Sara Johansson: ”Frisk lyfte fram mig”

Efter en säsong i Danmark återförenades Sara Johansson med sin förre tränare Magnus Frisk och flera gamla lagkamrater. Nu ska hon hjälpa Skara mot slutspel och ställs under lördagen mot vicemästaren H65 Höör.

SKARA HF–H65 HÖÖR • LÖRDAG 6 OKTOBER 14.00 • SÄNDS ÄVEN PÅ SHE PLAY

Efter flera säsonger i Skövde valde Sara Johansson att testa proffslivet. Högernian från Lindesberg spelade en säsong i Randers (tillsammans med Daniela Gustin, Clara Monti Danielsson och Martina Thörn) innan hon valde att flytta hem till Sverige igen. Den här gången till Skara, mycket tack vare hennes förre tränare Magnus Frisk.

– Han är en otroligt duktig tränare och har alltid bra träningar. Det är aldrig en träning lik en annan när Magnus har huvudansvaret. Jag har lärt mig mycket av honom, inte bara handbollsmässigt, säger Sara Johansson och fortsätter:

– När jag kom till Skövde för sex år sedan var jag en helt annan person. Jag var lite blyg och tog ingen plats. Han lyfte fram mig mer i gruppen och lärde mig mycket. Jag började som kantspelare, men han skolade om mig till niometare. Han hittade delar i mitt spel som jag själv inte visste att jag var bra på. 

Sedan Magnus Frisk blev ny tränare för Skara har även flera gamla lagkamrater från Skövde-tiden följt efter. 

– Det påverkade också en del. Det är skönt att komma till ett lag där man känner flera spelare sedan innan. Även om man kommer till en annan klubb blir det ju ingen nystart på samma sätt. Vi har duktiga spelare och en bra chans att bli ett bra lag.

Hur ser du på din säsong i Randers?

– För att bara vara där i ett år gick det okej. Om jag hade spelat ett år till i samma lag hade det nog gått lite bättre. Personligen var det extremt upp och ner. Vissa matcher gick det skitbra och ibland var det tvärtom. Jag hade höga förväntningar på mig själv och det kanske man inte ska ha första året när man kommer till en helt annan liga.

Varför vände du hem redan efter ett år?

– Jag hade lite hemlängtan och ville vara närmare familjen och min pojkvän. På ett sätt kändes det lite för allvarligt i Danmark och då ville jag hitta tillbaka till glädjen. Och det har jag alltid känt när jag spelat i Sverige.

Har du ändå tagit med dig något från Danmark som gjort dig till en bättre spelare?

– Det känns som att man har lite mer kött på benen och lite mer kunskap om olika saker. På sättet som träningarna fungerar i Danmark är något jag vill ta med mig hit. Där tar man i lika mycket på träning som på match och då blir det en helt annan nivå.

Skara slutade näst sist i fjol och kvalade sig kvar i SHE. Vad tror du om lagets chanser i år?

– Förhoppningen är att ta oss till slutspel. Det är det vi siktar på, bara vi höjer några bitar i spelet som varit lite sämre i början av säsongen.

Skara inlett serien med två knappa förluster. I lördagens hemmamatch mot H65 Höör jagar laget säsongens första seger. 

– Det ska bli skitkul att spela mot ett såpass bra lag. Vi måste verkligen minska på våra tekniska fel och inte få Höör att kontra mot oss. Då tror jag att vi har en större chans att vinna.

MARCUS HEED

SKARASPELARE MED FÖRFLUTET I SKÖVDE HF

• Sara Johansson
• Emma Arlestad
• Caroline Friberg
• Lovisa Henriksson
• Sofia Berndtsson
• Mikaela Johansson
• Emma Frisk Nävarp
• Amanda Thorp
• Elsa Frisk Nävarp
• Alexandra Roos