Emil Berggren: ”Får inte halka efter för mycket”

IFK Ystad har en tuff december framför sig. Matcher mot bland annat IFK Kristianstad, Alingsås HK och Redbergslids IK väntar. Först ut är nuvarande serieledaren HK Malmö.
– Ett lurigt lag med mycket tyngd och fysik, menar Emil Berggren inför Skånemötet.

IFK YSTAD-HK MALMÖ
ONSDAG 5 DECEMBER 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ CMORE PLAY

Emil Berggren har spelat större delen av sin karriär som vänsternia. Men när 32-åringen kom tillbaks till Sverige i oktober och skrev på för IFK Ystad gjorde han det huvudsakligen som mittsexa. Anledningen stavas danske Mads Houmøller som värvades inför säsongen men ådrog sig en axelskada.

– Det har varit några matcher utan avslut för min del. Det är tufft att spela på en ny position så formen har varit lite upp och ner. Det ska sägas att jag kom in i säsongen hyfsat matchotränad, berättar Emil Berggren. 

Sedan dess har Houmøller försvunnit och Berggren har sakta men säkert vuxit in i kostymen som mittsexa. 24 mål på åtta matcher är facitet där i synnerhet prestationerna mot Eskilstuna Guif och IFK Skövde sticker ut med sju respektive sex kassar framåt.

– Anpassningen till ligan har fungerat lite bättre än vad jag trodde. Överlag är jag nöjd med mina egna insatser.

Senaste matchen för IFK Ystad slutade i bitter förlust. Derbyt mot Ystads IF förlorades med siffrorna 24–36.

– Vi var ganska bra med i tjugo minuter. Då tog jag en onödig utvisning som vi förlorade vi med 0–3. Där och då gick nacksenan lite grann vilket gjorde att vi läckte bakåt. Den andra halvleken blev en sorts jakt men som rann iväg i sanden, berättar Berggren självkritiskt.

Vad har ni tagit för lärdomar av den matchen?

– Att vi inte ska vara så stressade i anfallsspelet då vi har svagare perioder i matchen. Där måste vi bli kyligare.

IFK Ystad ligger för närvarande på en niondeplats i tabellen, fyra poäng bakom slutspelsstrecket. Enligt Berggren kommer det bli tufft att nå slutspel i vår.

– Vi har en väldigt tuff månad framför oss med dubbla matcher mot IFK Kristianstad. Det gäller först och främst att inte halka iväg för mycket från de andra åtta lagen. Efter landslagsuppehållet i januari har vi lite bättre chanser att plocka poäng. Men självklart kommer det bli otroligt tufft, det vill till att några resultat går vår väg, berättar han.

Kvällens match mot HK Malmö är startskottet på den tuffa månad IFK Ystad ställs inför. Och det är ingen dålig form gästerna kommer med till Ystad Arena. Senast vann de med 23 bollar hemma mot RIK. Mycket tack vare målvakten Robin Paulsen Haug som slutade matchen med 67% i räddningsprocent.

– Det är ett lurigt lag med mycket tyngd och fysik. Det gäller att vi får till ett spel som vi tror på fullt ut. På det viset kan vi skapa relativt bra lägen för at få hål på deras kompetenta målvaktspar. Vi måste undvika att gå in i deras fällor och ta panikskott. Då blir det lätt att stå i mål.

OLOF ERICSON

IFK Ystads decemberschema

5 dec: HK Malmö (h)
9 dec: Sävehof (b)
13 dec: Alingsås (h)
16 dec: IFK Kristianstad (h)
19 dec: IFK Kristianstad (b)
22 dec: Redbergslids IK (h)
26 dec: Redbergslids IK (b)
28 dec: IFK Kristianstad (h)