Hellgren om att gå från allsvenskan till Handbollsligan

Veckans enda match i Handbollsligan spelas i Potatisstaden Alingsås. Hemmalaget AHK gästas av de regerande svenska mästarna Ystads IF. 

– Vi måste ha ett bra försvar och hantera deras starter. Vi kan inte gå bort oss som vi gjort de senaste gångerna mot Ystad, säger Tyresösonen Fredrik Hellgren som gör sin första hela säsong i Handbollsligan. 

ALINGSÅS HK–YSTADS IF
FREDAG 24 JANUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Förra året gjorde Fredrik Hellgren flytten från Tyresö Handboll i allsvenskan till Alingsås HK i Handbollsligan. Efter ungefär sex år i moderklubben Tyresös A-lag kände sig Hellgren redo för ett kliv uppåt i seriesystemet.

– Jag tvekade inte alls faktiskt. Jag kände att jag hade gjort min plikt i Tyresö. Jag ville testa mina vingar och tänkte att en sån här chans kan jag inte missa. Men jag tror och hoppas att jag alltid är välkommen tillbaka, berättar Hellgren vars mamma är Christina Pettersson-Hellgren, en av Tyresös största handbollsspelare genom tiderna. Säsongen 1987/88 fick ”Kicki” pris som Årets handbollsspelare i Sverige.

– Jag och min syster Johanna (elitspelare i VästeråsIrsta HF) har handboll i blodet. Mamma hjälper till lite i Tyresö med biljettförsäljning och biljettkontroll. Mina föräldrar kommer till Alingsås och kollar på mig ungefär var tredje månad. De brukar tajma in så de ser Europacupmatcherna på plats, så de lär vara här i mars när vi möter Dukla Prag., fortsätter Hellgren.

Totalt var det tio spelare som inför säsongen tog klivet från allsvenskan till Handbollsligan, ej räknat spelarna i nykomlingarna OV Helsingborg. Utöver Hellgren från Tyresö värvade AHK även Adam Jöhnsson från Kungälvs HK samt Gustav Jönne från HIF Karlskrona.

Hur har övergången från allsvenskan till Handbollsligan funkat för dig?

– Jag har kommit in i det mer och mer och känner mig tryggare nu. Jag är inte så nervös längre, även om det är lite jobbigt när man kommer ut på nio meter. Man vill inte göra bort sig om någon är utvisad eller så. Det är jättestor skillnad på farten i Handbollsligan kontra allsvenskan, säger Hellgren som till följd av skadan på Jacob Lundahl fått vikariera på linjen under den gångna säsongen.

– Det som är positivt med min nya roll är att jag får spela mycket. Speciellt bakåt, vilket jag är väldigt tacksam för. Men det är lite tråkigt att inte få spela på sin normala position, fortsätter Hellgren som i grunden är en niometersspelare.

Varför föll valet på dig när AHK behövde hitta en ersättare på mittsex-positionen?

– Vi hade en liten try-out när Jacob gjorde illa sitt knä. När det var min tur att ställa mig på linjen rörde jag mig på det sättet som jag vill att en linjespelare ska röra sig på. Tränarna gillade det dem såg. Jag kommer alltid ställa upp för laget och det är rätt kul att spela som mittsex. Men det är inte där jag vill vara.

Noterbart är att Jacob Lundahl, som närmar sig comeback från sin handskada, en gång i tiden var niometersspelare. Under ledning av Mikael Franzén och Dennis Sandberg har Lundahl gjorts om till en mittsexa. Efter Hellgrens förvandling ställde vi såklart frågan vem som är näste man till rakning.

– Jag tror det blir Sandberg (Jonathan), svarar Hellgren med ett skratt.

– Han är riktigt snabb. Jag tror han kan vara duktig där.

På vilket sätt märker man av temposkillnaden mellan Handbollsligan och allsvenskan?

– Ofta i genombrotten och i rullespelet. Jag gillar att hitta mittsex och i Handbollsligan har du en halvsekund på dig att kasta in bollen till linjen. I allsvenskan hade du ett par sekunder. Alla är mycket bättre på det dem gör i Handbollsligan. Sen ska du göra mål på en riktigt bra målvakt också, vilket är negativt för mig i alla fall. Alla har fysiken och alla är smarta, starka och tuffa

De senaste två säsongerna har inget lag från allsvenskan lyckats ta sig upp till högsta serien genom kvalspel. Amo HK och Kungälvs HK har förlorat två kvalserier i rad och HIF Karlskrona misslyckades säsongen 2020/21. Närmast var Skånela IF som i fjol föll på målsnöret borta mot Önnereds HK. 2–3 slutade matchserien i ÖHK:s favör.

Varför har de allsvenska lagen så svårt i kval mot lag från Handbollsligan?

– Det är nog en fråga om rutin. Kvallagen från Handbollsligan är väldigt bra och i år blir det nog ännu tuffare med tanke på hur jämn tabellen i Handbollsligan är. Det är ingen lätt uppgift, särskilt på fem matcher. Skånela var nära i fjol och då hade de rutinerade spelare som Herdeiro Lucau och Erik Östling. Exempelvis tror jag inte att allsvenska målvakter kollar lika mycket videos som målvakterna i Handbollsligan gör.

Till skillnad från Handbollsligan, där endast Hammarby IF finns representerade från Storstockholm, är fyra av 14 lag i allsvenskan från Stockholms län. Skånela IF från Märsta, AIK från Solna, Tyresö Handboll och Rimbo HK Roslagen. De tre sistnämnda ligger i botten av tabellen och riskerar nedflyttning.

– Jag snackar med mina kompisar i Tyresö nästan dagligen. Stockholmshandbollen lider lite av att alla dem bästa går till Göteborg, Skåne eller Hammarby. Det finns ingen riktig attraktion i de andra klubbarna. Ekonomin är väl ett problem.

Du valde att stanna i Stockholm…

– Ja, jag valde att stanna. Jag var inte redo att lämna. Sen var det en bra situation för mig i Tyresö med 60 minuter på banan i matcherna. Jag sade till mig själv att ”om det blir Handbollsligan ska det vara i ett lag på övre halvan”, berättar Hellgren som är en av fem Tyresö-produkter i serien.

På fredagskvällen ställs Alingsås HK mot de regerande svenska mästarna Ystads IF. AHK har fyra raka matcher i serien utan seger. Dessutom har de förlorat sina tre senaste matcher mot YIF.

– Vi är i stort behov av en seger och ett trendbrott, inte minst för självförtroendet. Vi är inne i vår djupaste formsvacka hittills den här säsongen. Vi var svaga i starten men då var vi ett helt nytt lag, även om man inte ska skylla allt för mycket på sånt. Då var vi inte samspelta nog. Nu gör vi det bra på träning men får inte ut det på match. Det blir viktigt med två poäng på fredag.

Avkast mellan AHK och YIF sker klockan 19.00 i Estrad Alingsås.

– Vi måste göra en hundraprocentig insats, både offensivt och defensivt. Vi måste ha ett bra försvar och hantera deras starter. Vi kan inte gå bort oss som vi gjort de senaste gångerna mot Ystad. De har kanske seriens bästa högernia i Kim Andersson och ett helt komplett lag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Tyresö-produkter i Handbollsligan och SHE (Tyresö IF, Tyresö HF & HK Tyrold)

Fredrik Hellgren, Alingsås HK
Rickard Frisk, Alingsås HK
Ludvig Jurmala Åström, IFK Kristianstad
Tobias Svantesson, HK Aranäs
Rex Blom, IFK Skövde
Johanna Hellgren, VästeråsIrsta HF
Tilde Skoog, VästeråsIrsta HF

Spelare i Handbollsligan som spelade i herrallsvenskan säsongen 2021/22*

Fredrik Hellgren, Tyresö Handboll > Alingsås HK
Gustav Jönne, HF Karlskrona > Alingsås HK
Adam Jöhnsson, Kungälvs HK > Alingsås HK
Robert Ladan, Skånela IF > HK Aranäs
Alexander Rydh, Anderstorps SK > IF Hallby
Linus Eriksson, VästeråsIrsta HF > IF Hallby
Hugo Stuivers, Amo HK > HK Malmö
Alfred Olsson, Vinslövs HK > HK Malmö
Simon Örtelind, Kungälvs HK > Redbergslids IK
Jonathan Wiklund, Anderstorps SK > Önnereds HK

*Ej spelare från säsongens nykomlingar OV Helsingborg

Foto: Bildbyrån