Fabian Norsten: ”Lärt mig mycket på kort tid”

19-årige Fabian Norsten har fått en kanonstart i IFK Skövde. Inför höstens andra möte med IK Sävehof berättar målvakten om hur han valde att spendera sitt landslagsuppehåll, samt vad som blir viktigast på onsdagskvällen. 
– De kommer bli avgörande vilken träff vi får på dem två, säger Norsten angående Sävehofs niometersduo William Bogojevic och Gzim Salihi. 

IFK SKÖVDE–IK SÄVEHOF
ONSDAG 30 OKTOBER 19:00
SÄNDS PÅ CMORE

På onsdagskvällen smäller det igen i Handbollsligan. Tre matcher står på programmet när herrarnas högstaserie kastas igång igen efter en veckas landslagsuppehåll. I Skaraborg väntar ett nytt möte mellan IFK Skövde och IK Sävehof som möttes redan i september.

Då skrevs slutsiffrorna 26–26 i en jämn och sevärd batalj i Arena Skövde. Inför säsongens andra möte tog Handbollsligan ett snack med formstarke Fabian Norsten, som kom till Skövde i somras från Hammarby IF.

– Det har känts bra under hösten med laget. Jag är väldigt nöjd med flytten och har kommit in i det mer än förra året. Det är kul att ha tagit sig vidare i ligan, säger Stockholmsbördige Norsten.

Vad har du gjort under landslagsuppehållet? 

– Jag har tränat hårt. Lite extra nu när det inte har varit någon match. Jag har gjort en liten mini-försäsong kan man väl säga.

Hur många dagar har du haft ledigt?

– Det beror på vad man anser är ledigt. De lediga dagarna jag hade valde jag att spendera i Västerås med Claes Hellgren. Han var fystränare i ”Bajen” förra året, så vi är några från det gänget som fortfarande har kontakt med honom. Han hjälper till de som vill träna.

Vad har han betytt för din utveckling?

– Han har framförallt betytt mycket för min fysträning. Han har hjälpt till att bygga upp min snabbhet och explosivitet. Det skiljer sig lite från det vanliga ”löpa och gymma”.

Du har även den tidigare Sävehofaren Thomas Forsberg som målvaktstränare i Skövde. Hur ser din relation ut till honom?

– Jag träffade på honom för två år sedan i samband med en regionsträff. Jag hade honom i skolan förra året där vi sågs ett par gånger i månaden. Jag är väldigt nöjd med det här samarbetet. Han är väldigt kunnig och lärt mig mycket på kort tid. Framförallt teknikbitar där jag känner att jag har fått mycket bättre koll på sista tiden.

IFK Skövde har blandat och gett under de senaste veckorna. Dels tog man en otroligt imponerande skalp borta mot IFK Kristianstad. Men bortasegern följdes upp av en chockartad förlust med tio bollar borta mot Önnereds HK.

– Det är svårt att se några sorts svar i det. Vi går från en match där vi har allt att vinna till en match där vi har allt att förlora. Vi hade en urladdning borta Kristianstad där vi gav allt och fick sen lite bakslag på det mot Önnered. Men det ska sägas att Önnered inte är någon lätt bortamatch. Men vi ska inte torska med tio mål, det är det största problemet.

Vad var det som gick så snett i ÖHK-hallen?

– Svårt att svara på. Ingen var bra och då vinner man inte några matcher. Vi var väldigt få som kom upp i nivå, inklusive mig själv.

Senast Skövde och Sävehof möttes gjorde William Bogojevic och Gzim Salihi 18 mål tillsammans från niometer. Duon har varit lysande under hösten och har tillsammans med Jonathan Edvardsson utgjort en av Europas hetaste niometerslinor.

– Det säger sig självt. De gjorde större delen av målen sist så det kommer bli avgörande vilken träff vi får på dem två. Vi var inte speciellt bra i större delen av matchen utan höjde oss när det var som jämnast. Kan vi vara så bra som vi var i den sista perioden kan det gå långt.

Hur skulle du beskriva Sävehof ?

– Ett bra lag. De har en kultur att göra det som krävs för att vinna. Det kommer smälla, som det alltid gör mot Sävehof, avslutar Norsten.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Inbördes seriemöten mellan IFK Skövde och IK Sävehof

19-09-23: IFK Skövde – IK Sävehof 26–26
19-03-07: IK Sävehof – IFK Skövde 32–36
18-11-01: IFK Skövde – IK Sävehof 32–28
18-09-20: IK Sävehof – IFK Skövde 24–32
18-02-23 IK Sävehof – IFK Skövde 27–31

Inbördes skytteliga

1. Jack Thurin, 48, IFK Skövde
2. Gzim Salihi, 47, IK Sävehof
3. Richard Hanisch, 41, IFK Skövde
4. William Bogojevic, 37, IK Sävehof
5. Rasmus Wremer, 36, IFK Skövde

Inbördes målvaktsliga

1. Fabian Norsten, 74/201=36%, IFK Skövde
2. Håvard Åsheim, 52/143=36%, IFK Skövde
3. Agust Eli Björgvinsson 72/201=35%, IK Sävehof
4. Simon Möller 27/96=28%, IK Sävehof