Filip Berentsen: ”Drömt om sedan barnsben”

26-årige Filip Berentsen gör sin debutsäsong i såväl Handbollsligan som HK Malmö. Inför måndagens hemmamatch mot Eskilstuna Guif berättar vänsternian bland annat om sin resa genom de lägre serierna och vilken erfarenhet det har gett honom.
– Jag fick lära sig att anpassa mig. Lämna säkerheten och växa genom det, säger Berentsen.

Med sex omgångar och fyra veckor kvar av seriespelet inleds nu slutspurten. För topplagen gäller det att skaffa sig så goda förutsättningar som möjligt inför det stundande SM-slutspelet och vässa formen. Tabelltvåan HK Malmö ligger en poäng bakom serieledande Alingsås HK och har förstås seriesegern i siktet.

– Jo, det är självklart att vi vill vinna serien. Malmö har aldrig vunnit den innan så det vore kul att bli lite historisk i klubben. Sedan är det ju fördelaktigt med fler hemmamatcher i slutspelet. Det gäller att hitta en bra känsla, berättar Filip Berentsen.

Ni vann senast med uddamålet hemma mot Lugi. Hur lyder din analys av er insats?

– Den var inte särskilt bra. Vi brukar vara stabila på hemmaplan men Lugi är svåra att möta. De är väldigt duktiga och talangfulla. Vi kom inte upp i nivå och hittade inte den naturliga spelföljden. Vi hittade inte rätt men lyckades ändå kämpa oss tillbaka och vinna. Det visade på god karaktär.

Er toppkonkurrent Alingsås har även gjort ett par sådana insatser under säsongen. Hur ser du på toppstriden med AHK?

– Det är ett väldigt bra lag. De är stabila och kontringsstarka men har sina främsta kvaliteter i försvarsspelet. De har en klar spelidé och ligger där de ligger av en anledning. Vi vill vara det bästa laget och det är dem vi slåss mot just nu. Vi ska möta dem på hemmaplan senare i vår. Vinner vi de matcher som är kvar är ju förstaplatsen vår, så det är ju en målbild.

Hur skulle du beskriva er tränare Stian Tönnesen?

– Han har väldigt mycket kunskap och erfarenhet från sitt eget proffsliv med spel i Tyskland. Han brinner för handbollen och lever den. Han går in helhjärtat i sin tränarkarriär med sin masterutbildning och ger många individuella tips. Det är kul att ta del av hans ledarskap och utvecklas som individ och lag.

Filip Berentsen gick till Malmö i somras efter en succésäsong i HK Varberg. Vänsternian låg bakom en stor del av hallänningarnas historiska uppflyttning till högstaserien och handplockades av Tönnesen för att ersätta Adam Lönn som lämnade för Tyskland.

Har debutsäsong gått enligt förväntan?

– Både och. Mina delmål från säsongsstarten har överträffats. Jag har spelat mer än vad jag trodde men vissa matcher har varit mindre bra. Det är en process. Men jag är nöjd så här långt, berättar Berentsen och fortsätter:

– Jag är framförallt nöjd med mitt målfacit i de matcherna jag har spelat. Mot Önnered på hemmaplan exempelvis gjorde jag 14 mål. Det är nyttigt för mig att spela både framåt och bakåt. Det är det man vill för att fortsätta utvecklas.

Din resa till Handbollsligan är lite mer annorlunda än de flesta elitspelarna. Kan du berätta lite om din resa från RP Linköping till Malmö?

– Det har varit lite av en berg och dalbana. Jag gick gymnasiet i Linköping och valde därmed bort mer handbollsinriktade utbildningar. Men även om Linköping är en språngbräda tog jag aldrig riktigt klivet där. Istället bytte jag till VästeråsIrsta. Det visade sig vara ett nyttigt miljöombyte. Det gick ganska bra där. Jag ville visa hur bra jag är på handboll helt enkelt och satsa lite mer helhjärtat. Sedan gick jag vidare till Drott där de skulle göra en elitsatsning i allsvenskan. Men det blev inte riktigt vad det var sagt gällande satsningen. Vi åkte ner till division 1 och jag kände att jag hade mer att ge. Jag fick chansen i HK Varberg och tog stora kliv rent spelmässigt och förtroendemässigt. Det var en bra resa i två år. Första säsongen förlorade vi kvalet till Handbollsligan men andra gången gick vi upp. Det har varit krokigt men väldigt lärorikt.

Vad fick du lära sig när du utbildades i de lägre serierna jämfört med en akademi?

– Jag fick lära mig att anpassa mig. Jag kom till ofta till nya lag och lämnade säkerheten. Jag växte genom det. Det är en process att försöka ta plats och hoppa runt mellan klubbar. Men det har känts rätt och nu har jag nått en av de målen med spel på elitnivå.

Vad är nästa mål?

– Att etablera sig i Handbollsligan. Spela så mycket så möjligt, både framåt och bakåt. Långsiktigt finns det en förhoppning att bli utomlandsproffs i Spanien, Tyskland eller Frankrike. Det har jag drömt om sedan barnsben.

På måndag kväll väntar match mot Eskilstuna Guif. Hur går dina tankar?

– Det ska bli kul. Alla matcher är roliga i högstaligan. Det är spännande att möta lag som man inte har mött särskilt mycket innan.

Vad blir nyckeln för er?

– Att hitta tillbaks till tryggheten i både försvar och anfall. Ha rätt djup och komma i bra tajming.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Interna skytteligan i HK Malmö

1. Hampus Olsson, 158
2. Magnus Persson, 98
3. Anton Blickhammar, 74
4. Simon Nyberg & Filip Berentsen, 59
6. Kassem Awad, 54
7. Daniel Ekman, 49
8. Fredrik Lindahl, 45
9. Otto Lagerquist, 44
10. Viktor Östlund, 38

Foto: Avdo Bilkanovic/Bildbyrån