Gudmundsson: ”Tränat för det här hela säsongen”

Olafur Gudmundsson reste sig från en tillfällig formsvacka och drev på IFK Kristianstad i de avgörande semifinalmatcherna. Inför SM-finalen berättar han om sättet att hantera motgångar och IFK-resan under de senaste åren.

SM-FINAL
IFK KRISTIANSTAD–ALINGSÅS HL
MALMÖ ARENA, 27 MAJ, 15.30

När Kristianstad tog sitt historiska första guld i modern tid (2015) var den isländske landslagsmannen i Hannover och slet med att få speltid. IFK-hjärtat tog honom tillbaka till klubben i tid för det andra raka guldåret, den otroliga urladdningen med tolvs måls ledning i paus och nio måls seger över Alingsås HK.

– Vi tog inte saker för givet och toppade på rätt tidpunkt. Vi gjorde den bästa matchen i finalen, och fick ut det bästa från alla. Sen tror jag inte att det hjälper oss så mycket nu, det är en ny match och Alingsås har flera nya spelare, säger Olafur Gudmundsson.

Vänsternian var med redan när Kristianstad tog sig till final utan att behöva hantera favorittryck och annan press utifrån. Han värvades 2012, fick börja med att kliva in i en central roll men har efterhand återfått sin ytterposition med stort ansvar både framåt och bakåt.

Andra skillnader mellan nu och då – Kristianstad har till exempel betydligt mer bredd i uppställningen.

– Truppen har utvecklats med många bra spelare som tagit steget vidare ut. Oftast har vi två bra namn på varje position, säger Gudmundsson.

– Dessutom har klubben utvecklats på så många sätt, vi är professionella i allt som vi gör, från träningar till att att folk omkring, på kansliet jobbat jättebra. Det har blivit mer tryck, folk som vill komma och se på matcherna, det har varit härligt att få följa med på den resan.

I slutspelen brukar Gudmundsson, med sitt stora IFK-hjärta kunna hitta de extra krafterna och bli ännu viktigare för laget. Han har också fått hantera motgångar och iskalla matcher.

I några kvartsfinaler och ett par inledande semifinaler stod 27-åringen han inte att känna igen, men svarade med en mäktig insats som spelfördelare och skytt.

– För min del handlade det om att jag hade spelat otroligt mycket, både med landslaget och Kristianstad. Efter en lång säsong kan man känna sig tung i huvudet och i kroppen och behöver få lite överblick på vad man gör bra och hur man kan agerar bättre, hitta sig själv.

Situationen påminner om läget för tre år sedan när Gudmundsson efter fyra tveksamma Hammarbydueller dundrade in tolv mål när det skulle avgöras.

Då fick du stöd av en kompis, en idrottspsykolog i Malmö. Var det samma upplägg nu?

– Jo, jag fick lite hjälp på samma sätt. Det är mycket psykologi vad som händer i huvudet när man blir trött. Mycket handlar om att hålla kroppen pigg och fräsch och man glömmer bort den mentala biten med självförtroende, känslor och kroppsspråk. Då är det bra att ha någon som är utanför bubblan och inte mata på hela tiden.

Din tredje SM-final närmar sig. Vad ser du fram emot?

– Det är bara spännande, vi har tränat för det här hela säsongen. Men vår publik som älskar att åka ner till Malmö gör att man känner att man gör det här för fler än sig själv, lite känslor gör det bara roligare.

FREDRIK HASSELGREN

IFK Kristianstads skytteliga inför finalen

Jerry Tollbring 150 (59)
Tim Sörensen 122 (43)
Olafur Gudmundsson 117
Albin Lagergren 115 (6)
Stig-Tore Moen 114

Slutspelsmöten IFK Kristianstad – Alingsås HK

160522: Kristianstad–Alingsås 27–18 (SM-final)
150524: Kristianstad–Alingsås 28–15 (SM-final)
2012/13: Kvartsfinalserie, Kristianstad vann med 3–2
2011/12: Kvartsfinalserie, Kristianstad vann med 3–1