Hayder Al-Khafadji: ”Största pressen ligger på dem”

På onsdagskvällen inleds det rafflande kvalspelet till Handbollsligan. För HIF Karlskrona väntar möten med HK Aranäs.
– Alla har förstått att det är allvar. Självklart känns det lite nervöst, säger Hayder Al-Khafadji som gör sin debutsäsong i Blekingeklubben.

HIF KARLSKRONA–HK ARANÄS
ONSDAG 24 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

För den allsvenska tabelltvåan HIF Karlskrona väntar en oviss kvalserie. Kvalrutinen i truppen är inte särskilt stor men 23-årige Hayder Al-Khafadji ser ändå goda tecken på träningarna.

– Hela laget är mer fokuserat. Det märks verkligen. Alla har förstått att det är allvar. Självklart känns det lite nervöst men det är okej. Det ska bli roligare än vanliga grundserien, säger målvakten som gör sin debutsäsong i klubben.

Senast HIF Karlskrona spelade högstaligan var säsongen 2018/19. Då slutade man på en tolfteplats vilket innebar kvalserie mot Hallby. En matchserie man förlorade med 2–3.

Många som följer Handbollsligan har inte jättebra koll på allsvenskan. Hur skulle du vilja beskriva årets upplaga av HIF Karlskrona?

– Vårt försvar- och målvaktsspel har varit väldigt bra under hela säsongen. Vi var laget som släppte in näst minst mål i grundserien. Det skulle jag säga har varit vår största styrka. Gustav Jönne kom i år från Varberg och har gjort det riktigt bra bakåt. Framåt har Viktor Ahlstrand varit motorn i det hela, fortsätter Al-Khefadji.

HK Aranäs slutade på en 13:e plats i Handbollsligan och vann åtta av 28 omgångar. Al-Khafadji som tidigare har representerat Torslanda HK, Hallby och Redbergslids IK har bra koll på Kungsbackalaget.

– Generellt brukar aldrig lag som har Jerry Hallbäck som tränare ge upp. Om vi lyckas vinna på onsdag blir det inte med tio bollar. Vi måste kämpa hela vägen och vara disciplinerade.

Många lag i Handbollsligan har medvetet försökt ta bort Aranäs målglade högerkant Rasmus Thorbjörnsson ur spelet. Är det något ni också har pratat om?

– Ja, det ska vi inte sticka under stol med. Det är inte så konstigt att Alingsås har skrivit kontrakt med honom. Han är väldigt duktig. För oss gäller det att ge han så små lägen som möjligt. Resten är upp till mig och Uros. Men vi även fokus på deras niometersspelare. De har många bra spelare som de kan byta runt på.

Vad ger du er för chanser att vinna kvalserien och ta klivet upp?

– I och med att Aranäs spelade i allsvenskan förra året har vi absolut goda chanser. Det har fått in Philip Jonsson som inte var med i fjol. Sen har några av deras unga utvecklats och spelat ännu mer. Då tänker jag på Oscar Gentzel och Kevin Johansson på högernio, fortsätter Al-Khefadji som har den klassiska Angeredsklubben GIK Wasaiterna som moderförening.

Själv trivs Al-Khafadji i sitt första år i Karlskrona.

– Jag trivs bra med mina lagkamrater och har ett roligt jobb vid sidan av. Det har funkat både på och utanför plan, berättar Al-Khefadji som delar på speltiden med serben Uros Tomic.

Hur tycker du det funkar?

– Bra. Vi spelar varannan match och har ett bra samarbete. För egen del har säsongen gått bra. Jag kunde haft fler toppar men jag är nöjd med min grundnivå. Jag hållit det rätt så stabilt.

Vad blir viktigast i första kvalmatchen mot Aranäs?

– Vi behöver ha tålamod. Spela disciplinerat och avsluta kliniskt. Sen vet jag inte hur vi kommer att reagera på att spela kval. Man kan alltid sitta och prata om att vi ska vara lugna och fina. Men på match börjar pressen.

Känner ni press?

– Egentligen har ju Aranäs störst press. De vill etablera sig i högstaserien så den största pressen ligger på dem. Vi ska se det här som en bonus och belöning för en bra säsong. Det blir viktigt för oss att njuta och ha roligt.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVALSERIE 3

24 mars: HIF Karlskrona–HK Aranäs
27 mars: HK Aranäs–HIF Karlskrona
1 april: HK Aranäs–HIF Karlskrona
Ev 6 april: HIF Karlskrona–HK Aranäs
Ev 11 april: HK Aranäs–HIF Karlskrona

Foto: Bildbyrån