Filip Långh: ”Tar på självförtroendet”

IFK Ystad har efter åtta raka förluster dragits in i bottenstriden. En ordentlig missräkning då laget satte siktet på SM-slutspel inför säsongen.
– Det har varit en svår säsong, säger mittnian Filip Långh.

IFK YSTAD–LUGI HF
TISDAG 22 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Veckans enda Skånederby spelas på tisdag kväll mellan IFK Ystad och Lugi. Medan gästerna har säkrat slutspel och slipar på formen kämpar hemmalaget för sin överlevnad.

Den 21 december föll IFK Ystad hemma mot Malmö med 22–24. Sedan dess har det blivit ytterligare sju förluster i rad. Därmed är skåningarna Handbollsligans just nu formsvagaste lag.

– Det tar på självförtroendet att förlora så mycket. Det är inte så kul. Men samtidigt har vi mött många topplag. Men visst skulle vi åtminstone ha vunnit några av matcherna, säger 27-årige Filip Långh.

Vad är det som har gått så snett för er?

– Det är alltid svårt att sätta fingret på det där. Men vi har alldeles för djupa dalar. Gång på gång har det blivit för långa försprång att hämta ikapp. Hade man vetat varför det blir så hade man nog varit idrottspsykolog. Det sitter i huvudet på oss.

Har ni haft besök av psykolog?

– Nej, det har vi inte haft. Men vi har vädrat vad vi tycker och haft bra diskussioner i gruppen. Vi vet om läget och att självförtroendet har fått sig en törn. Men det är en bra stämning, även om alla inte kommer spela här nästa år. Dessa fyra matcher som är kvar är jätteviktiga, fortsätter Långh.

Er målsättning inför säsongen var SM-slutspel. Det har ni inte lyckats med. Är ni besvikna?

– Just nu känner vi ingen besvikelse. Det handlar om att gilla läget och säkra kontraktet. Men visst ligger det i bakhuvudet att vi inte har lyckats med vårt grundmål. Det har varit en svår säsong med flyttade matcher. Inget har varit som det ska vara, även om det gäller för alla lag. Det är ingen ursäkt men kanske en av orsakerna.

Ni har inte vunnit sedan i julas. Är du oroad?

– Nej, oroad skulle jag inte säga. Det är inte första gången jag är med när vi krigar om överlevnad. Jag får en drivkraft av att klara av det här.

Filip Långh är fostrad i Eksjö BK och kom till IFK Ystad 2016. Sedan dess har han rotat sig fast i Sydskåne med sambo och barn.

– Det klart att man saknar familjen i Småland. Men jag har träffat en tjej här från Ystad och trivs jättebra i IFK.

Du gör din statistiskt bästa säsong i Handbollsligan. Smålands-Tidningen kopplade din succéform i höstas med ett nyblivet faderskap. Stämde det?

– Ja, det tror jag faktiskt. Det var en omställning i livet och jag fick ett annat perspektiv. Man kanske har slappnat av på ett annat sätt. Men det gav mig en boost oavsett, menar Långh som har gjort 52 mål och 31 assist under säsongen.

– Sen har jag fått chansen också. Samtidigt som jag varit skadefri. Det blir lättare att prestera när man får en hel säsong utan skadeproblem, tillägger mittnian.

Utanför plan jobbar Långh som nätplanerare för fiberbyggnation.

– Det funkar jättebra med handbollen. Jag brukar jobba lite på bussen.

Hur är magkänslan inför Lugi?

– Jag tycker den är bra. Vi brukar göra bra matcher mot Lugi. Jag tycker vi har goda chanser. Men vi behöver lite stolpe in.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Bildbyrån