Elliot Stenmalm: ”Ska bli kul att möta Philip”

18-årige Elliot Stenmalm har fått en nyckelroll i årets Redbergslids IK. Handbollsligan tog ett snack med niometerslöftet inför omstarten hemma mot HK Malmö.
– Det ska bli roligt att komma igång och spela lite boll, säger Stenmalm.

REDBERGSLIDS IK–HK MALMÖ
MÅNDAG 25 JANUARI 20.00
SÄNDS PÅ CMORE

Handbollsligan smygstartar vårsäsongen med framflyttade matcher från i höstas. Sent på måndagskvällen möts Redbergslid och HK Malmö i Lundenhallen.

En tuff uppgift enligt RIK:s Elliot Stenmalm. 18-åringen har tillhört De vita eleganterna sedan 2018 då han lämnade moderklubben Växjö HF.

– Malmö har ett allsidigt lag. Det är ingen spelare som sticker ut utan de har ett lokomotiv som bara kör. De är starka i försvaret och jobbar hårt. De är bra på att trycka på under hela matchen och undvika dippar, menar Stenmalm.

Känns det konstigt att dra igång serien redan nu?

– Ja, kanske lite. Men mest ska det bli roligt att komma igång och spela lite boll. Även om det har varit ett skönt uppehåll.

Hur har träningarna sett ut under VM-uppehållet?

– ”Bagarn” (Magnus Johansson) har styrt upp ett högt tempo och fått oss att springa mycket. Träningarna har varit roliga med fart och fläkt. Mycket kontringsspel.

Hur har du fyllt tiden utanför handbollen?

– Jag har spelat mycket padel. Och lite Fifa. Sen har jag kollat på VM också.

Är du den typen som slår på tv:n vid 15.30 och följer hela VM-dagen slaviskt?

– Ja, det är jag väl. Men är det en lite tråkigare match på eftermiddagen spelar jag lite Fifa i stället.

Den 21 december vann Redbergslid mot Eskilstuna Guif med 31–27. En viktig seger med tanke på att nya tränaren Magnus ”Bagarn” Johansson hade tränat laget i knappt en vecka.

– Det var viktigt för ”Bagarn” och hela laget. Det gav oss en skjuts in i vårsäsongen, fortsätter 18-årige Stenmalm som debuterade för RIK redan förra säsongen.

Hur tycker du att denna säsongen har gått för egen del hittills?

– Det har varit en rolig säsong med tanke på allt ansvar jag har fått. Jag trodde inte att jag skulle spela såhär mycket. Men jag har utvecklats väldigt mycket. Säsongen har varit lärorik.

Vad har du lärt dig?

– Rent handbollsmässigt har jag lärt mig framför allt att hålla tålamod. Som mittnio gäller det att styra spelet och skapa lägen för andra. Samtidigt som har kvar sitt egna skotthot. Då gäller det att värdera rätt.

Tycker du anfallsspel är svårare än försvar?

– Ja, det skulle jag säga. Det handlar om min roll som mittnio. Ibland lyckas man inte så bra i anfall. Det är svårt att styra spelet och välja rätt.

Förra veckan blev det klart att Elliots storebror, Philip Stenmalm återvänder till svensk handboll. Ny klubbadress från sommaren 2021 är Ystads IF.

– Det ska bli jättekul att träffa han. Jag ser fram emot våra matcher mot varandra. Det ska bli kul att möta Philip, säger Elliot.

Hur mycket har du följt Philip under hans år utomlands? Har du besökt hans klubbar?

– Just i Polen (Wisla Plock) där han är nu har jag inte varit. Men jag besökte honom i Frankrike (Pays d’Aix), Spanien (La Rioja) och Danmark (KIF Kolding).

Vilken stad föll dig mest i smaken?

– Logroño i Spanien. Det var många fina tapas-restauranger där, haha.

Skulle du själv vilja spela i spanska ligan?

– Ja, definitivt. Sen är det inte den bästa ligan kanske. Men om chansen skulle uppstå att spela i Barcelona tackar man inte nej.

Hur bra kontakt har ni? Lär du dig mycket av honom?

– Ja, vi har relativt bra kontakt. Han är lite mer av en försvarsgeneral så jag kollar främst hur han jobbar bakåt. Sen brukar han sänka mig och säga att ”du kan inte skjuta så mycket”. Han lär mig en del men inte allt för mycket, fortsätter Stenmalm.

Det skiljer tio år mellan er. Har ni något mellansyskon?

– Ja, vår syster Hilda.

Spelar hon handboll också?

– Haha, nej. Hon är en låtskrivare faktiskt.

Skriver du också låtar?

– Nej, det gör jag inte, skrattar Stenmalm.

Vad vill du se från dig själv och dina lagkamrater på måndag kväll?

– Jag vill se en jäkla energi och att vi trycker på det mesta. Ett bra försvarsspel med mycket täck. Själv ska jag göra det jag är bra på. Försöka styra spelet och lägga in några mål.

OLOF THYRELIUS ERICSON

00-talisternas skytteliga

1. Isak Persson, Lugi HF, 116 mål
2. Eric Johansson, Eskilstuna Guif, 112
3. Oskar Joelsson, Redbergslids IK, 86
4. Ludvig Hallbäck, Ystads IF, 82
5. Elliot Stenmalm, Redbergslids IK, 76
6. Casper Käll, Lugi HF, 86
7. Victor Ljungqvist, IFK Skövde, 58
8. William Andersson Moberg, Alingsås HK, 56 
9. Johan Palm, OV Helsingborg, 39
10. Marcus Norrbrink, Önnereds HK, 37

Foto: Bildbyrån