Hampus Andersson prisad av Avkast

Handbollsligan är igång på allvar och den gångna månaden är det främst kantspelarna som har utmärkt sig om man får tro handbollsmagasinet Avkasts expertpanel.

– Det var många om budet men längsta strået drog Hampus Andersson i Ystads IF denna gång, säger juryns ordförande Tomas Axnér. 

I Handbollsligans egen statistik är det Alfred Ehn, som har samlat överlägset flest MEP-poäng under september. IFK Skövde-spelaren har ett målsnitt på imponerande 6,4 efter fem spelade matcher. Samtliga är spelmål och han har gjort flest i den formen av alla spelare i ligan. Även Emil Hansson i Eskilstuna Guif nämndes i diskussionerna när Avkast-panelen skulle utse ”Månadens spelare”.

– Kanterna har imponerat hittills medan niometersspelarna har blandat och gett lite, konstaterar Jennie Linnéll och tillägger att hon tror att skyttarna kommer att komma igång successivt under säsongen.

Det blev alltså en kantspelare som tog hem utmärkelsen, men varken Alfred Ehn eller Emil Hansson utan Hampus Andersson från Ystads IF. Hampus är 24 år och blev världsmästare med U21-landslaget år 2013. Han spelar på vänsterkantspositionen och mäter 191 cm.

– Hampus har lurat i vassen och varit stabil över tid, men under september har han verkligen spelat en avgörande roll i laget. Dels har han tagit många avslut och dessutom ofta med precision. Dessutom är han en säker straffskytt, vilket man inte ska förringa, konstaterar Charlie Sjöstrand som är tillbaka i Avkast-panelen efter två år utomlands (spel i Bundesliga).

Månadens Avkast sänds ikväll på C More och TV4 Sport kl 20.30. Panelen består av Tomas Axnér, Charlie Sjöstrand och Jennie Linnéll.

Bilden: Hampus Andersson. Foto: Bildbyrån.