGSLIDS IK I HÖGSTA SERIEN

Fredrik Pettersson, 1 181
Linus Arnesson, 1 175
Stefan Lövgren, 1 169
Gösta Carlsson, 1 078
Stig Sánta, 983
Martin Boquist, 930
Anders Bäckegren, 930
Martin Frändesjö, 887
Magnus Wislander, 886
Rickard Lönn, 886

FLEST MATCHER I RIK-TRÖJAN I HÖGSTA SERIEN

Fredrik Pettersson, 362
Jerry Hallbäck, 302
Mikael Franzén, 277
Lars Bernhardsson, 271
Linus Arnesson, 264
Peter Gentzel, 260
Mikael Mellegård, 240
Henrik Lundström, 236
Gösta Carlsson, 234
Magnus Wislander, 233

FLEST SPELMÅL I HANDBOLLSLIGAN

Simon Jeppsson, LUGI HF, 146
Alfred Ehn, IFK Skövde, 137
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 134
Ola Pewik, Ricoh HK, 131
Kristian Svensson, IFK Skövde, 129
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 128
Martin Lindell, HK Aranäs, 127
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, 125
Hampus Jildenbäck, LUGI HF, 114
Emil Andersson, Eskilstuna Guif, 108

BÄST MEP I HANDBOLLSLIGAN

Simon Jeppsson, LUGI HF, 104,35
Linus Arnesson, Redbergslids IK, 94,51
Lars Møller Madsen, HIF Karlskrona, 91,73
Hampus Andersson, Ystads IF, 83,11
Fredrik Pettersen, HK Malmö, 82,97
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, 78,68
Alfred Ehn, IFK Skövde, 78,21
Tobias Thulin, Redbergslids IK, 77,15
Kristian Svensson, IFK Skövde, 74,78
Hampus Jildenbäck, LUGI HF, 73,64