Christopher Schnell: ”Häftigt för Ystad”

Blickarna riktas mot Wallanderland på onsdagskvällen när IFK Ystad och Ystads IF gör upp i säsongens första derby. Vi tog ett snack med IFK:s Christopher Schnell som är en av 16 Ystadpågar i lagens trupper.
– Jag känner allihopa. Ystad är ingen metropol, säger 25-årige Schnell.

IFK YSTAD–YSTADS IF
ONSDAG 11 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

På onsdag väntar en av höstens absoluta höjdpunkter. Lokalrivalerna IFK Ystad och Ystads IF ställs mot varandra och gör upp om två åtråvärda poäng.

Som alltid när de båda drabbar samman står även prestige på spel. Totalt har IFK Ystad endast vunnit en derbyfajt sedan uppflyttningen till Handbollsligan 2018. Men kantspringaren och den egna produkten Christopher Schnell är hoppfull.

– I ett derby kan allt hända. Vi ska göra vårt yttersta även om de har en otrolig bredd och stabilitet. Det blir en tuff match, säger Schnell som hittills gjort 37 mål i seriespelet.

Vad är Ystads IF:s största styrka enligt dig?

– Framför allt deras bredd framåt. De har många duktiga spelare på varje position. ”Ludde” (Ludvig Hallbäck) och ”Dado” (Dalibor Doder) är väldigt spelskickliga. Kim Andersson och Jakob Nygren är två bra högernior och Jonathan Svensson kan också skjuta bra. De har en otrolig bredd där.

Och då är Oscar Carlén av alla tränare…

– Haha, ja. Precis.

Finns det något ni inte vet om YIF?

– Nej, vi har nog rätt bra koll. Vi har mött dem en del.

Vad har präglat landslagsuppehållet för er del?

– Vi har varit nere i gruvan och vänt. Haft en del fysträning kompletterat med lite handboll. Det har varit nyttigt för oss.

På vilket sätt har det varit nyttigt?

– Få ihop kollektivet ännu mer. De nya spelarna ska slussas in ytterligare. Men jag tycker att bitarna börjar falla på plats nu.

Innan uppehållet radade IFK Ystad upp fina prestationer. ”Di röe” besegrade både Alingsås HK och IK Sävehof innan man spelade oavgjort mot IFK Skövde och IF Hallby.

– Just nu är formen god. Vi hade några bottennapp i början av säsongen men sex poäng på de fyra senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Alingsås och Sävehof är dessutom inga dåliga lag, fortsätter Schnell.

Vad finns att förbättra i spelet tycker du?

– De tekniska felen. Vi behöver slipa bort dem och inte bli så lätt straffade. Det är viktigt att hitta lugnet i anfallsspelet.

I segermatchen mot Alingsås fällde ni avgörandet med en rad omställningsmål. Betraktar ni er själva som ett kontringslag?

– Ja, det gör vi. Vi försöker alltid sätta spelet bakåt och få lätta räddningar. Sen är det bara att kasta upp bollen och göra enkla mål.

Då är det oftast du som gör målen. Du noteras för 37 mål hittills och har en skottprocent på 74%. Dina tankar om statistiken?

– Jag är nöjd. Jag har haft som mål att bli säkrare i läget vilket jag har lyckats med hittills. Det är positivt.

En annan som gärna springer på kontring är din kantkollega och namne Christoffer Nilsson. Vad utmärker Christoffer på handbollsplan tycker du?

– Hans passion och vinnarskalle. Han är en vinnare in i märgen.

Han är precis som dig född 1995 och fostrad i IFK Ystad. Ni måste ha känt varandra ett bra tag?

– Ja, vi träffades redan på förskolan och har snart känt varandra i 20 år. Vi har röda hjärtan båda två och spelat ihop sedan barnsben. Det har varit en trygghet att ha med honom hela vägen till eliten.

Ystad har länge varit känt som ett av Sveriges största handbollsfästen. Det syns inte minst i IFK Ystad och Ystads IF:s spelartrupper. Hela 16 Ystadpågar återfinns hos lagen. Dessutom leds båda lagen av två stadssöner (Sebastian Seifert och Oscar Carlén).

– Det är rätt så häftigt för Ystad. Det är ju inte världens största stad. Att vi kan lyfta fram så många spelare är speciellt.

Hur många av de egna produkterna känner du?

– Jag känner allihopa. Ystad är ingen metropol.

Din tidigare lagkamrat Christoffer Svensson bytte IFK Ystad till Ystads IF i somras. Hur roligt blir det att möta honom?

– Det blir kul. Man får trycka till han lite extra, haha.

Vad kan vi förvänta oss för typ av derbymatch?

– Just den biten blir nog som vanligt. Ganska målsnålt och bra försvarsspel hos båda.

Hur mycket kommer du sakna publiken?

– Mycket. Det är såklart jättetråkigt att vi alla går miste om derbystämningen. Man är van vid att 2 500 människor står och skriker.

Hur ska du få hål på den gamla IFK:aren Niklas Kraft i mål?

– Jag vet inte riktigt. Jag får kolla på lite videos. Han är stor. Vi gjorde några matcher tillsammans i IFK innan han stack iväg till Göteborg. Men jag har i alla fall skjutit på honom innan.

Avslutningsvis, hur sugna är ni på en derbyseger?

– Väldigt sugna. Det är alltid gött att trycka till dem. Det blir en tuff match men vi ska kriga på så gott det går. Sen får vi se hur långt det räcker, avslutar Schnell.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Ystadpågar i elithandbollen (moderklubb)

IFK Ystad:

Freddy Andersson (IFK Ystad)
Christopher Schnell (IFK Ystad)
Christoffer Nilsson (IFK Ystad)
Axel Eriksson (IFK Ystad)
Oscar Hansson (Ystads IF)
Måns Landgren (Ystads IF)
Ludvig Karlsson (Ystads IF)
Emil Hansson (Ystads IF)

Tränare: Sebastian Seifert (IFK Ystad)

Ystads IF:

Niklas Kraft (IFK Ystad)
Christoffer Svensson (IFK Ystad)
Hampus Andersson (IFK Ystad)
Herman Hugosson (Ystads IF)
Albin Broman (Ystads IF)
Filip Pettersson (Ystads IF)
Johan Dahlin (Ystads IF)
Jonathan Svensson (Ystads IF)

Tränare: Oscar Carlén (Ystads IF)

Övriga HL-lag:

Viktor Hedin, OV Helsingborg (Ystads IF)
Fredrik Petersen, IFK Krisitanstad (IFK Ystad)

Europaproffs:

Niclas Ekberg, THW Kiel (IFK Ystad)
Lukas Nilsson, Rhein-Neckar Löwen (Ystads IF)
Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt (IFK Ystad)

Foto: Bildbyrån