Emil Hansson: ”Kommer gå in och kriga”

Säsongens andra Ystadderby står för dörren. Handbollsligan tog ett snack med YIF-produkten Emil Hansson som delar med sig av sina tankar inför mötet mot sin moderklubb.
– Jag har faktiskt inte spelat ett enda Ystadsderby. Jag kommer gå in och kriga, säger IFK Ystads nyförvärv.

IFK YSTAD–YSTADS IF
LÖRDAG 16 NOVEMBER 15:00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Emil Hansson är tillbaka i hemstaden Ystad efter drygt ett års spel i IFK Kristianstad. 22-åringen är fostrad i Ystads IF men valde lokalrivalen IFK Ystad som ny klubbadress.

– Jag hade egentligen inga funderingar på att byta klubb. Men sen hörde IFK av sig och sa att ’du spelar inte så mycket och vi vill gärna ha dig till nästa år’. Sen funderade de vidare om det gick att lösa direkt. Jag trivdes bra i Kristianstad men jag förstod att kunde få mer speltid i samma liga och ta mer ansvar. Jag ville ta ett kliv till i min utveckling, berättar Emil Hansson och fortsätter:

– Det känns som att komma hem, även om jag är fostrad i Ystads IF. Jag kan arenan bra.

Hur ser din relation ut till IFK Ystads tränare, Sebastian Seifert?

– Jag hade han innan i Ystads IF. Jag känner han bra och vi hade bra dialoger när jag skrev på. Hans syn på mig är det viktigaste. Tränarens syn är alltid A och O när man byter klubb.

Vad utmärker honom som tränare? 

– Han är väldigt dedikerad. Han är en gammal mittnia som är min ursprungliga position, så han har lite tips och trix där. Han är väldigt taktisk lagd och detaljerad. Det jag har sett på IFK Ystad så spelar de ett ruggigt bra anfallsspel.

Hur ser du på IFK Ystads inledning på säsongen?

– Jag tror ändå att många har underskattat IFK. Jag är sjukt imponerad. Vi har många bra handbollsspelare på alla positioner och tagit ett kliv från förra säsongen, vilket tabellen visar. Det är ett bra fokus och intensitet på träningarna. Bara på mina två veckor har jag sett en positiv förändring. Derbyt närmar sig och folk är taggade. Alla är villiga att göra det lilla extra för sig själva och laget.

Vad kan du bidra med? 

– Jag är en tvåvägsspelare så jag kan nog bli nyttjad lite överallt. Vänsternio, mittni0 och om det krisar kan jag gå ut på högernio. Jag spelar även tvåa och trea i försvar. Vi har många målskyttar i laget så förhoppningsvis kan jag bidra med att spela upp andra i lägen.

Hur går tankarna inför lördagens derby? 

– Jag har faktiskt inte spelat ett enda Ystadsderby innan. Jag var korsbandsskadad den gången vi mötte IFK Ystad med Ystads IF. Så jag har inte känt på de känslor som finns på plan. Men nu är jag röd, även om jag alltid kommer ha ett hjärta i YIF eftersom jag är fostrad där. Men mitt motto är ”alltid att vinna”, så jag kommer gå in och kriga. Förhoppningsvis kan vi visa lite mentalitet och vinna.

Senast gick IFK Ystad segrandes ur striden. Derbyt i september slutade 28–24 till de röda efter en strålande match av Måns Landgren mellan stolparna.

Ni ligger två poäng bakom Ystads IF i tabellen. Vad tror du vi kan förvänta oss för match? 

– Heta känslor. Vi har många i laget med bakgrund i YIF, så jag tror många vill knäppa dem på näsan. Det lär bli lite som i förra derbyt. De som har mest hjärta och krigarmentalitet och är villiga att skrapa knäna kommer att vinna. Förhoppningsvis kan publiken hänga med. Jag tror det blir en riktigt rolig match.

Vilka spelare måste ni se upp med?

Kim Andersson är en fruktansvärt bra handbollsspelare. Får vi borta några passningar och skott från honom är det guld värt. Ludvig Hallbäck och Dalibor Doder i mitten gäller det att ha kroppskontakt på och spela fysiskt. Då tror jag mycket är vunnit. Sedan har Anders Persson inte varit så jättebra inledningsvis, men han kan blixtra till i ett derby, avslutar en taggad Hansson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målskyttar i senaste Ystadsderbyt

1. Jonathan Mollerup, IFK Ystad, 8/12
2. Johan Nilsson, IFK Ystad, 6/7
3. Hampus Andersson, Ystads IF 5/7
4. Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 5/9
5. Freddy Andersson (IFK Ystad), Johan Dahlin, Mario Lipovac (Ystads IF), 4/4.