Flodman: ”Inte helt nöjd med senaste månaden”

Tuppfäktningen inför slutspelet blir ett drama ända in i kaklet. Två av de inblandade lagen möts på måndagskvällen i Estrad, Alingsås. Fyra placeringar skiljer i tabellen – men endast tre poäng.

ALINGSÅS HK–ESKILSTUNA GUIF
MÅNDAG 5 MARS 19.00
ESTRAD ALINGSÅS
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN OCH C MORE

Andreas Flodman, 24, har stark känsla för båda klubbarna. Fostrad hos gästerna Guif. De fyra senaste säsongerna i Alingsås.

– Det blir en speciell match, erkänner den vänsterhänte kantspelaren och straffkastspecialisten.

Mamma och pappa (Anette och Tommy) har rest ner från Eskilstuna. Liksom mormor och morfar (Evy och Tommy). På plats på läktaren finns också Andreas äldre bror, Mattias, som på söndagen fyllde 27 år.

– Släktkalas, du vet, säger Andreas som själv fyller 25 nästa onsdag (14 mars), samma dag som sista omgången i ligan spelas.

Håller Alingsås sin tredjeplats hela vägen ut?

– Det blir tufft. RIK har en match mindre spelad och flera lag möts inbördes i de avslutande matcherna. Vi får se hur mycket jag får fira på min 25-årsdag.

Släkten Flodman kan beskrivas som en handbollsfamilj från golv till tak. Pappa Tommy och farbror Leif är Guif-ikoner efter mångårigt spel- och ledarskap. Kusinen Hannah spelar numera i Lugi, är precis som Andreas landslagsaktuell, och lite längre bort i släkten finns handbollsfamiljen Zachrisson som bland annat rymmer landslagsmannen och Tysklands-proffset Mattias ”Zacke” Zachrisson.

Andreas brorsa, Mattias värvades dessutom från Guif till Alingsås inför förra säsongen som juniortränare.

– Tack och lov bor vi i var sin lägenhet. Annars hade det nog blivit allt för mycket handbollssnack…

Andreas kom till potätestan 2014 som nyopererad korsbandspatient. Hela första säsongen gick i stort sett om intet – även om han var tillbaka till slutspelet och fick spela SM-final.

Senaste veckan har du dragits med en ny knäskada?

– Snarare en gammal från 2011. Det är en menisk som krånglar. Det är därför jag inte spelat mot Lugi och Ricoh.

Under söndagspasset var han emellertid tillbaka för fullt i träning och med hela tjocka släkten på plats missar Andreas ogärna mötet med moderklubben.

– Jag är åtminstone uttagen.

Hur ser du annars på säsongen som ni tappade fem tunga namn inför?

– Undantaget fyra förluster på raken nyligen har vi presterat okej med ett halvt nytt lag. Vi hänger med där uppe, vilket var målsättningen. I slutspelet är det vidöppet med många jämna lag. Därför känns det viktigt att nå topp 4 även om vi tog oss till SM-final även i fjol som tabellfemma. Lugi, Redbergslid  och Malmö åkte ut redan i kvartsfinal som tvåa, trea och fyra i serien.

Som vänsterhänt högersexa har Andreas Flodman stort förtroende hos tränaren Mikael Franzén.

65 spelmål hittills på 111 avslut (= 58 procent)?

– Jag är inte helt nöjd med senaste månaden. Har blandat och gett alldeles för mycket, och ska absolut inte skylla på knät. Nej, jag kan och vill mer.

43 straffmål på 54 försök (=79 procent)?

– Det är väl okej, att sätta fyra på fem.

Någon så kallad specialare att avslöja?

– Nej, du. Straffkast är ett psykologiskt spel mellan skytt och målvakt, så det behåller jag för mig själv.

Andreas Flodman ingick som underårig i truppen som vann UVM-guld 2013, har debuterat i A-landslaget och funnits med på ligalandslagets samlingar. Men vet också att konkurrensen är tuff i sin position, något han fick erfara redan i Guif.

– Där hade jag Mattias Zachrisson (numera Berlin) och Daniel Pettersson (Magdeburg) framför mig i rangordningen. Det var därför jag flyttade till VästeråsIrsta som sistaårsjunior. Det kändes bäst så och då för min utveckling och är ingenting jag ångrat.

Som 20-åring vann du skytteligan i allsvenskan 2013/14 med 157 fullträffar. Och nu kanske handbollsresan och karriären går vidare utomlands?

– Vi får se vad som händer de senaste månaderna. Mitt kontrakt går ut och det är klart att det finns både en ambition och en dröm att spela i någon av de bästa ligorna. Men först ska vi göra ett bra slutspel med Alingsås. Vi har spelat SM-final fyra år i följd och det vore kul med ett till guld.

Fotnot: Även Alingsås spelmotor, Felix Claar, tränade fullt ut under söndagspasset inför Guif-matchen efter att ha varit sjuk under senaste veckan.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

SÄKRA STRAFFSKYTTAR

I slutskedet, när placeringarna i ligan ska fördelas, är det extra viktigt med ett bra straffskytte där varje mål kan ha betydelse. Här är respektive lags främste målskytt från sjumeterslinjen hittills.
Karlskrona: Johannes Sandgren, 52 straffmål (85-procentig utdelning)
Redbergslid: Tobias Johansson, 51 (85%)
Eskilstuna Guif: Fredrik Gustafsson, 57 (83%)
Hammarby: Patrik Fahlgren, 41 (82%)
OV Helsingborg: David Florander, 36 (83%)
Ystad: Hampus Andersson, 62 (81%)
Kristianstad: Tim Sörensen, 57 (81%)
Aranäs: Pontus Mellegård, 50 (81%)
Sävehof: Sebastian Karlsson, 32 (80%)
Alingsås: Andreas Flodman, 43 (79%)
Malmö: Fredrik Petersen, 61 (77%)
Ricoh: Henrik Olsson, 32 (74%)
Lugi: Hampus Jildenbäck, 45 (72%)
Skövde: Rasmus Wremer, 32 (71%)

Foto: Bildbyrån