Här är förutsättningarna inför sista omgången

På onsdag spelas den sista grundserieomgången av Handbollsligan 2017/18.
Här har du alla förutsättningarna inför onsdagens drabbningar.

Grundserien ska tas i hamn för säsongen och med det väntar ett antal mer eller mindre direkt avgörande matcher för flera lag.

Det som redan är klart inför den sista omgången är att IFK Kristianstad tar hem seriesegern, att HK Malmö slutar tvåa och IK Sävehof blir åtta. Det är också spikat att Hammarby och IFK Skövde gör sina sista matcher för säsongen efter onsdagens fajter, det enda man spelar för är den inbördes placeringen i ”ingemansland”.

I botten finns det dock massor att kriga för om man spelar i  OV Helsingborg eller HIF Karlskrona som går en intern kamp om vilket lag som får respass ur serien och vilket lag som får chansen att kvala sig kvar. Det är liten fördel HIF Karlskrona då man är en poäng före Helsingborg samt har målskillnaden på sin sida.

Placeringar för de lag som måste kvala sig kvar till Handbollsligan är också betydelsefulla då det högst placerade laget av de tre möter det lägst placerade laget som kommer från Allsvenskan. Här är det dock redan klart att Ricoh HK blir bästa lag till kval, med HK Aranäs bakom och sedan antingen HIF Karlskrona eller OV Helsingborg som tredje lag till kval. Allsvenskans sista omgång spelas onsdagen den 21 mars och det är som bekant redan klart att IFK Ystad tar hem serien och spelar i Handbollsligan kommande säsong. HK Varberg är redan klara för kval uppåt medan det är jämnare mellan trean Önnereds HK, fyran IF Hallby och femman, nedanför kvalstrecket, Skånela IF.

Bland de lag som ska till slutspel har Alingsås HK, Redbergslids IK, Lugi och Ystads IF mest att spela för. Alingsås HK möter Sävehof på hemmaplan och jagar tredjeplatsen som innebär dels hemmafördel i en kvartsfinal men också chans att välja motstånd i nämnda kvartsfinal. Även Lugi kan nå tredjeplatsen men målskillnaden talar för Alingsås fördel här.

Fjärdeplatsen som innebär hemmafördel i kvartsfinalen kämpar även femteplacerade Redbergslid och sjätteplacerade Ystad för.

MARCUS LÖFSTRÖM

SISTA OMGÅNGEN, ONS 14 MARS 19.00

Alingsås HK – IK Sävehof
Hammarby Handboll – OV Helsingborg
HIF Karlskrona – HK Aranäs
IFK Kristianstad – Ricoh HK
Lugi HF – Eskilstuna Guif
HK Malmö – Redbergslids IK
IFK Skövde – Ystads IF

SÅ VÄLJER LAGEN MOTSTÅNDARE:

IFK Kristianstad får som vinnare av Handbollsligan 2017/18 välja först, och då mellan lag åtta och sju i tabellen. HK Malmö är klara som tvåa i serien, och får välja mellan det lag som Kristianstad INTE väljer, samt de lägst placerade efter det laget. Och så vidare. Lag fyra är det enda laget med hemmafördel som inte får välja, utan möter det lag som ”blir över” när ettan, tvåan och trean gjort sina val.

Slutspelsvalen direktsänds i Sportkanalen och C More, direkt efter matchen mellan Lugi HF – Eskilstuna Guif.

Då SPELAS KVARTSFINALERNA

Kvartsfinal 1: 18-20 mars
Kvartsfinal 2: 21-25 mars
Kvartsfinal 3: 27-31 mars
Kvartsfinal 4: 11-13 april
Kvartsfinal 5: 15-16 april
Fotnot: Mellan kvartsfinal 3 och 4 är det landslagsvecka, därmed ett längre upphåll.

FOTO: BILDBYRÅN