Fyra dagar till final: Nygren leder Malmö mot historia

Han kom från Linköping till Malmö och brottade sig in i laget. Idag är Hampus Nygren lagkapten, och får chansen att avsluta sin sejour i HK Malmö med en historisk SM-final i Scandinavium.

Det har bara gått några dagar sedan Malmö och Hampus Nygren säkrade finalplatsen genom att slå Alingsås i den femte och avgörande semifinalen. Det har knappt sjunkit in för lagkaptenen.

– Känslan att vi står i final är nästan lite svår att ta in. Vi sa till varandra i onsdags att även om man var glad så kändes det mer som en lättnad. Alingsås var bara två mål bakom oss ett tag och då oroade man sig för att vi återigen skulle tappa en hemmaledning. Så när vi väl vann matchen var det en stor lättnad och nu ska det bli skitkul och inspirerande att spela en final i Göteborg, slår Nygren fast under lunchförberedelserna.

Det är många som hävdat att ni ska stå i finalen den här säsongen, kanske till och med redan föregående säsonger. Varför blev det just i år?

– Dels handlar det som att vi sluppit de där tunga skadorna och kunnat spela mer avslappnat under vårsäsongen. Men det har också med ett större lugn i truppen att göra. Har vi förlorat en match har vi kunnat lägga den snabbt åt sidan och fokusera på nästa, den känslan hade vi med oss in i slutspelet. Det syntes inte minst mot Sävehof där det var tre jämna matcher som vi ändå vann, stämningen i gruppen har känts över hela banan.

Så det har handlat mycket om det mentala?

– Ja jag tror det. Spelmässigt och hur vi tränar och förbereder oss har vi inte förändrat så mycket. Vi kom tvåa den här säsongen och det gav oss en skjuts in i slutspelet med hemmafördel och allt vad det innebär. Dessutom har publiken hittat till arenan ju mer vi vunnit, att ha 3 000 på läktarna i Baltiska hallen skapar ett grymt tryck!

I långtidsskadade Robert Månssons fortsatta frånvaro fick Hampus Nygren den här säsongen dra på sig kaptensbindeln. En uppgift han inte var rädd för att axla.

– Det kändes naturligt på något vis när Stian (Tönnesen, tränare) frågade mig i somras. Han och Robban hade snackat om vem som skulle ta över och då hade valet landat på mig. Det var bara positiva miner när vi sa det till gruppen också, så det gav mig en härlig skjuts måste jag säga. Jag var kapten min sista säsong i RP Linköping också och det är en roll som faller sig ganska naturlig för mig.

– Sedan sa Stian också till mig att jag inte skulle förändra vem jag var eller hur jag spelade. Det enda annorlunda är att jag väljer sida inför matcherna och kanske håller i någon uppvärmning.

Har du lyfts spelmässigt av bindeln?

– Jag tycker faktiskt det. Det är en tuff konkurrenssituation med Mattias Kvick i år och Mirsad Pecikoza innan dess, då är det skönt att ha det förtroendet med sig. Att mina egenskaper behövs i laget.

Att Nygren hamnade i Malmö kan han tacka studierna för, då han lämnade Linköping för att studera Sports Management i staden.

– Men det var skittråkigt (skratt)! Jag insåg rätt snart att jag skulle plugga idrott, satsa på spel i ett nytt lag och sedan komma hem och se nån match på kvällen. Det blev för mycket sport helt enkelt. Så jag hoppade av och började sedan studera på Personal och Arbetslivsfrågor-programmet.

Det låter som en utbildning för en kapten.

– Ja men lite så faktiskt. Det handlar om att förstå människor, hur dom fungerar, gruppsammanhållning och ledarskap. Dessutom har det varit skönt att komma ifrån idrotten och ha lite distans till den ibland.

Du flyttar till Lugi nästa säsong, har det med att göra att du bor i Lund?

– Från början var tanken att förlänga med Malmö men av olika orsaker blev det inte så. Då dök Lugi upp i bilden och jag kände direkt att det var ett bra alternativ för mig. Jag får en ny sportslig utmaning, en ny grupp att utvecklas i och en ny tränarröst. Sedan underlättar det såklart att jag inte behöver flytta.

Är det inte lite häftigt att tänka att du flyttade till Malmö för plugget i första hand, men nu står med kaptensbindel i en SM-final?

– Absolut! Det har varit en jäkla ynnest att få spela i Malmö och studera samtidigt, dom har visat stor förståelse de gånger studierna behövt ta plats. Ser man till min karriärskurva är det ju lite surrealistiskt, den har ju pekat spikrakt uppåt. Men samtidigt är jag envis av mig och visste precis vad jag ville och kunde under min första träning i Malmö. Jag trodde på det här från början. Sedan förstod jag ju att konkurrensen skulle vara tuff och att det inte skulle gå över en sommar, men jag har alltid trott jag kan gå såhär långt. Man kan säga att det öppnades en chans och jag tog den chansen.

Ni har vunnit två av tre matcher mot Kristianstad den här säsongen, hur ser du på era chanser?

– Vi har en jättechans, så känner vi. Kristianstad är ett av få lag i Sverige vi kan möta som underdogs och det har inneburit att vi spelat avslappnat mot dom i matcherna den här säsongen. Vi ska ta med oss den känslan till final och njuta av ögonblicket, vi har inget att förlora. Det tror jag hela gruppen känner.

MARCUS LÖFSTRÖM

HAMPUS NYGREN

Ålder: 26
Position: Mittsex
Moderklubb: RP Linköping
Aktuell: Som lagkapten för HK Malmö, som möter IFK Kristianstad i SM-final

Foto: Bildbyrån