Hansson: ”Kan bara påverka vår egen prestation”

Förutsättningarna är glasklara för OV Helsingborg.
Det är bara vinst som gäller borta mot Hammarby i sista omgången, annars får man börja om i allsvenskan.
– Vi kan bara göra vårt jobb och se om vi får resultaten med oss, säger lagkaptenen Oskar Hansson.

HAMMARBY HANDBOLL–OV HELSINGBORG
ONSDAG 14 MARS 19.00
ERIKSDALSHALLEN
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Två av tre kvallag är spikade. Det tredje blir antingen HIF Karlskrona eller OV Helsingborg och svaret på vilket lag som spelat färdigt, och vilket som får säsongen förlängd, ges på onsdag kväll.

Oskar Hansson, lagkapten i OV Helsingborg som innehar den icke åtråvärda jumboplatsen inför slutomgången, ser nyktert på läget.

– Det är klart att vi befinner oss i en jobbig sits men samtidigt så har vi fortfarande chansen att gå till kval. Någonstans måste man tro på att det går vägen och förbereda sig precis som vanligt inför Hammarby. Vi kan inte göra mer än vårt jobb och sedan se om vi får resultaten med oss, slår 25-åringen fast.

 

Ett liv som elitidrottare, såväl i lag som i enskild idrott, innebär att sporten följer med en i skallen även efter träningspasset, matchen, turneringen eller tävlingen.

Det vet inte minst Oskar Hansson.

­– Livet blir ju påverkat av den här sporten handboll som vi ändå älskar, så är det bara. Jag tror alla idrottsmänniskor känner igen sig i det där. Livet och humöret påverkas när det går tungt. Man måste försöka lägga ifrån sig det där så gott det går bara.

Kan du sätta fingret på var det gått snett för er den här säsongen?

– Självklart är det inte så lätt så man bara kan välja ut en sak, det är många parametrar som spelar in. Steget från allsvenskan till Handbollsligan är stort, det är delvis en orsak. Sedan har vi haft många skador och mycket sjukdomar som påverkat. Men i slutändan är det inget vi kan skylla på heller. Vi har helt enkelt inte presterat tillräckligt bra, det måste man vara ärlig och säga.

Om man vänder på det – vad har ni gjort bra? Vad kan ni plocka fram som positivt inför avslutningen?

– Matchförberedelserna har varit bra och vi har hållit modet uppe ganska bra i rätt många matcher. Sett till prestationerna har vi gjort en del bra matcher, tyvärr inte tillräckligt ofta för att få fler poäng med oss men vi har ofta varit där och nosat.

Ni föll stort mot Alingsås i söndags, spelar den förlusten in alls i onsdagsmatchen tror du?

– Givetvis hade vi haft ett bättre utgångsläge om vi tagit poäng i den matchen men det var ett tufft lag att slå också. Vi hade dessutom varit mer eller mindre piskade att vinna mot Hammarby ändå känner jag.

 

Det är alltså Hammarby, i Eriksdalshallen, som står för motståndet när OV Helsingborg spelar grundseriens sista match. Och förberedelserna är i full gång.

– Vi ska gå igenom vår förra match mot dom hemma, samt deras egna senaste matcher, för att se vilka nycklar vi kan använda. Hemma mot dom gjorde vi ändå 29 mål och fick till ett bra anfallsspel, tyvärr gjorde dom 30 och avgjorde i slutsekunderna. Men anfallsspelet kan vi ta med oss.

Ni spelar mot Hammarby samtidigt som HIF Karlskrona spelar mot Aranäs hemma. Vill du som spelare veta hur det går i den matchen under tiden ni spelar, eller undviker du det helst?

– Det är svårt eftersom jag inte befunnit mig i den här sitsen innan. Men jag tror nog jag helst spelar vår match och försöker vinna den utan att veta hur det går. Det är trots allt vår egen prestation vi kan påverka.

MARCUS LÖFSTRÖM

HELSINGBORG OCH KARLSKRONAS 5 SENASTE

OV Helsingborg
Alingsås HK (h) 17-33
HIF Karlskrona (b) 26-29
IFK Skövde (h) 31-28
HK Aranäs (b) 28-35
Ystads IF (h) 25-31

HIF Karlskrona
Ystads IF (b) 31-39
OV Helsingborg (h) 29-26
Sävehof (b) 29-30
Eskilstuna Guif (h) 30-31
Redbergslids IK (b) 26-35