Helt Jepsen: ”Man får ingenting gratis”

Kanske inte dansk dynamit i ordets rätta bemärkelse. Men ett rödvitt spelgeni i en blåvit klubb.

Matias Helt Jepsen, 30, har tillfört IFK Skövde – och Handbollsligan – en ny dimension.

IFK SKÖVDE–ESKILSTUNA GUIF
SÖNDAG 7 OKTOBER 16.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det var mycket snack om ”Nya Skövde” inför seriepremiären. Efter fem omgångar, fyra segrar och en tredjeplats i tabellen, är varningsflaggan hissad på allvar.

– Klubben har satsat bra. Vi nya spelare känner våra roller. Och ungdomarna trycker på underifrån med en härlig energi. Å andra sidan återstår 27 matcher att spela och vi måste ta fler poäng än de åtta hittills för att nå målsättningen med slutspel.

Matias Helt Jepsen väljer alltså att ligga lågt. Trots 18 egna spelmål, 13 assist, och tre straffmål hittills.

– Det kan komma skador och sjukdomar. Andra klubbar förstärker och utvecklas. Jag ser därför inte längre än till nästa match, den mot Guif på söndag.

Guif är ytterligarre ett av vårens slutspelslag att möta – precis som tidigare Redbergslid, Alingsås och Sävehof som ni samtliga har besegrat?

– Vi har fått en bra start. Men vi har också presterat för att vinna matcherna. Man får ingenting gratis i ligan, det tror jag att alla är överens om.

Dansken Matias Helt Jepsen värvades i somras som Skövdes nye spelmotor; från Sparkassen Tirol i Österrike.

Varför föll valet på IFK Skövde?

– Min sambo, Lini, och jag ville närmare hemåt efter tre år i Schweiz/Österrike. Vi ska nämligen bli föräldrar i slutet av denna månaden. Och Skövde, en välkänd handbollsstad, kom med ett bra erbjudande som kändes lockande.

Du var på väg till Skövde redan för tio år sedan?

– När Gunnar Blombäck var tränare. Det var nära att jag nappade, men som 20-åring kändes mer rätt att stanna i Danmark.

Matias Helt Jepsen har ett cv som ungdomsspelare som inte många slår ut. 45 juniorlandskamper samt 29 uppdrag i U-landslaget. Därutöver tre A-kamper och dessutom två gånger utsedd till danska ligans bästa mittnia, 2014 och 2015 då han representerade Ribe-Esbjerg.

Du spelade för hela sex olika danska klubbar (se faktaruta) innan du tog svängen ner mot Alperna för tre år sedan? 

– Det blev några klubbyten. På grund av flera orsaker. Nu tittar jag enbart framåt och vill göra något bra hos IFK Skövde.

Du spelar enbart anfallsspel?

Jonas (Wille, Skövdes nye tränare) vill ha det upplägget. Jag byter med Rex Blom som spelar enbart försvar. Jonas är en klok norrman som säkert har en strategi bakom hur han matchar laget. Men visst önskar jag att Rex kommer så snabbt som möjligt till bänken så att jag får medverka i andravågskontringen…

Du gillar att styra och ställa?

– Sätter gärna mina lagkompisar i lägen och spelar med lika stor glädje in på linjen eller ut på kanten som att jag skjuter själv eller går på genombrott. Det gäller att spela och prestera för lagets bästa.

Ni låg under i onsdags mot jumbon AIK med 3–8 – men gjorde snabbt 10–1 före paus och ökade sedan på till en tiomålsledning (24–14) i andra halvlek?

– Vår start var inte bra. Men vi drabbades aldrig av stress eller panik utan spelade lugnt vidare. Dessutom tog Håvard (Åsheim) i målet nästan allt, bland annat tre straffar, och Jack Thurin kom in och satte tre mål på raken.

Jonas Wille luftade hela bänken under slutkvarten och hela tolv spelare fanns med i målprotokollet?

–Kul och värdefullt för de yngre, 18–19-åringarna, att få speltid. Det får vi nytta av framöver. Juniorkullen är fantastisk på träningarna som sker med både dynamik och humor. Där har förre storspelaren Mats Ljungkvist en ledande roll som betyder mycket för både spelarnas och föreningens utveckling.

VM-finalen spelas i din hemby Herning på Jylland i januari?

– I Boxen, en fantastisk arena. Men jag är inte aktuell. Danmark har en väldans massa duktiga spelare. Jag spelade mina tre A-landskamper med motsvarande ligalandslaget under en turné i Brasilien för tio år sedan. Thats it!

Det påstås att danska toppklubbar jagar dig här och nu?

– För närvarande är det Skövde som gäller. Jag har ett tvåårskontrakt jag önskar fullfölja parallellt med klubbens satsning mot något stort. Tänker inte i andra banor.

I fjol var IFK hela 14 poäng från en plats i SM-slutspelet?

– Det är vi medvetna om. Därför är varje seger, varje poäng, extra viktig. Och vi har ännu inte stött på Skånelagen som alltid ligger högt upp i tabellen, har jag förstått.

Ni har sänkt snittet på antalet insläppta mål från 30 i fjol (näst sämst i ligan!) till blott 24,4 hittills i år?

– En av många detaljer vi jobbar hårt med. Och ju fler av motståndarnas anfall vi stoppar, desto fler möjligheter ger det oss att göra mål på kontring. Därför är målvakts- och försvarsspelet extra viktigt för IFK denna säsongen.

Efter Guif väntar tre Skånelag – Malmö (h), Ystads IF (b) och IFK Kristianstad (b). Hur ser du på det programmet?

– Alla lag ska mötas även om svenska ligan är uppdelad i två pooler där man möter lagen inom egna poolen tre gånger. Bara att acceptera.

Ingen ”nästa gång” i almanacken alltså…!?

– Jodå. 29 oktober är det beräknat att Lini ska föda vårt barn. Vi har match, tre dagar senare, den 1 november mot Sävehof, så hoppas att vi blir föräldrar i god tid…

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

Matias Helt Jepsens klubblagsresa som senior

2006–2007: Tvis Holstebro
2007–2008: HC Midtjylland
2008–2009: AG Köpenhamn
2009–2010: Fredericia HK
2010–2013: Skanderborg
2013–2015: Ribe-Esbjerg
2015–2017: Grasshoppers (Schweiz)
2017–2018: Sparkassen Tirol (Österrike)
2018–: IFK Skövde (Sverige)
Som junior spelade han för Midtjylland från Herning

DANSKARNA I HANDBOLLSLIGAN

Troels Vejby Jørgensen, AIK
Jacob Larsen, Skövde
Matias Helt Jepsen, Skövde
Casper Ebbesen, Skövde
Marcus Cleverly, IFK Ystad
Mads Houmøller, IFK Ystad
Henrik Knudsen, IFK Ystad
Jonathan Mollerup, IFK Ystad
Jeppe Krogh Simonsen, Ystads IF
Fredrik Langhoff Olesen, Önnered

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån