Johanna Kjellman: ”De är bättre än i fjol”

Kungälvs HK:s Johanna Kjellman har stått för en imponerande höst och leder målvaktsligan inför det stundande landslagsuppehållet. SHE tog ett snack med 28-åringen inför lördagens drabbning med Skövde HF.
– De är bättre än i fjol. Jag hoppas på en fartfylld match, säger Kjellman.

KUNGÄLVS HK–SKÖVDE HF • LÖRDAG 16 NOVEMBER 15.00 • SÄNDS PÅ CMORE

Johanna Kjellman har tillhört Kungälvs HK sedan länge och gör sin elfte säsong i år i klubben. Den RP-fostrade målvakten kom till Kungälv inför säsongen 2008/09.

Efter att Sofie Börjesson lämnade Kungälv i somras för Sävehof har förstaplatsen mellan stolparna gått till Kjellman. Hittills har hon axlat det ansvaret utomordentligt bra och leder hela målvakternas MEP-liga med 24,31 poäng.

– Kul. Det är roligt när det går bra. Men det är inte färdigspelat. Det är fortfarande ett jobb som ska göras för att vara kvar på den ärofyllda platsen. Men det klart att det är ett kvitto på att man gör lite rätt, även om Heid senast var en plump. Min prestation var inte i närheten av vad jag hade önskat, berättar Kjellman.

Vad är det som ligger bakom 40% i räddningar och 30% på straffar tror du?

– Det jobbet som man gjort under alla år. Har man gjort läxorna får man ganska många bollar att studsa dit man vill. Det gäller att göra jobbet inför varje match och inte slarva.

Hur förbereder du dig inför match?

– Jag kollar lite video, det är en favoritsysselsättning. Jag brukar kolla igenom hela matcher och bli insatt i vad det är för typ av spel jag kommer möta. Jag vill minimera slumpen och känna mig så bra förberedd så möjligt. Känna sig trygg i det man ska göra.

Har du haft några förebilder genom åren?

– På herrsidan har vi haft många fina målvakter. Jag tycker Tomas Svensson och gänget är otroligt roliga att se. De har lagt ner ett otroligt jobb. Arpad Sterbik är mer fascinerande. Jag tycker det är vansinnigt roligt att kolla på de gubbarna. Men det är svårt att säga att man har en förebild. Gillar man sporten gillar man många.

Vad har Sofie Börjesson betytt för dig?

– En trygghet tror jag. Det var otroligt kul att ha henne som kollega förra året. Det var kul att hänga med på tåget när hon presterade så bra. För egen del var det också skönt att ha henne när det började blåsa lite kring en själv.

På lördagseftermiddagen ställs Kungälv hemma mot Skövde HF. Tabellsjuan mot sexan i en på förhand mycket jämn match.

– De är bättre än i fjol. De har fått lite skyttestyrka i Louise Søndergaard. Hon har kommit in i det bra och blir en uppgift att bita i för mitt försvar och mig själv. De har börjat spela med mer fart och kommer upp bättre. För oss gäller det att vara noggranna och få stopp på dem. Jag hoppas på en fartfylld match.

Därefter väntar som bekant ett VM-uppehåll. Hur kommer december månad se ut för egen del?

– Först och främst ska jag åka till Tyskland och vara lite ledig från laget. Jag ska hälsa på storebror som har fått barn. Så jag åker ner som nybliven faster. Träningarna därefter är det Pontus (Ward Wiklund) som planerar, så det vet jag inte så mycket om.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Målvaktsligan (MEP)

1. Johanna Kjellman, Kungälvs HK
2. Lærke Sørensen, Skara HF
3. Wilma Kroon Andersson, IK Sävehof
4. Gry Bergdahl, H65 Höör
5. Hanna Eriksson, Önnereds HK
6. Elin Lindblom, VästeråsIrsta HF
7. Rebecca Nilsson, Skuru IK
8. Miranda Nasser, BK Heid
9. Isabella Mouratidou, Lugi HF
10. Mie Sørensen, Boden Handboll