Espen Christensen: ”Extra motivation mot Lugi”

Skånederby och toppmöte är att vänta när IFK Kristianstad och Lugi HF drabbas samman under fredagskvällen. Vi tog ett snack med hemmalagets Espen Christensen som har ett förflutet hos de vinröda.
– Jag har såklart känslor för Lugi efter min tid där, säger 35-årige Christensen.

IFK KRISTIANSTAD–LUGI HF
FREDAG 16 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Efter fem år på kontinenten är den norska landslagsmålvakten Espen Christensen tillbaka i svensk handboll. 2015 lämnade Christensen Lugi för danska GOG.

I Danmark blev det två säsonger innan flyttlasset gick vidare till tyska GWD Minden. Tre år senare vaktar han åter igen kassen i ett svenskt elitlag. Denna gången i IFK Kristianstad.

Hemvisten är dock densamma som för fem år sedan. Ihop med sin familj köpte Christensen en bostad i Lund.

– Jag trivs fint i Lund, berättar målvakten själv som även har spelat för IFK Ystad och H43 Lund.

Har du hunnit träffa din gamla Lugi-tränare Tomas Axnér?

– Nej, faktiskt inte. Vi är nog båda ganska upptagna just nu. Det blir lite tufft med tiden. Men det lär hända framöver.

Christensens nya klubb IFK Kristianstad har inlett hösten strålande. Åtminstone poängmässigt med sex raka segrar.

– Framförallt har vi varit stabila bakåt tycker jag. Men vi har inte spelat särskilt bra i någon match. Det var små marginaler mot både Aranäs och OV. Vi kommer inte ha det flytet under hela säsongen.

Hur har ni hittat tryggheten i försvarsspelet?

– Grunden har funnits här i ett par år nu, med framförallt Adam (Nyfjäll) och ”Oli” (Olafur Gudmundsson). Grabbarna i laget känner varandra väl. Även Johan Nilsson och Marcus Olsson har kommit snabbt in i det, berättar 35-årige Christensen som fortsätter:

– För egen del är jag en gammal man. Jag har spelat en del handbollsmatcher. Så det klart att det känns tryggt för mig.

Hur höga förväntningar har du på laget?

– Jag vill vinna så många handbollsmatcher som möjligt. I det ingår även SM-guld. Jag tror på lång sikt att vi som lag och individer kommer att växa med matcherna i Europa. Både denna säsong och vidare in till nästa. Det blir bara positivt med Europaspelet, även om det kommer slita på oss.

Tränare för IFK Kristianstad är som bekant den gamla landslagshjälten Ljubomir Vranjes. En inspirerande ledare enligt Christensen.

– Han får pondus bara genom att vara sig själv. Han inger respekt både här i Sverige och i Europa. Det är en bra kille och jag har fått jättebra intryck av honom. Han är seriös och har en extrem vinnarvilja. Han är oftast den som skriker högst på träningsplan. Det tror jag smittar av sig på spelarna.

Nästa vecka inleder ni gruppspelet i European League med bortamatch mot Füchse Berlin. Tankar?

– Det är väl tuffast möjliga start. Berlins egna ambitioner är att sluta topp fem i Bundesliga, vilket säger en del. Det är fullproppat med landslagsspelare från Tyskland och Danmark. Sen har de också Valter Chrintz. Det blir en utmaning för oss samtidigt som det blir första matchen som vi inte är favoriter.

Dessförinnan ställs du dock mot din gamla klubb Lugi. Hur speciellt blir mötet på fredag kväll?

– Eftersom de flesta från min tid är borta så det blir inte så speciellt. Det är bara Niclas Paradis kvar samt Nemanja Milosevic och Carina Nilsson på bänken. Men jag har såklart känslor för Lugi efter min tid där. Men jag kommer ladda precis som till vilken annan match.

Hur bra koll har du på Lugi?

– Jag har koll på de flesta. Det är ett ungt och talangfullt Lugi-lag. Det är ett gäng grabbar från ungefär samma årskull. De spelar med mycket fart och energi. Men de är även lite orutinerade så det kommer svänga lite i prestationerna tror jag.

Vilka är deras spetsspealre?

Casper Käll och Karl Wallinius skulle jag nog säga. De har tagit stora steg och gör många mål. Det blir en kul match mot dem.

Vad önskar du från dig själv och dina lagkamrater på fredag?

– Givetvis att vi vinner, sen är det skitsamma hur det ser ut. Eller nej, det är det inte. Förhoppningsvis kan det lossna lite i vårt kontringsspel. Jag hoppas vi släpper på handbromsen och får en bra genomkörare inför nästa vecka, avslutar Christensen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IFK Kristianstads kommande matcher

16 oktober: Lugi HF (h)
20 oktober: Füchse Berlin (b)
23 oktober: Eskilstuna Guif (h)
27 oktober: Dinamo Bukarest (h)
31 oktober: HK Varberg (b)

Foto: Bildbyrån