Eric Johansson: ”Lär mig varje träning”

19-årige Eric Johansson har fått en flygande start på säsongen och ligger i Handbollsligans skytteligatopp. Dessvärre har hans goda målskytte inte resulterat i några poäng för hans Eskilstuna Guif som fortfarande väntar på säsongens första seger.
– Vi känner ingen press. Vi vet att alla matcher kommer vara tuffa för oss, säger Johansson inför hemmamatchen mot IFK Skövde.

ESKILSTUNA GUIF–IFK SKÖVDE
ONSDAG 18 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Det var ett besviket Eskilstuna Guif som lämnade plan efter slutsignal i hemmapremiären mot IF Hallby. Gästerna och tillika nykomlingarna vann med slutsiffrorna 33–26. En kalldusch för Guif som hade lockat närmare 2 000 åskådare till Stiga Sports Arena.

– Det var inte jättemuntert i omklädningsrummet efter matchen, utan rätt många sura miner som det ska vara. Men dagen efter var det rätt lugnt. Vi pratade om vad som gick snett och vad vi måste förbättra till nästa match, berättar vänsternian Eric Johansson.

Vad var det som inte stämde mot Hallby?

– Mycket tyvärr. Framförallt försvarsspelet där de fick springa lite hejvilt. Det är bara för oss att ta nya tag.

I våras missade Guif sitt första slutspel på tolv år. En besvikelse för klubben som slutade på niondeplats i tabellen med –48 i målskillnad. Inför årets säsong har man.bland annat hämtat in den meste målgöraren i högstaseriens historia Zoran Roganovic på tränarposten.

– Jag har fått ett väldigt bra intryck av Zoran. Det är en ny röst i Guif. Han blandar lite svenskt tänk med ”jugge”-stil på träningarna. Han ger konstruktiv kritik, oavsett om man är bra eller dålig, fortsätter Eric Johansson, som inlett Handbollsligan med 17 fullträffar på två matcher. Bara David Florander i OV och Ludvig Hallbäck i YIF har gjort fler mål men med två mer matcher spelade.

Hur inspirerande är det att ha en sådan gammal storskytt som tränare?

– Det är jätteskönt. Vi har snackat en del om hur jag ska röra mig och varför. Jag lär mig varje träning, han hjälper mig jättemycket.

Du har fått förtroendet från start både mot Sävehof och Hallby. Hur känns det?

– Det är svinkul. Det är en större roll som jag inte har haft de senaste två åren. Det gäller att jag fortsätter att förtjäna den startrollen nu.

Hur viktigt är det för egen del med en bra start på säsongen?

– Nu när man är ung är det bra för psyket. Jag vet att jag kommer spela ett par dåliga matcher också.

Hur ser du på era möjligheter att nå slutspel?

– Vi har som lag satt målsättningen att nå slutspel. Men vi vet att det kommer bli väldigt tufft. Men jag tycker vi har ett tillräckligt bra lag. Vi har en bra blandning av ungt och gammalt och tror på oss själva, menar Johansson.

Precis som många av hans lagkamrater har Eric Johansson gått hela vägen genom Guifs ungdomslag till A-laget. Seniordebuten i Handbollsligan kom 2017 hemma mot Ricoh. Dessutom var han med i det U18-landslaget som vann guld i Kroatien förra året.

Vilka förebilder har du inom handbollsvärlden?

– Svårt att bara säga en. Nikola Karabatic och Mikkel Hansen kollar jag lite extra på. Hansen kan göra lite som han vill och bidrar dessutom med många assist. Karabatic för hans vinnarmentalitet.

Vem såg du upp till under dina barndomsår i Eskilstuna?

– Jag måste säga ”Zacke” (Mattias Zachrisson). Han och Mathias Tholin på kanterna minns jag väldigt väl. Även Herdeiro Lucau i målet var en förebild.

På onsdagskvällen spelar Eskilstuna hemma mot IFK Skövde. Medan Guif har noll inkasserade poäng på kontot har IFK Skövde full pott.

– Det är en tuff uppgift. De har mycket skytte och trycker väldigt mycket. Så det gäller att inte slarva framåt, avslutar Johansson.

 

OLOF THYRELIUS ERICSON

SKYTTELIGAN I HANDBOLLSLIGAN

1. David Florander, 21 mål (OV Helsingborg)
1. Ludvig Hallbäck, 21 (Ystads IF)
3. Eric Johansson, 17 (Eskilstuna Guif)
3. Lucas Pellas, 17 (Lugi HF)
3. Oskar Joelsson, 17 (OV Helsingborg)